תקשורת תומכת וחלופית הוא שם כולל לשיטות ואמצעים שנועדו לעזור לילדים ובוגרים המתקשים בתקשורת מילולית וכתובה
במסגרת סל הבריאות ניתן מימון למכשירי תקשורת תומכת וחלופית. כמו כן, במסגרת התאמות נגישות פרטנית בבתי הספר מותאמים עזרים שונים לתלמידים

תקשורת תומכת וחלופית (Augmentative and alternative communication - AAC) כוללת שיטות ואמצעים שנועדו לעזור לילדים ובוגרים המתקשים בתקשורת מילולית וכתובה, החל מבעיות דיבור קלות ועד חוסר ביכולת לתקשר.

  • המקור לקשיים אלו עשוי להיות מחלה או לקות כגון: ניוון שרירים, שיתוק מוחין, תסמונת רט, מוגבלות שכלית התפתחותית, אוטיזם, לקות למידה ועוד.
  • ישנן טכניקות AAC המבוססות על הגוף בלבד (שפת סימנים, ג'סטות, הבעות פנים וכו').
  • טכניקות נוספות נעזרות בכלים שונים, כגון לוחות תקשורת:
    • לוח תקשורת ידני - משטח שעליו מופיעים סמלים שונים שניתן להצביע עליהם בעזרת איבר כגון יד, רגל או עין (באמצעות מבט). הסמלים יכולים להיות איורים, צילומים, מילים, אותיות או סמלים שהומצאו במיוחד למטרה זו.
    • לוח תקשורת אלקטרוני - לוח מתקדם יותר מהלוח הידני, עם מגוון רחב יותר של אפשרויות תקשורתיות, כגון פלט קולי או שינוי מהיר בהתאם ללחיצות הקודמות, המגדיל את קצב השיחה או את מגוון הסמלים הרלוונטיים לנושא השיחה. לוח תקשורת אלקטרוני יכול להיות מחשב נייד או מחשב לוח רגיל עם תוכנה מיוחדת, מחשב מיוחד, משטח עם מתגים, "עט חכם" עם נייר תואם ועוד.

מימון עזרי תקשורת תומכת וחלופית

ראו גם

גורמים מסייעים

ארגוני סיוע

מקורות משפטיים ורשמיים

חקיקה ונהלים

הרחבות ופרסומים