סיגל רונן-כץ (שיחה | תרומות) (←המשמעיות הכלכליות של הוצאת העובדת לחופשה ללא תשלום) |
סיגל רונן-כץ (שיחה | תרומות) (←המשמעיות הכלכליות של הוצאת העובדת לחופשה ללא תשלום) |
||
שורה 37: | שורה 37: | ||
* בעת הוצאת העובדת לחל"ת המעסיק לא צריך לשלם לעובדת [[פדיון חופשה שנתית|פדיון ימי חופשה ]] או [[פדיון דמי הבראה| פדיון ימי הבראה]] . | * בעת הוצאת העובדת לחל"ת המעסיק לא צריך לשלם לעובדת [[פדיון חופשה שנתית|פדיון ימי חופשה ]] או [[פדיון דמי הבראה| פדיון ימי הבראה]] . | ||
* בתקופת החופשה ללא תשלום העובדת אינו צוברת זכויות התלויות בוותק, כגון: [[דמי הבראה]], [[ימי מחלה]], או [[חופשה שנתית]]. | * בתקופת החופשה ללא תשלום העובדת אינו צוברת זכויות התלויות בוותק, כגון: [[דמי הבראה]], [[ימי מחלה]], או [[חופשה שנתית]]. | ||
− | * מעסיק של עובדת במשק בית, '''אינו צריך לשלם דמי ביטוח לאומי עבור העובדת בחודשים קלנדריים בהם שהתה העובדת בחופשה ללא תשלום'''. אם בחלק מהחודש עבדה העובדת | + | * מעסיק של עובדת במשק בית, '''אינו צריך לשלם דמי ביטוח לאומי עבור העובדת בחודשים קלנדריים בהם שהתה העובדת בחופשה ללא תשלום'''. אם בחלק מהחודש עבדה העובדת ובחלק מהחודש שהתה בחל"ת, על המעסיק לשלם עבור העובדת דמי ביטוח לאומי כרגיל, עבור ימי העבודה שעבדה במהלך החודש. |
* בתום החל"ת ועם שובה של העובדת לעבודה, במידה ויסתיימו יחסי העבודה שוב, רק 14 יום בשנה מתקופה החופשה ללא תשלום ייחשבו כחלק מוותק העבודה של העובדת, לצורך חישב פיצויי פיטורים. | * בתום החל"ת ועם שובה של העובדת לעבודה, במידה ויסתיימו יחסי העבודה שוב, רק 14 יום בשנה מתקופה החופשה ללא תשלום ייחשבו כחלק מוותק העבודה של העובדת, לצורך חישב פיצויי פיטורים. | ||
<!--{{דוגמה| 1= | <!--{{דוגמה| 1= |
גרסה מ־11:15, 26 במרץ 2020
הקדמה:
מדריך זה מרכז מידע לעובדות ועובדי משק בית בתקופת התפשטות הקורונה, לרבות זכויותיהם במקרה של חל"ת או פיטורים
ראו שאלות ותשובות בעקבות התפרצות נגיף הקורונה באתר משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (זרוע העבודה)
על פי הנחיות משרד הבריאות, בשיגרה החדשה יש להימנע ככל הניתן מנסיעה בתחבורה ציבורית. כמו כן, על אוכלוסיות בסיכון, כגון קשישים או אנשים עם מחלות רקע, להמנע ככל האפשר מאירוח אנשים בביתם. אנשים רבים בתקופה זו יעדיפו להמנע מלהמשיך להעסיק עובד משק בית ובמקביל - סביר כי מי מעובדי משק הבית גם יעדיפו להשאר בביתם. הדבר מביא להפסקה של יחסי עבודה באופן זמני או קבוע.
מדריך זה מוקדש לזכויותיהם של עובדות ועובדי משק בית אשר נפגעו מהמצב והוא נועד לשימושם כמו גם לשימוש המעסיק. המדריך נכתב בלשון נקבה, אך כמובן שמתייחס לשני המינים.
