בית הדין האזורי קבע כי כאשר עובד מסרב להתחסן,על המעסיק חלה חובה לבחון בתום לב את האפשרויות וההתאמות הנדרשות כדי להשיב את העובד לעבודה, ולאזן בין זכות העובד לעבוד בפועל וחובת המעסיק לשמור על בריאות עובדיו
במקרה הנוכחי בית הדין קבע שהמעסיק פעל בחוסר תום לב ומידתיות שעה שסרב באופן גורף להשיב את העובדת לעבודתה בפועל לתקופה בלתי מוגבלת, למרות שהעובדת הסכימה לבצע בדיקות קורונה ואף לשהות בחדר מבודד ולעטות מסכה
מול זכות העובד שלא להתחסן ולעבוד בפועל במקום עבודתו, עומדת זכותו ואף חובתו של המעסיק לשמור על חייהם ובריאותם של כלל עובדיו וזכותו כמנהל לערוך שינויים בנהלי העבודה

פרטי פסק הדין

ערכאה:בית הדין האזורי בירושלים
שם התיק:סע"ש 15897-06-21
תאריך:06.07.2021
קישור:לקריאת פסק הדין
אזהרה
החלטה זו ניתנה במסגרת בקשה לסעדים זמניים בבית הדין האזורי לעבודה ואינה מהווה הלכה משפטית מחייבת
נכון למועד כתיבת פרטי החלטה זו, טרם ניתן פסק דין בהליך העיקרי וסוגיה זו לא נידונה בבית הדין הארצי לעבודה או בבית המשפט העליון, ולפיכך טרם ניתנה הלכה מחייבת בסוגיה זו.

רקע עובדתי

  • העובדת מועסקת אצל המעסיק כ-5 שנים. במסגרת תפקידה היא אינה מקבלת קהל אך היא מצויה בחלל סגור עם עובדים אחרים. אל החלל בו עובדת העובדת מגיעים גם גורמים שאינם עובדים במחלקה שלה ובמקום עבודתה מצויים עובדים מבוגרים ובעלי גורמי סיכון לחשיפה לקורונה.
  • העובדת סירבה להתחסן נגד נגיף הקורונה והמעסיק אסר על השבתה לעבודה בפועל ללא תעודת מתחסן או מחלים והוציא את העובדת לחופשה על חשבון ימי החופשה הצבורים והעתידיים שלה. החל מה 01.06.2021, שהתה העובדת בחל"ת (חופשה ללא תשלום) ללא הגבלת זמן.
  • המעסיק סירב להשיב את העובדת לעבודה בפועל וזאת לתקופה בלתי מוגבלת עד שהקורונה תחלוף מהעולם, למרות שהעובדת נתנה את הסכמתה הן לביצוע בדיקות קורונה תקופתיות (אחת ל-72 שעות) והן לישיבתה בחדר מבודד וכן הביעה נכונות להיות עטויה במסכה במשך כל שעות העבודה שלה.
  • ביום 07.06.2021 הגישה העובדת בקשה לבית הדין האזורי לעבודה למתן החלטה בסעד זמני המורה למעסיק להחזיר את המבקשת מהחל"ת בו היא מצויה לעבודתה הרגילה בפועל ולהימנע מכל פעולה שיש בה משום פגיעה בזכויותיה כעובדת בשל סירובה להתחסן נגד נגיף הקורונה.

החלטת בית הדין האזורי לעבודה

  • מול זכותה של העובדת שלא להתחסן, להמשיך להתפרנס בכבוד ולעבוד בפועל במקום עבודתה, עומדת זכותו ואף חובתו של המעסיק לשמור על חייהם ובריאותם של כלל עובדיו והפררוגטיבה הניהולית שלו (היכולת והחופש של המעסיק להכניס שינויים, לנייד עובדים ממקום למקום ומתפקיד לתפקיד, לקבוע חלוקת עבודה שונה וכיו"ב).
  • במקרה זה המעסיק סרב באופן גורף להשיב את העובדת לעבודתה בפועל וזאת לתקופה בלתי מוגבלת עד שהקורנה תחלוף מהעולם, למרות שהעובדת הסכימה לבצע בדיקות קורונה באופן שיגרתי ואף לשהות בחדר מבודד ולעטות מסכה.
  • כאשר עובד מסרב להתחסן על המעסיק חלה חובה לבחון בתום לב וללא שיקולים זרים את האפשרויות וההתאמות הנדרשות כדי להשיב את העובד לעבודה, ולאזן בין זכויות העובד וזכויות המעסיק ויתר עובדיו.
  • במקרה זה המעסיק לא שקל בשום שלב להחזיר את העובדת לעבודה בפועל ולא בחן את התנאים וההתאמות האפשריות כדי לאזן בין זכותה של העובדת לשוב לעבודתה לבין זכויות המעסיק ושאר העובדים לשמור על בריאותם :
    • המעסיק לא בחן מחדש את עמדתו לאור הסרת מגבלות התו הירוק והתו הסגול, והסרת חובת עטיית המסיכות.
    • המעסיק הסתפק בטענה כללית כי בחלל בו עובדת העובדת יש עובדים נוספים ולא בחן עניינית את האפשרות לבודד את העובדת באופן פיזי.
    • המעסיק לאבחן אפשרות של עבודת העובדת מהבית, למרות שאפשר זאת לעובדים שהיו מנועי חיסון מטעמים רפואיים.
    • למרות שהעובדת השתתפה רק שעתיים בשבוע בישיבות עם קהל, המעסיק לא עשה כל ניסיון לבצע התאמות שיתנו פתרון לאותם שעתיים שבועיות, על ידי העברת העובדת מתפקידה או בדרך אחרת.
  • מהאמור לעיל עולה שהמעסיק לא פעל בסבירות ובמידתיות עת מנע מהעובדת מראש, ללא הגבלת זמן ובלי כל תנאי למעט התחסנות, חזרה לעבודתה. לפיכך גם הנזק שעלול להיגרם לעובדת מדחיית בקשתה עולה על הנזק שעלול להיגרם למעסיק ("מאזן הנוחות"), שכן לא הונחה תשתית עובדתית מספקת לכך שהענות לבקשתה לחזור לעבודה בפועל מחייבת בהכרח יצירת סיכונים בלתי סבירים לעובדים אחרים.
  • לאור כל האמור לעיל קיבל בית הדין את הבקשה והורה למעסיק לבחון בתום לב את כלל ההתאמות שקיימות כדי שהעובדת תוכל לשוב לעבודה בפועל ולהימנע מכל פגיעה בזכות כלשהי של העובדת שאין בה הכרח לשם ביצוע ההתאמות הנדרשות.

משמעות

  • כאשר עובד מסרב להתחסן על המעסיק חלה חובה לבחון בתום לב וללא שיקולים זרים את האפשרויות וההתאמות הנדרשות כדי להשיב את העובד לעבודה, ולאזן בין הזכות של העובד לעבוד בפועל לבין חובתו של המעסיק לשמור על בריאות עובדיו.
ראו גם

מקורות משפטיים ורשמיים

חקיקה ונהלים

תודות

  • נוסח פסק הדין באדיבות אתר נבו.