בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב חייב מעסיקה לשלם פיצויי פיטורים ודמי הבראה לעובדות שחתמו על הצהרת ויתור זכויות
כל אחת מהתובעות קיבלה פיצויי פיטורים ודמי הבראה בסך כ-6,000 ₪

פרטי פסק הדין

ערכאה:בית דין אזורי לעבודה בתל-אביב-יפו
שם התיק:דמ"ש 3565/07, דמ"ש 3566/07
קישור:לקריאת פסק הדין

ביום 26.08.2010 חייב בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב את חברת "אופק מ.ב. לניהול ואחזקה" לשלם פיצויי פיטורים, דמי הבראה והשלמת פדיון חופשה לשתי עובדות ניקיון יוצאות אתיופיה על אף שחתמו על הצהרת ויתור זכויות.

שתי עובדות הניקיון עבדו בקניון ברחובות במשך שנה וחצי. במהלך תקופת העסקתן הפסידה במכרז חברת "השומרים", שבה הועסקו השתיים, ולאחר עשרה חודשים בהם הועסקו על ידי חברת "אופק", הן פוטרו, ללא ששולמו להן פיצויי פיטורים. החברה הסתמכה על העובדה שהשתיים הוחתמו על טופס ויתור זכויות עם חילופי המעסיקים.

התובעות לא שותפו בנושא חילופי המעסיקים, אלא רק הוחתמו על מסמך, שבו נכתב כי הן מבקשות להתקבל לעבודה אצל המעסיקה החדשה ומוותרות על הותק שלהן ממעסיקתן הקודמת. אף שהשתיים אינן קוראות עברית, נאמר להן שעליהן לחתום על המסמך בכל מקרה, לצורך תשלום המשכורת.

השתיים, בסיוע עמותת טבקה, תבעו את חברת "אופק" בבית הדין האזורי לעבודה. בית הדין קיבל את התביעה ופסק לשתי העובדות פיצויי פיטורים, דמי הבראה והשלמת פדיון חופשה כחוק.

משמעות

  • לפי פסיקה זו, המסתמכת על חוק פיצויי פיטורים ועל ההסכם הקיבוצי בענף הניקיון, מי שעבד ברציפות מעל שנה באותו מקום עבודה ולא קיבל את הפיצויים ממעסיקתו הראשונה, יהיה זכאי לפיצויי פיטורים למרות חילופי המעסיקים.
  • בהסתמך על כך שעובד אינו רשאי לוותר על זכויות המגיעות לו מכוח חוקי מגן ועל העובדה שהתובעות אינן קוראות עברית, עובד אינו יכול לוותר על פיצויי פיטורים המגיעים לו כחוק, גם אם חתם על מסמך שבו הוא מתחייב לוותר עליהם.
ראו גם

מקורות משפטיים ורשמיים

חקיקה ונהלים

הרחבות ופרסומים

תודות

  • נוסח פסק הדין באדיבות אתר "נבו".