הוצאת עובדת משק בית לחופשה ללא תשלום
- היציאה לחופשה ללא תשלום מותנית בהסכמת העובדת והמעסיק, והיא יכולה להיות ביוזמת העובד או ביוזמת המעסיק.
- אם מעסיק כופה על העובדת חופשה ללא תשלום לתקופה בלתי מוגבלת ,זה נחשב כפיטורים ועל המעסיק לערוך לעובדת שימוע לפני פיטורים ולשלם לעובד פיצויי פיטורים על פי הדין. לפסיקה בנושא זה ראו עע (ארצי) 10/03.
- בכל מקרה חופשה כפויה ללא תשלום מהווה הרעה מוחשית בתנאי העבודה והעובדת זכאית ל פיצויי פיטורים אם תתפטר בשל ההרעה בתנאים (כאילו פוטרה). במקרה זה על העובדת חלה חובה ליידע את המעסיק מראש על כוונתה להתפטר עקב ההרעה בתנאי העבודה, ולאפשר למעסיק לחזור בו מכוונתו זו .
- במקרים הבאים, על המעסיק לקבל היתר מהממונה על חוק עבודת נשים טרם הוצאת העובדת לחל"ת: עובדת בהריון, עובדת בחופשת לידה ולאחריה, עובד/ת במהלך טיפולי פוריות, עובדת המקבלת ילד לאומנה, עובדת המקבלת ילד לאומנה או עובדת השוהה במקלט לנשים נפגעות אלימות
המשמעיות הכלכליות של הוצאת העובדת לחופשה ללא תשלום
- בתקופה החופשה ללא תשלום העובדת אינה זכאית לתשלום שכר (לרבות אי זכאות תשלום בגין חופשה או מחלה), אך נשמרים יחסי העבודה בין העובדת והמעסיק.
- בעת הוצאת העובדת לחל"ת המעסיק לא צריך לשלם לעובדת פדיון ימי חופשה או פדיון ימי הבראה .
- בתקופת החופשה ללא תשלום העובדת אינו צוברת זכויות התלויות בוותק, כגון: דמי הבראה, ימי מחלה, או חופשה שנתית.
- מעסיק של עובדת במשק בית, אינו צריך לשלם דמי ביטוח לאומי עבור העובדת בחודשים קלנדריים בהם שהתה העובדת בחופשה ללא תשלום. אם בחלק מהחודש עבדה העובדת ובחלק מהחודש שהתה בחל"ת, על המעסיק לשלם עבור העובדת דמי ביטוח לאומי כרגיל, עבור ימי העבודה שעבדה במהלך החודש.
- בתום החל"ת ועם שובה של העובדת לעבודה, במידה ויסתיימו יחסי העבודה שוב, רק 14 יום בשנה מתקופה החופשה ללא תשלום ייחשבו כחלק מוותק העבודה של העובדת, לצורך חישב פיצויי פיטורים.
- חופשה ללא תשלום שניתנה לעובד בהסכמת המעסיק (להבדיל מחופשה ללא תשלום שלקח העובד ללא הסכמת המעסיק) אינה מנתקת את רצף העבודה לצורך קביעת עצם הזכאות לפיצויי פיטורים.
ביטוח פנסיוני
- המעסיק אינו צריך לבצע הפרשות לביטוח הפנסיוני של עובדת משק הבית עבור הימים שבהם היא בחל"ת.
- הפסקת ההפרשה עלולה לפגוע בזכויות הפנסיוניות ובמיוחד בכיסוי הביטוחי, דבר שיכול להשאיר את העובדת ללא כיסוי ביטוחי ואף להקשות או למנוע ממנה לרכוש ביטוח כזה בעתיד.
עובדת משק הבית יכולה לשמור על הזכויות שצברה, גם אם הופסקה עבודתה והופסקו ההפרשות השוטפות לביטוח הפנסיוני, וזאת באמצעות הסדר ריסק או באמצעות הפקדות עצמאיות לביטוח פנסיוני.
