בוט התיקונים (שיחה | תרומות) מ (מדור תשלומים -> אגף שירות למעסיקים) |
בוט התיקונים (שיחה | תרומות) מ (מדור תשלומים -> אגף שירות למעסיקים) |
||
שורה 71: | שורה 71: | ||
**צילום תעודת זהות של השארים. | **צילום תעודת זהות של השארים. | ||
**.אישור על פתיחת חשבון בנק בצירוף חתימה וחותמת, או לחלופין המחאה (צ'ק) מבוטלת בה מצויינים פרטי חשבון הבנק של האלמן/נה. | **.אישור על פתיחת חשבון בנק בצירוף חתימה וחותמת, או לחלופין המחאה (צ'ק) מבוטלת בה מצויינים פרטי חשבון הבנק של האלמן/נה. | ||
− | * לאחר קליטת הבקשה ב אגף שירות למעסיקים ברשות האוכלוסין וההגריה ( | + | * לאחר קליטת הבקשה ב אגף שירות למעסיקים ברשות האוכלוסין וההגריה (אגף שירות למעסיקים,) תיבדק הזכאות, וסכום הגמלה ייחושב בהתאם לאמור למעלה. |
{{הערת עריכה | חסר טופס הבקשה לקצבת שארים | חתימה = [[משתמש:סיגל רונן-כץ|סיגל רונן-כץ]] ([[שיחת משתמש:סיגל רונן-כץ|שיחה]]) 18:49, 17 ביוני 2019 (IDT) }} | {{הערת עריכה | חסר טופס הבקשה לקצבת שארים | חתימה = [[משתמש:סיגל רונן-כץ|סיגל רונן-כץ]] ([[שיחת משתמש:סיגל רונן-כץ|שיחה]]) 18:49, 17 ביוני 2019 (IDT) }} |
גרסה מ־21:04, 10 בדצמבר 2019
הקדמה:
שארים של עובדים פלסטינים אשר הועסקו כדין בישראל ושולמו עבורם תגמולים לביטוח פנסיוני זכאים, בהתקיים תנאים מסוימים, לקצבת שארים לאחר פטירת העובד
שארים של עובד פלסטיני הנם האלמן, האלמנה והיתומים כמפורט בהמשך
סכום הקצבה הבסיסי הנו מכפלת השכר הממוצע של העובד באחוזי הפנסיה שצבר העובד ויכול היה לצבור עד גיל הפרישה. האלמן או האלמנה והיתומים זכאים ל - 60% מסכום הקצבה הבסיסי
משיכה של הכספים שהופקדו במסגרת הביטוח הפנסיוני לפני גיל פרישה ומבלי שקרה אירוע מזכה (כגון נכות או אובדן כושר עבודה) עלולה להקטין את גובה קצבת השארים ואף לבטל את זכאותם של השארים לקבלה
למידע נוסף ראו נוהל גמלאות לעובדים פלסטינים רשות האוכלוסין וההגירה
ערך זה לא חל על פלסטינים המתגוררים בישראל במסגרת איחוד משפחות ועל פלסטינים המועסקים בישובים הישראלים ביהודה ושומרון, אלא אם מצוין במפורש אחרת.
שארים של עובדים פלסטינים אשר הועסקו כדין בישראל ושולמו עבורם תגמולים לביטוח פנסיוני זכאים, בהתקיים תנאים מסוימים, לקצבת שארים לאחר פטירת העובד.
- עובדים פלסטינים המועסקים בישראל כדין זכאים להפרשות עבור ביטוח פנסיוני בהתאם לצו ההרחבה הכללי או בהתאם להסכם הקיבוצי שחל עליהם, בדומה לעובדים ישראלים.
- כספי הביטוח הפנסיוני המופקדים בקופה ייעודית, מיועדים בבוא העת לשלם לעובדים הפלסטינים קצבת זיקנה בהגיעם לגיל פרישה, וכן לקצבת נכות אם אבדו את כושר עבודתם בשל מצבם הרפואי. כמו כן שארי העובד זכאים לקצבת שארים כשהעובד נפטר]] או כשהגמלאי נפטר.
- הקופה הייעודית לעובדים הפלסטינים המועסקים כדין בישראל מתנהלת על פי מאפיינים של קרנות פנסיה ותיקות, כלומר בשיטת "פנסיה מוגדרת-זכויות" לפיה זכויות העמית נקבעות כשיעור ממשכורתו הקובעת, בהתאם למשך ההעסקה וחלקיות המשרה, וללא קשר ישיר לסכומים שנצברו במהלך כל תקופת החיסכון והתשואה שהושגה עליהם.
