הנהלת המוסד החינוכי, ההורים, התלמידים והרשות המקומית או מי שהמוסד החינוכי בבעלותו יגיעו להחלטה משותפת על מכירת מזון ומשקאות בשטח המוסד החינוכי
אסור למכור מזון מטוגן ועשיר בשומנים ובסוכרים
יש לבחור תפריט מזון מומלץ, הולם ובעל ערכים תזונתיים וכמותיים מותאמים, שיסייע בשמירה על הבריאות ובמניעת השמנה


עקרון בחירת התזונה הנכונה הוא ערך בסיסי בבניית התפריט היומי.

  • על התלמיד לבחור את מזונו על-פי צרכיו, העדפותיו וטעמו האישי מתוך היצע של מזון מומלץ ובריא, בסיוע של הצוות החינוכי ועל-פי ההנחיות התזונתיות המקצועיות של הגורמים המוסמכים.
  • המזון שנמכר במוסד החינוך הוא חלק מתהליך חינוכי-בריאותי, ולכן להורים יש הזכות להיות מעורבים בו.

מי זכאי?

  • השותפים בעשייה החינוכית (הנהלת המוסד החינוכי, התלמידים, הרשות המקומית או מי שהמוסד החינוכי הוא בבעלותו, ובפרט הורי התלמידים).

תהליך מימוש הזכות

  • הנהלת המוסד החינוכי, ההורים, התלמידים והרשות המקומית או הבעלות על המוסד החינוכי יגיעו להחלטה משותפת על מכירת מזון ומשקאות בשטח המוסד החינוכי.
  • ההחלטה המשותפת תתייחס לנושאים הבאים:
    • אמצעי המכירה - מזנון, קיוסק, קפטריה או מכונות אוטומטיות לממכר מזון ומשקאות.
    • הרכב המזון ומחיריו.
  • קביעת התפריט והיצע המזון תיעשה על-פי ההנחיות התזונתיות להרכב המזון בחוזר מנכ"ל משרד החינוך תשפ"ג מיום 01.08.2023

המזונות והמשקאות המותרים להגשה או למכירה

רשימת המזונות המותרים להגשה או למכירה

  • פרי טרי/סלט פֵרות טרי/פֵרות חתוכים.
  • סלט ירקות טרי.
  • ירקות חתוכים בתוספת גבינה עד 5%.
  • כריכים או לחמניות או פיתות מקמח מלא עם המילויים והממרחים האלה: ביצה קשה, חביתה מביצה אחת, גבינה צהובה עד 9% שומן, גבינה לבנה/קוטג'/צפתית עד 5% שומן, חומוס עד 9% שומן, טחינה, פסטרמה בעלת אחוז חלבון גבוה, טונה, סרדינים, אבוקדו, חמאת בוטנים לא ממותקת, בתוספת ירק, כגון פרוסת עגבנייה ומלפפון, חסה, גזר מגורר, רצועות פלפל ורוקט (לפחות שני מרכיבי מילוי יהיו לא חלביים למען תלמידים הסובלים מרגישויות למוצרי חלב), וכן כריכים מלחם נטול גלוטן לתלמידים החולים בצליאק.
  • יוגורט טבעי או לבן (עד 3% שומן).
  • מנה אישית של קרקרים עם מלח עד 200 מ"ג ועד 3% שומן וקופסה קטנה של טונה או גבינה לבנה עד 5%.
  • מנה אישית (30 גר') של דגני בוקר, עשירים בסיבים תזונתיים המכילים חצי כפית סוכר לכל היותר ורמות נמוכות של שומן, או מנה של גרנולה בתוספת מנת חלב או יוגורט עד 3% שומן (150 מ"ל).
  • תערובת פֵרות יבשים ללא ציפוי מלח, סוכר או בצק (בגני ילדים ללא פיצוחים).
  • תפוח אדמה מבושל/אפוי עם ירקות/טונה/קטניות/פטריות/ יוגורט 3%.
  • סוגי בשרים – חזה בקר, עוף או הודו – עשויים בגריל או מעל מצלה, לא מטוגנים.
  • פילה דג (ללא עצמות) אפוי או מבושל/מאודה, לא מטוגן.
  • טופו אפוי או מבושל/מאודה, לא מטוגן.
  • קלחי תירס מבושלים.
  • סלט קטניות עם ירקות.
  • פשטידה/לזניה/קיש/של ירקות וגבינות.
  • פסטה/רביולי ברוטב עגבניות וטופו/גבינה עד 9% שומן.
  • מרק מינסטרונה מירקות טריים/קפואים, מקטניות ומדגנים ללא אבקות מרק.
  • סלט בהרכבה אישית בתוספת מנה עשירה בחלבון כמו גבינה/טונה/גרגרי חומוס/ביצה קשה/טופו/עדשים בצבעים שונים.

סוגי המשקאות המותרים למכירה, לאספקה או להגשה

  • מים
  • חלב

מזונות ומשקאות אסורים להגשה או למכירה

  • אסור למכור, לספק או להגיש בשטח המוסד החינוכי (גני הילדים ובתי הספר) ממתקים וחטיפים עתירי שומן, מלח וסוכר, וכן משקאות ומוצרים מתוקים וממותקים.

פירוט המזונות האסורים להגשה ולמכירה:

  • מזונות מטוגנים ועשירים בשומן, כגון צ'יפס, חטיפים מלוחים, קרקרים מעל 3% שומן.
  • מיני מאפה עשירים בשומן, כגון בורקס, מלאווח, ג'חנון.
  • מזון מעובד מהחי ומהצומח, המכיל פוספטים וניטרטים, כגון נקניקיות, המבורגרים, קבב, שניצלים מעובדים ו/או מטוגנים. החל משנת הלימודים התשע"ח יהיו מותרים למכירה רק מוצרים שיאושרו על-ידי משרדי הבריאות והחינוך.
  • מזונות עשירים בסוכר, כגון עוגות, עוגיות, רוגלך, קרואסונים, ופלים, ממתקים, סוכריות ממינים שונים.
  • מנות אישיות מתועשות להכנה מהירה של מרקים ומאכלים אחרים.

משקאות אסורים למכירה, לאספקה או להגשה

  • אסור לחלוטין לכלול בהיצע השתייה במזנונים, במכונות, בקיוסקים או בכל אירוע שמוגשים בו מזון ושתייה משקאות מתוקים וממותקים.
  • המשקאות האסורים הם שתייה מתוקה, מיצים, משקאות דיאטטיים, ברד ומשקאות אנרגיה.

התאמות לתלמידים שסובלים מאלרגיה למוצרי מזון מסוימים

חשוב לדעת

  • על הספק או על מפעיל הקיוסק, המזנון והמכונה האוטומטית לפרסם את הרכב המזון ואת ערכו התזונתי על גבי שילוט בולט, בצורה ברורה ובהירה, במקום נגיש לתלמידים, כדי לאפשר להם לעיין במפרט בעת רכישת המזון.
  • כל מזנון, קפטריה או קיוסק חייבים בתעודת כשרות.
  • במקרים שבהם מסופק מזון במוסדות החינוך, כולל בפעילויות המתנהלות מחוץ לבית הספר, יש חובה לבצע התאמות לתלמידים עם רגישויות לסוגי מזון מסוימים. למידע נוסף ראו:
ראו גם

גורמים מסייעים

מוקדים ממשלתיים

גורמי ממשל

מקורות משפטיים ורשמיים

פסקי דין

חקיקה ונהלים

הרחבות ופרסומים