דמי אבטלה לעובדי משק בית שהוצאו לחל"ת
- עובדי משק בית מתחת לגיל 67 שהוצאו לחופשה ללא תשלום של 30 יום או יותר החל מה-01.03.2020 עקב התפשטות הקורונה, עשויים להיות זכאים לדמי אבטלה, למרות שלא פוטרו.
- הזכאות לדמי אבטלה חלה גם אם העובדת הוצאה לחל"ת למשך 30 יום לפחות ע"י חלק מהמעסיקים, והיא ממשיכה לעבוד רק אצל חלק מהמעסיקים. למידע נוסף לחצו כאן.
- למידע נוסף ראו:
פיטורים של עובדת משק בית
- מעסיק שבוחר לפטר עובדים חייב לערוך להם שימוע לפני הפיטורים ורק לאחר מכן לקבל החלטה סופית.
- אם החליט לאחר השימוע לפטר את העובדים:
- עליו לתת להם הודעה מראש לפני כניסת הפיטורים לתוקף, ועד אז להמשיך ולהעסיק אותם. אורך תקופה זו משתנה בהתאם לוותק של העובד.
- המעסיק יכול לפטר אותם לאלתר, אך לשלם להם פיצוי בגובה השכר שהיו מקבלים אילו המשיכו לעבוד במהלך תקופת ההודעה המוקדמת.
- עם סיום עבודתו יש לשלם לעובד את התשלומים הבאים:
- משכורתו האחרונה של העובד.
- שווי ימי החופשה שהעובד צבר ולא ניצל.
- דמי הבראה לעובד עם ותק מעל שנה, לתקופה שטרם שולמו לו עבורה דמי הבראה.
- תשלום פיצויי פיטורים או השלמת פיצויי פיטורים. לאופן חישוב הפיצויים והשלמת הפיצויים ראו פורטל חישוב פיצויי פיטורים.
- איסורים:
- אסור לפטר עובד בתקופה שבה הוא מקבל דמי מחלה, כולל עובד השוהה בבידוד עקב חשש להידבקות בנגיף הקורונה.
- אסור לפטר כלל עובדת או עובד בחופשת לידה, ולא ניתן לקבל אישור לפיטורים ממשרד העבודה.
- אסור לפטר עובד הנמצא בשירות מילואים ובמקרים מסוימים גם לאחר חזרתו מהשירות.
- בעת ההחלטה לפטר אסור להפלות את העובד על רקע מין, נטייה מינית, מעמד אישי, הריון, הפריה חוץ גופית, טיפולי פוריות, גזע, גיל, הורות, דת, לאום, ארץ מוצא, השקפה, תמיכה במפלגה או שירות מילואים, או לפטר אותו רק מהטעמים הנ"ל.
- בכל אחד מהמקרים הבאים מעסיק המעוניין לפטר עובדת, יכול לעשות זאת, רק אם קיבל מראש היתר ממשרד העבודה:
- העובדת בהריון ובעלת ותק של 6 חודשים במקום העבודה (אם הוותק של העובדת קצר יותר, אין צורך בהיתר, אך חל איסור לפטר אותה מהטעם שהיא בהריון)
- העובדת הייתה בחופשת לידה וחזרה לעבודה לפני פחות מ-60 יום
- העובדת הייתה בחל"ת אחרי חופשת לידה וחזרה לעבודה לפני פחות מ-60 יום
- העובדת נמצאת במהלכם של טיפולי פוריות לפי כללי הזכאות
- למידע נוסף ראו מדריך לעובדות בהריון, בחופשת לידה או בטיפולי פוריות בתקופת משבר הקורונה
- כמו כן, נדרש היתר גם במקרים הבאים:
- עובדת שעברה הפלה
- עובדים בהליכי אימוץ
- עובדים בהליכי פונדקאות.
- עובדות השוהות במקלט לנשים נפגעות אלימות (כולל 150 ימים לאחר סיום היעדרותן), בהתאם לתנאי הזכאות.