- משיכה מוקדמת של הכספים שהופקדו במסגרת הביטוח הפנסיוני לפני גיל פרישה ומבלי שקרה אירוע מזכה (כגון נכות או אובדן כושר עבודה) עלולה להקטין את גובה קצבת השארים ואף לבטל את זכאותם של השארים לקבלה. עובד השוקל להגיש בקשה למשיכה מוקדמת של הכספים לפני גיל פרישה מוזמן ליצור קשר עם נציג עמותת עמותת "קו לעובד"מר עבד אלחלים דארי عبد الحليمداري בכתובת דואר אלקטרוני: abed@kavlaoved.org.il,,על מנת לקבל ייעוץ בטרם משיכת הכספים.
- ערך זה מתמקד בקצבת השארים לה זכאים שארי עובדים פלסטינים שעבדו בישראל ונפטרו.
מי נחשב שארים של עובד פלסטיני שנפטר
- כשארים של עובד פלסטיני שנפטר ייחשבו האלמן, האלמנה והיתומים בהתאם להגדרה הבאה:
- אלמן -כאלמן ייחשב בן זוגה של העובדת שנפטרה אשר גר עמה שנה אחת רצופה עד למועד פטירתה, או שהעובדת שנפטרה גרה עמו בסמוך לפטירתה וילדה לו ילד לפני שנפטרה.
- אלמנה – כאלמנה תחשב בת זוגו של העובד שנפטר אשר גרה עמו שנת אחת רצופה למועד הפטירה, או שהעובד שנפטר גר עמה בסמוך לפטירתו והיא ילדה לו ילד לפני פטירתו.
- יתום – ילד של העובד או העובדת שנפטר/ה אשר טרם מלאו לו 21 שנה, וכן ילד מעל גיל 21 אשר רופא מטעם אגף שירות למעסיקים ברשות האוכלוסין וההגירה קבע שאינו עומד ברשות עצמו (מי שאינו מסוגל לכלכל עצמו מחמת מצב בריאותו ואין לו הכנסה מעבודה או מכל מקור אחר).
מי זכאי?
- שארי העובד יהיו זכאים לקצבת שארים כשהעובד נפטר, אם העובד צבר תקופת אכשרה (תקופה שבמהלכה שולמו עבור העובד דמי תגמולים לביטוח פנסיוני) כמפורט להלן:
- העובד צבר לפחות 12 חודשי ביטוח רצופים לפני פטירתו - השארים יהיו זכאית לקצבת שארים אם שולמו באופן רצוף עבור העובד דמי תגמולים לפנסיה לתקופה של לפחות שנה טרם פטירתו, ובלבד שלא חלפו למעלה מ-3חודשים ממועד ההפקדה האחרון לקרן הפנסיה עד לפטירתו של העובד.
- אם העובד נפטר בשל מחלה או תאונה אשר ארעה לפני מועד הצטרפותו של העובד לביטוח הפנסיוני, על העובד לצבור 36 חודשי ביטוח רצופים לפני פטירתו, ובלבד שלא חלפו למעלה מ-3 חודשים ממועד ההפקדה האחרון לקרן הפנסיה עד לפטירתו של העובד- במקרה זה השארים יהיו זכאים לקצבת שארים, אם שולמו עבור העובד באופן רצוף דמי תגמולים לפנסיה במשך 3 שנים טרם פטירתו.
- עובד שהפסיק את ההפקדות לקרן הפנסיה לתקופה של עד 12 חודשים, ולאחר מכן חידש את ההפקדות לקרן, וטרם הפסקת ההפקדות צבר את תקופת ההכשרה בהתאם לאמור למעלה, חייב בתקופת אכשרה נוספת באורך תקופת ההפסקה. אם העובד נפטר בשל מחלה או תאונה שאירעה במהלך תקופת ההפסקה, יהיה העובד חייב בתקופת אכשרה נוספת של 36 חודשי ביטוח רצופים, לאחר שחזר מתקופת ההפסקה, ובלבד שלא חלפו למעלה מ-3 חודשים ממועד ההפקדה האחרון לקרן הפנסיה ועד לפטירתו של העובד.
- עובד שהפסיק את ההפקדות לקרן הפנסיה לתקופה של למעלה מ-12 חודשים, ולאחר מכן חידש את ההפקדות לקרן, יהיה חייב בתקופת אכשרה כפי שמצוין בשתי הפסקאות הראשונות.
- זכאות לגמלה שארים תהא בכפוף לכך שמיום הגשת הבקשה לקבלת גמלה יוכח לאגף שירות למעסיקים ברשות האוכלוסין וההגירה, אחת לשישה חודשים לפחות אישור על היותו בחיים של הזכאי לגמלה. לצורך כך, נדרש שאיר העובד להתייצב אישית בלשכת התעסוקה באזור מגוריו ברשות הפלסטינית ולחתום בפני נציג לשכת התעסוקה על טופס אישור חיים.
