משיכת כספי פיצוי פיטורים כאשר אין בידי העובד אישור מהמעסיק

ככלל, לשם משיכת כספי פיצויי פיטורים שהופקדו בביטוח פנסיוני או בקופת גמל אחרת יש להצטייד במספר אישורים מהמעסיק. במקרים מסוימים אחד האישורים הוא הסכמת המעסיק על כך שמוותר כליל על הכספים ומתיר לקופה לשחרר אותם לטובת העובד.

אך כאשר המעסיק לא מסכים למשיכת הכספים של העובד ולא מביא לו אישור על כך, קיימות 2 אפשרויות העומדות בפני העובד:

  1. משיכת כספים ע"י העובד או שאיריו מקופת הגמל במסגרת "אירוע מזכה" (נכות, אובדן כושר עבודה, מוות או הגעה לגיל פרישה). במצב זה, המעסיק לא זכאי לקבל את הכספים בחזרה לידיו.
  2. אם המעסיק לא העביר כל הודעה לחברה המנהלת את קופת הגמל או הביטוח הפנסיוני תוך 4 חודשים ממועד סיום יחסי העבודה, יוכל העובד למשוך את כספי הפיצויים גם בלי אישור מפורש מהמעסיק. (בתנאי שהמעסיק לא העביר לידי החברה המנהלת את קופת הגמל פסק דין הצהרתי הקובע כי המעסיק זכאי לקבל את הכספים.)
  • יחד עם זאת, חשוב לדעת כי בהתאם לסעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים ולסעיף 8 לצו ההרחבה, משיכת הכספים ע"י העובד או שאיריו מקופת הגמל שלא במסגרת "ארוע מזכה" מעניקה למעסיק זכאות לקבל את הכספים בחזרה לידיו, מלבד למקרה שבו העובד הפסיק את עבודתו בנסיבות המזכות אותו בפיצויי פיטורים וצו ההרחבה לא חל (כלומר מדובר בהפרשה לפיצויים על פי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים).


  • משיכת כספי פיצויי פיטורים שהופקדו בביטוח פנסיוני או בקופת גמל אחרת מצריכה במקרים מסוימים את הסכמת המעסיק על כך שמוותר על הכספים ומתיר לקופה לשחרר אותם לטובת העובד.
  • משיכת כספים ע"י העובד או שאיריו מקופת הגמל במסגרת "אירוע מזכה" (נכות, אובדן כושר עבודה, מוות או הגעה לגיל פרישה) מונעת מהמעסיק לקבל את הכספים בחזרה לידיו וזאת גם ללא צורך באישור מעסיק.
החל מיולי 2018, אם המעסיק לא העביר כל הודעה לחברה המנהלת את קופת הגמל או הביטוח הפנסיוני תוך 4 חודשים ממועד סיום יחסי העבודה, יוכל העובד למשוך את כספי הפיצויים גם בלי אישור מפורש מהמעסיק, בתנאי שהמעסיק לא העביר לידי החברה המנהלת את קופת הגמל פסק דין הצהרתי הקובע כי המעסיק זכאי לקבל את הכספים.


ראו גם
  • ה
  • משיכת כספי פיצויי פיטורים מקופת גמל או מהביטוח הפנסיוני

מי זכאי?

תהליך מימוש הזכות

חשוב לדעת

  • משיכת הכספים ע"י העובד או שאיריו מקופת הגמל שלא במסגרת "ארוע מזכה" מעניקה למעסיק זכאות לקבל את הכספים בחזרה לידיו, מלבד למקרה שבו העובד הפסיק את עבודתו בנסיבות המזכות אותו בפיצויי פיטורים וצו ההרחבה לא חל (כלומר מדובר בהפרשה לפיצויים על פי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים).
  • אם העובד מבקש למשוך את הכספים מתוך קופת הגמל שלא במסגרת קצבה חודשית, למשל מיד לאחר סיום עבודתו, המעסיק רשאי לדרוש מהקופה להשיב לו את הכספים. מסיבה זו קופות הגמל דורשות מעובדים המבקשים למשוך את כספי הפיצויים מכתב מפורש מהמעסיק שהוא מוותר כליל על הכספים ומתיר לקופה לשחרר אותם לטובת העובד.

גורמים מסייעים

מוקדים ממשלתיים

ארגוני סיוע

גורמי ממשל

רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר - טלפון לפניות הציבור 3002*


מקורות משפטיים ורשמיים

פסקי דין

חקיקה ונהלים

הרחבות ופרסומים

תודות