- למידע נוסף ראו:
- להרחבה בנושא פיטורי עובדת משק בית ראו כאן
הוצאת העובדת לחופשה כפויה
- עבור עובדת משק בית שצברה מספיק ימי חופשה, קיימת אופציה להוציאה לחופשה מרוכזת בתקופה זה.
- מותר למעסיק לדרוש מהעובדת לנצל את ימי החופשה בתקופה זו.
- אסור למעסיק לדרוש מהעובדת לצאת לחופשה שנתית על חשבון ימי חופשה שטרם צברה.
- על המעסיק לתת התראה מראש על היציאה המתוכננת לחופשה, ואם מדובר בחופשה של שבוע או יותר, יש להודיע עליה לעובד שבועיים מראש.
בניגוד לחל"ת או פיטורים, במצב של חופשה כפויה, יש לשלם לעובדת על ימים אלה והיא ממשיכה לצבור זכויות סוציאליות
- למידע נוסף ראו חופשה שנתית לעובדים במשק בית (עוזרות בית ומטפלים/ות)
דמי אבטלה
דמי אבטלה לעובדת שיצאה לחל"ת
- עובדת משק בית מתחת לגיל 67 שהוצאה לחופשה ללא תשלום של 30 יום או יותר החל מה-01.03.2020 עקב התפשטות הקורונה, עשוייה להיות זכאית לדמי אבטלה, למרות שלא פוטרה.
- העובדת תהיה זכאית לדמי אבטלה בתנאי שתעמוד בשאר תנאי הזכאות.
העובד צריך להיות תושב ישראל (או תושב ארעי, עם אשרה/רשיון מסוג א1), לצבור את תקופת האכשרה הנדרשת ולהיות מתחת לגיל 67.
- הזכאות לדמי אבטלה חלה גם אם העובדת הוצאה לחל"ת למשך 30 יום לפחות ע"י חלק מהמעסיקים, והיא ממשיכה לעבוד רק אצל חלק מהמעסיקים.
- כדי לקבל דמי אבטלה על העובדת להירשם באתר שירות התעסוקה מיד עם הפסקת העבודה. עובדת שתרשם באתר שירות התעסוקה עד ליום 31.03.2020 , תאריך תחילת הזכאות שלה לקבלת דמי אבלטה יהיה התהיה זכאית לדמי אבטלה (בתנאי שהיא עומדת בתנאי הזכאות ) החל 15.03.2020.
- לאחר הרישום באתר שירות התעסוקה יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי .כדי לקצר את זמן הטיפול בתביעה,מומלץ להגיש את התביעה באופן מקוון באתר המוסד לביטוח לאומי ולציין בסיבת הפסקת עבודה: השעייה מעבודה. יחד עם זאת ניתן להדפיס תביעה ידני ולשלוח אותו באמצעות הדואר
- לתביעה יש לצרף .טופס העסקה ושכר (בל/1514)ולציין בסיבת הפסקת העבודה: סיבה אחרת- משבר הקורונה, או לחלופין לצרף מכתב מהמעסיק , הכולל את כל המידע הנדרש בטופס העסקה ושכר.
- אם לעובדת יש מספר מעסיקים - יש לצרף אישור כאמור מכל המעסיקים, גם מהמעסיקים שהוציאו את העובדת לחל"ת וגם מהמעסיקים שהעובדת ממשיכה לעבוד אצלם.
- למידע נוסף ראו :
- דמי אבטלה לעובדים במשק בית, המוסד לביטוח לאומי.
- רישום ראשוני ללשכת התעסוקה באופן מקוון (באינטרנט). .
- להנחיות מעודכנות בנושא הרישום וחובת ההתייצבות בלשכת התעסוקה ראו באתר שירות התעסוקה.
- דמי אבטלה לעובדים הנאלצים לצאת לחופשה ללא תשלום בשל צמצומים עקב נגיף קורונה.
