העברת מקום העבודה, גם למרחק שאינו גדול יחסית, יכולה להיחשב בנסיבות מסוימות כהרעה בתנאי העבודה של העובד
יש לבחון את ההרעה בתנאי העבודה לא רק באופן אובייקטיבי, אלא אף באופן סובייקטיבי, על-פי נסיבותיו האישיות של העובד שבו מדובר
עובד שהתפטר בשל הרעה מוחשית בתנאי העבודה עשוי להיות זכאי לפיצויי פיטורים

פרטי פסק הדין

ערכאה:בית דין אזורי לעבודה בתל אביב - יפו
שם התיק:תע"א 1531-09
תאריך:15.11.2011
קישור:לקריאת פסק הדין
אזהרה
פסק דין זה ניתן בבית הדין האזורי לעבודה ואינו מהווה הלכה משפטית מחייבת
נכון למועד כתיבת פרטי פסק הדין, סוגיה זו טרם נידונה בבית הדין הארצי לעבודה או בבית המשפט העליון, ולפיכך טרם ניתנה הלכה מחייבת בסוגיה זו.

רקע עובדתי

אישה שהתגוררה בראשון לציון הועסקה כ-11 שנים על ידי חברה המספקת שירותי הסעדה בבתי אבות.
מתחילת עבודתה, האישה עבדה בבית אבות בראשון לציון, במרחק הליכה מביתה. בספטמבר 2008 הודיעה החברה לעובדת כי מסוף אותו חודש היא תועבר לעבוד בבית אבות בבת-ים, בשל הפסקת פעילות החברה בבית האבות בראשון לציון.
כדי להגיע למקום העבודה החדש בבת-ים, נדרשה העובדת לנסוע בתחבורה ציבורית, בשני אוטובוסים במשך כשעה וחצי לכל כיוון.
העובדת הודיעה למעסיקה כי העברתה לבית האבות בבת-ים ואי תשלום רכיבים סוציאליים שונים מהווה הרעה מוחשית בתנאי העסקתה, ואם החברה לא תשנה את דרכיה, העובדת תתפטר מעבודתה.
לאחר שהתפטרה מעבודתה, ומשלא שולמו לה פיצויי פיטורים, העובדת הגישה לבית הדין האזורי לעבודה תביעה לפיצויי פיטורים, פדיון חופשה, פדיון הבראה, דמי חגים ופיצויי הלנת שכר.
החברה הנתבעת טענה כי העברת התובעת לבית האבות בבת-ים מהווה חלק מזכאותה של החברה המעסיקה לנהל את העסק כראות עיניה. כמו כן, החברה טענה כי מדובר במרחק של כ- 15 ק"מ ולכן לא מדובר בהרעה מוחשית.

החלטת בית המשפט

  • גם אם המרחק בין שתי הערים אינו גדול, יש לבחון את ההרעה בתנאי העבודה לא רק באופן אובייקטיבי, אלא אף באופן סובייקטיבי, על-פי נסיבותיו האישיות של העובד שבו מדובר.
  • במקרה שלפנינו, מדובר בעובדת שעבדה 4 שעות ביום. משמעות העתקת מקום העבודה היא כי בגין יום עבודה של 4 שעות, עליה להיעדר מביתה לפחות 6 או 7 שעות, במקום כ- 4.5 שעות שנעדרה בפועל במשך כ-11 שנים, וכל זאת ללא כל תוספת שכר.
  • בהתחשב בשינוי משמעותי זה, ובהתחשב בכך שמשך כ-11 שנים התובעת הגיעה לעבודתה ברגל, ובנוסף הושיטה עזרה לבתה וטיפלה בנכדה, בית המשפט סבור כי מדובר בהרעה מוחשית המזכה את התובעת בפיצויי פיטורים.
  • בית המשפט קיבל את עיקרי התביעה וחייב את הנתבעת לשלם לתובעת פיצויי פיטורים, פדיון חופשה, פדיון דמי הבראה והוצאות משפט.

משמעות

  • העברת מקום העבודה, גם למרחק שאינו גדול יחסית, יכולה להיחשב בנסיבות מסוימות כהרעה בתנאי העבודה של העובד, ולפיכך היא עשויה לזכות אותו בפיצויי פיטורים, אם התפטר בשל הרעת התנאים (ובתנאי שעבד לפחות שנה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה). למידע נוסף על הזכאות, ראו פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר עקב הרעה מוחשית בתנאי העבודה.

חשוב לדעת

ראו גם

מקורות משפטיים ורשמיים

חקיקה ונהלים