גובה הקצבה
- סכום הקצבה הבסיסי הנו מכפלת הנתונים הבאים:
- המשכורת החודשית הממוצעת של העובד בעת פטירתו - שהנה ה ממוצע השכר החודשי של העובד ב-3 או ב-5 שנים אחרונות, לפי הגבוה מביניהם, מוצמד לממוצע של השכר הממוצע במשק ב-12 החודשים האחרונים שלפני החודש שבו הוגשה בקשה לתשלום קצבה, כפול
- אחוזי הפנסיה שצבר העובד עד למועד פטירתו בצירוף אחוזי הפנסיה שהעובד היה יכול לצבור עד גיל הפרישה.
- עד למועד פטירתו צבר העובד 50% פנסיה (עבור 25 שנות עבודה) והיה יכול לצבור עד גיל הפרישה עוד 10% פנסיה ובסה"כ 60% פנסיה.
- שכרו החודשי הממוצע של העובד טרם פטירתו עמד על 6,000 ש"ח.
- סכום הקצבה הבסיסי הנו 3,600 ש"ח= 6,000X60ֵ%
- בהתאם לדוגמה הקודמת האלמנה תהיה זכאית לקצבת שארים בגובה 2,160 ש"ח =60%X3,600
תהליך מימוש הזכות
- הבקשה לקצבת שארי גמלאי תוגש בלשכת התעסוקה ברשות הפלסטינית ויצורפו לה המסמכים הבאים:
- טופס בקשה לקבלת קצבת שארי גמלאי. -את הטופס ניתן לקבל בלשכת התעסוקה ברשות הפלסטינית.
- .צילום תעודת פטירה של העובד.
- צילום תעודת זהות של השארים.
- .אישור על פתיחת חשבון בנק בצירוף חתימה וחותמת, או לחלופין המחאה (צ'ק) מבוטלת בה מצויינים פרטי חשבון הבנק של האלמן/נה.
- לאחר קליטת הבקשה ב אגף שירות למעסיקים ברשות האוכלוסין וההגריה (אגף שירות למעסיקים,) תיבדק הזכאות, וסכום הגמלה ייחושב בהתאם לאמור למעלה.
חשוב לדעת
ארגוני סיוע
- ההסתדרות
- קו לעובד
- ארגון העובדים מען
- מוקד סיוע לעובדים זרים
- קו למעסיק - מידע משפטי ופיננסי למעסיקי עובדים זרים
- רופאים לזכויות אדם - ישראל
גורמי ממשל
- רשות האוכלוסין וההגירה-אגף שירות למעסיקים.
- הממונה על זכויות עובדים זרים בעבודה
- המוסד לביטוח לאומי
- מינהל הסדרה ואכיפת חוקי עבודה
- קמ"ט תעסוקה במינהל האזרחי
פסקי דין
חקיקה ונהלים
- נוהל גמלאות לעובדים פלסטינים רשות האוכלוסין וההגירה
- חוק עובדים זרים, תשנ"א-1991- פרק ד2.
- חוק יישום ההסכם בדבר רצועת עזה ואזור יריחו (הסדרים כלכליים והוראות שונות) (תיקוני חקיקה),תשנ"ה-1994
- תקנות יישום ההסכם בדבר רצועת עזה ואזור יריחו (הסדרים כלכליים והוראות שונות) (ניכויים עבור שירותי בריאות תעסוקתית וביטוח רפואי), תשנ"ח-1998
- נוהל גמלאות לעובדים פלסטינים
- נוהל גביית הפרשות וניכויים בענף הבניין
- נוהל גביית הפרשות וניכויים בענף המלונאות
- נוהל גביית הפרשות וניכויים בענף התעשייה והשירותים
- נוהל העסקת עובדים פלסטינים המתגוררים בישראל במסגרת איחוד משפחות
- העסקתם בישראל של פלסטינים שהוכרו כקרבנות סחר בבני אדם
- חובת ביטוח רפואי ומגורים הולמים לעובדים פלסטינים בעלי היתרי לינה בישראל בתקופת סגר הקורונה
הרחבות ופרסומים
- פלסטינים -רשות האוכלוסין וההגירה
- מדריך להעסקת עובדים פלסטינים בישראל רשות האוכלוסין וההגירה.
- ריענון והבהרות בנושא העברת דיווחים ותשלומים לאגף שירות למעסיקים, רשות האוכלוסין וההגירה.
- עובדים פלסטינים-קו לעובד
- ריכוז הפרשות (מעסיק) וניכויים (עובד) משכר עובדים פלסטינים, רשות האוכלוסין וההגירה
- פנייה לאגף שירות למעסיקים בנושא העסקת עובדים פלסטינים
- פניה למרכז שירות ומידע ארצי של רשות האוכלוסין וההגירה באמצעות רובי - הרובוט שימתין במקומכם לנציג השירות
- מתווה כניסת עובדים פלסטינים בעקבות נגיף הקורונה רשות האוכלוסין וההגירה, 29.06.2020.
- פניות מעסיקים המעסיקים עובדים זרים ופלסטינים בנושא הקרונה