דמי אבטלה לעובדת שפוטרה
- עובדת שפוטרה ועומדת בתנאי הזכאות לדמי אבטלה יכולה להרשם באתר משרד התעסוקה ולמלא טופס תביעה לדמי אבטלה בצירוף המסמכים הנדרשים, כמצוין למעלה. בסיבת הפסקת העבודה יש לציין פיטורים.
דמי אבטלה לעובדת המועסקת במספר מקומות עבודה, אשר מחלקן הוצאה לחל"ת או פוטרה
- הזכאות לדמי אבטלה עשויה לחול גם אם העובדת הוצאה לחל"ת למשך 30 יום לפחות ע" חלק מהמעסיקים, וממשיכה לעבוד אצל חלק מהמעסיקים.
- לטופס התביעה לדמי אבטלה יש לצרף ר מכל המעסיקים של העובדת , גם מהמעסיקים שהוציאו את העובדת לחל"ת וגם מהמעסיקים שהעובדת ממשיכה לעבוד אצלם אישור תקופת העסקה ושכר (בל/1514) ולציין בסיבת הפסקת העבודה: סיבה אחרת- משבר הקורונה, או לחלופין לצרף מכתבים מכל אחד מהמעסיקים, הכוללים את כל המידע הנדרש בטופס אישור תקופת העסקה ושכר.
- מדי חודש יהיה על העובדת להמציא אשורים לביטוח לאומי על הכנסותיה מהמעסיקים שאצלם ממשיכה לעבוד.
- עובדת שמקבל דמי אבטלה ובמקביל עובדת בעבודה חלקית רשאי לבחור בין 2 אפשרויות:
- לא לקבל דמי אבטלה עבור הימים שבהם הוא עובד בעבודתו החלקית. במקרה זה הימים שעבד בהם לא ינוכו ממכסת ימי האבטלה המקסימלית שלו.
- לקבל דמי אבטלה מופחתים (לאחר שיופחת מהם סכום השכר שקיבל בימים שעבד). במקרה כזה הימים שעבד בהם ידווחו כימי אבטלה וינוכו ממכסת ימי האבטלה שלו.
- למידע נוסף ראו עבודה חלקית בתקופת הזכאות לדמי אבטלה
הבטחת הכנסה
- עובדת משק בית שפוטרה או הוצאה לחל"ת ואינה עונה על תנאי הזכאות לקבל דמי אבטלה יכולה לבדוק את זכאותה להבטחת הכנסה.
- עובדת משק בית שפוטרה או הוצאה לחל"ת מכל או חלק מעבודותיה, וכעת זכאית לדמי אבטלה - עשויה להיות זכאית בנוסף לכך גם ל השלמת הכנסה, במידה ודמי האבטלה שנקבעו לה, נמוכים מסכום הגמלה.
- עובדת משק בית שקיבלה השלמת הכנסה כעובדת בשכר נמוך וכעת נאלצת לצמצם או להפסיק את עבודתה בשל משבר הקורונה, תמשיך לקבל אתהשלמת ההכנסה עבור החודשים מרץ ואפריל 2020.
