בחינת בגרות בשפת אם כשפה זרה (נוהל ישן) (זכות)

מתוך כל-זכות (www.kolzchut.org.il), אנציקלופדיית הזכויות של ישראל

הקדמה:

תלמידי תיכון שהם עולים, תושבים חוזרים, או תושבים ארעיים, זכאים להקלות והתאמות בבחינות הבגרות, בהתאם לתנאים
המידע בערך זה מתייחס לתלמידי י"ב בשנת הלימודים התשע"ו, למי שהיו תלמידי י"א-י"ב בשנת הלימודים התשע"ה, ולמי שעד שנת הלימודים התשע"ד הוכרו כזכאים להקלות בתנאי ההיבחנות
למידע לגבי תלמידים הלומדים בכיתה י' ומעלה החל משנת הלימודים התשע"ה (2015), ראו בפורטל בחינות בגרות

חוזר מנכ"ל משרד החינוך תשסט/3(א) מיום 02.11.2008 קבע כללים לגבי זכאותם של תלמידים עולים, תושבים חוזרים ותושבים ארעיים, להקלות בבחינות הבגרות.

  • כללי הזכאות המבוססים על חוזר זה ומפורטים בהמשך, מתייחסים כיום רק לאוכלוסיות התלמידים הבאות:
    • מי שהיו תלמידי י"א-י"ב בשנת הלימודים התשע"ה (2015)
    • תלמידי י"ב בשנת הלימודים התשע"ו (2016)
    • מי שעד שנת הלימודים התשע"ד (כולל) הוכרו כזכאים לתנאי היבחנות של "עולה חדש" או "עולה ישן"
  • תלמידים הלומדים בכיתה י' ומעלה החל משנת הלימודים התשע"ה (2015), זכאים להקלות על-פי חוזר חדש בנושא. לפרטים נוספים, ראו בפורטל בחינות בגרות.
  • בהתאם לחוזר הישן, תלמידי תיכון שהם עולים (ותיקים או חדשים), תושבים חוזרים, או תושבים ארעיים, זכאים להיבחן בשפת אמם כשפה זרה ראשונה.
  • ניתן להיבחן בבחינה ברמה של 5-3 יחידות לימוד.
  • תלמידים שנבחנים בחינת בגרות בשפת אמם רשאים לבחור שלא להיבחן בחינת בגרות באנגלית.

מי זכאי?

  • תלמיד עולה חדש: תלמיד עולה שהתחיל את לימודיו בישראל בפעם הראשונה במערכת החינוך לאחר שמלאו לו 15 שנים או שהתחיל את לימודיו בישראל בכיתה י'. תלמיד כזה יהיה זכאי לתנאי ההיבחנות הייחודיים לעולה חדש במשך 10 שנים מ-1 בספטמבר שלאחר עלייתו ארצה כלומר תחילת שנת הלימודים הראשונה מהרגע שעלה ארצה.
  • תלמיד עולה ותיק: תלמיד זה יהיה זכאי לתנאי ההיבחנות הייחודיים לעולה ותיק במשך 10 שנים מ-1 בספטמבר שלאחר עלייתו ארצה, כלומר תחילת שנת הלימודים הראשונה מהרגע שעלה ארצה.
  • תלמיד תושב חוזר: תלמיד ששהה מחוץ לישראל במשך 4 שנות לימוד ברצף לפחות וחזר ללמוד בארץ מכיתה ז' או בגיל 13, או מי שהיה בעבר עולה חדש, יצא מהארץ, שהה בחו"ל מעל 4 שנים רצופות וחזר לישראל.
  • תלמיד שעלה מאתיופיה: תנאי ההיבחנות המיוחדים יחולו עליו במשך 12 שנים מ-1 בספטמבר שלאחר עלייתו ארצה, כלומר מתחילת שנת הלימודים הראשונה מהרגע שעלה ארצה. אם הוא התחיל את לימודיו בישראל בכיתה ט', הוא יהיה זכאי לתנאי ההיבחנות של עולה חדש.
  • תלמיד תושב ארעי, ילד של עובד זר או תייר: תלמיד שהוגדר על-ידי משרד הפנים כתושב ארעי או כתייר או שהוא ילד של עובד זר, יהיה זכאי לתנאי היבחנות של עולה ותיק או חדש, בהתאם לגיל ולתאריך של כניסתו לארץ.

תהליך מימוש הזכות

  • לצורך מימוש הזכות יש לפנות ישירות למזכירות בית הספר שבו לומד התלמיד.

חשוב לדעת

  • היבחנות בשפת האם כשפה זרה ראשונה (המוכרת לצורך קבלת זכאות לבגרות) אינה יכולה לשמש חלופה להיבחנות באנגלית לצורך קבלה למוסד להשכלה גבוהה (יש צורך להיבחן לפחות ב-4 יחידות לימוד באנגלית).
  • למידע נוסף ניתן לפנות לאגף לפניות ותלונות הציבור במשרד החינוך.

פסקי דין

ארגוני סיוע

גורמי ממשל

חקיקה ונהלים


endarticle