- למידע נוסף ראו:
גורמי ממשל
גורם ממשלתי | מוקד טלפוני | שירותים מהירים |
---|---|---|
משרד הבריאות |
|
|
המוקד העירוני (במרבית הערים) | 106 | |
פיקוד העורף | מוקד חירום לבעיות אזרחיות (לא רפואיות) 104 | |
שירות התעסוקה | מוקד *9687 | רישום ראשוני מקוון ללשכת התעסוקה |
המוסד לביטוח לאומי |
|
תביעה מקוונת לדמי אבטלה |
משרד הכלכלה והתעשייה | ||
שי"ל (שירות ייעוץ לאזרח) | מוקד מידע (אבטלה, חל"ת, צרכנות ועוד) 118 | פנייה מקוונת |
משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים |
|
|
רשות המסים בישראל |
|
|
רשות האוכלוסין וההגירה | מרכז שירות ומידע ארצי *3450 | פנייה מקוונת של מעסיקי עובדים זרים/פלסטינים בנושא נגיף הקורונה |
משרד החינוך |
|
|
המשרד לשוויון חברתי | מוקד לאזרחים ותיקים *8840 | טופס פנייה מקוון למוקד אזרחים ותיקים |
הרשות לזכויות ניצולי השואה | מרכז מידע לניצולי השואה *5105 | טופס פנייה בנושאים שונים |
ארגוני סיוע- מוקדים ייעודיים
סיוע כללי, ייעוץ ותמיכה
ארגון | פרטים על המוקד וקישור למידע באתר | מספר המוקד |
---|---|---|
ההסתדרות החדשה | מוקד מידע על זכויות במקום העבודה בעקבות משבר הקורונה | *2383 |
בעצמי | קו חירום להתמודדות ותמיכה בתחום התעסוקה | *2119 |
לשכת עורכי הדין | ייעוץ משפטי ראשוני בדיני משפחה, עבודה, ביטוח לאומי והוצאה לפועל | 050-5588072 לפניות בווטסאפ |
חסדי לב | מוקד לקבלת כלים ותשובות בנושא התנהלות כלכלית ומשפחתית | 077-3377930 שלוחה 3 |
המועצה הישראלית לצרכנות | קו חם לשירות הצרכנים | 1-700-727-888 |
טנא בריאות | קו חם בשפה האמהרית לשאלות בנושא הקורונה (מניעה, התגוננות, הנחיות משרד הבריאות) ימים א'-ה' 08:00-21:00 | 04-6323544 |
מרכז רותם ותכנית יתד | מוקדי סיוע לצעירי יתד בעברית ובערבית | למספרי המוקדים |
קופות החולים- טיפולים נפשיים בטלפון (חינם) |
| |
עמותת אלה | קו חם למי שנמצאים במצוקה נפשית (למבודדים ולמטפלים) | 050-9949244 |
ער"ן והקואליציה הישראלית לטראומה | קו סיוע לסובלים מחרדה בעקבות משבר הקורונה | 1201 שלוחה 6 |
עמותת תמר, ער"ן והקואליציה הישראלית לטראומה | קו סיוע לסובלים מחרדה בעקבות משבר הקורונה- מענה בשפה הערבית | 1201 שלוחה 2 |
סה"ר- סיוע והקשבה ברשת | סיוע רגשי באמצעים דיגיטליים לאנשים במצוקה נפשית | |
אלראז | ייעוץ תמיכה וטיפול למשפחות בשפה הערבית | 052-6363924, 04-6746688 |
ארגון "אלפג'ר אלג'דיד" | הקו החם - קו חירום בחברה הבדואית להתמודדות עם משבר הקורונה הקו פועל בימים א׳-ה׳ בין השעות 10:00-16:00 | 08-9966561 |
אנוש | קו תמיכה להורים ולצעירים בגילאי 12-25 החווים משבר נפשי | 054-9299723 |
משרד העלייה והקליטה בשיתוף עם מרכז משאבים | ייעוץ ותמיכה רגשית לעולים על רקע משבר הקורונה ב-5 שפות ימים א'-ה' משעה 16:00 עד 21:00 |
סיוע למבודדי בית
ארגון | פרטים על המוקד וקישור למידע באתר | מספר המוקד |
---|---|---|
עמותת תפוח בשיתוף המשרד לשוויון חברתי וגופים נוספים | סיוע למי שזקוק לתמיכה טכנולוגית (אופן השימוש ב-ZOOM, מילוי טפסים מקוונים ועוד) |
|
יד שרה | אספקת ציוד רפואי עד הבית | 02-6444639 |
עמותת לב אחד | סיוע בקניות, איסוף תרופות וכו' | 02-6762044 |
חברים לרפואה | תרופות למרותקי בית | 054-7123930 |
דור לדור | סיוע אישי לאזרחים ותיקים החוששים לצאת מהבית | *3284 |
הרחבות ופירסומים
- הנחיות המוסד לביטוח לאומי בעקבות התפשטות הקורונה
- דמי אבטלה לעובדים במשק בית, המוסד לביטוח לאומי.