מירי ברנשטיין (שיחה | תרומות)
 
(16 גרסאות ביניים של 5 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
 
{{עצם העניין}}{{סוג ערך|הליך}}
 
{{עצם העניין}}{{סוג ערך|הליך}}
{{תקציר}}
+
{{תקציר |תוכן=
 
{{דגשים
 
{{דגשים
| מידע  = על אזרח ישראל או תושב ישראל אשר נישא בנישואים אזרחיים מחוץ לישראל לרשום את הנישואים בישראל
+
| מידע  = על אזרח ישראל או תושב ישראל שנישא בנישואים אזרחיים מחוץ לישראל לרשום את הנישואים בישראל
 
| איסור = <!-- דוגמה: אסור לעשות -->
 
| איסור = <!-- דוגמה: אסור לעשות -->
 
| חשוב  = מרגע רישום הנישואים, הזוג מוכר כזוג נשוי לכל דבר ועניין, למעט זוגות בני אותו מין
 
| חשוב  = מרגע רישום הנישואים, הזוג מוכר כזוג נשוי לכל דבר ועניין, למעט זוגות בני אותו מין
| פיצוי =  
+
| חשוב =על פי החוק, אי דיווח על הנישואים בתוך 30 ימים מיום הנישואים הוא עבירה שעונשה מאסר או קנס
 
| שאלה  = <!-- דוגמה: שאלה -->
 
| שאלה  = <!-- דוגמה: שאלה -->
| ממשל  = למידע נוסף ראו [https://www.gov.il/he/service/change_personal_status אתר הממשלה  - שינוי במצב אישי]
+
| ממשל  = למידע נוסף ראו [https://www.gov.il/BlobFolder/policy/personal_details_changes_due_to_marriage_or_divorce_abroad_procedure/he/2.11.0005_0.pdf נוהל טיפול בשינוי פרטי מצב אישי - נישואין/גירושין שנערכו בחו"ל] וכן [https://www.gov.il/he/service/change_personal_status שינוי במצב אישי] באתר רשות האוכלוסין וההגירה
 +
}}
 
}}
 
}}
{{תקציר/סיום}}
 
 
{{טפסים
 
{{טפסים
| 1 = [https://www.gov.il/BlobFolder/service/change_personal_status/he/mr6.pdf טופס הודעה על שינוי מעמד אישי]
+
| 1 = [https://www.gov.il/BlobFolder/service/change_personal_status/he/mr6.pdf הודעה על שינוי מעמד אישי]
 
| 2 =  
 
| 2 =  
 
| 3 =  
 
| 3 =  
שורה 18: שורה 18:
 
|  
 
|  
 
| [[נישואין]]
 
| [[נישואין]]
 +
| [[גירושין בין בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים ]]
 
| [[הסכם קדם נישואין]]
 
| [[הסכם קדם נישואין]]
 
| [[להט"ב]]
 
| [[להט"ב]]
שורה 25: שורה 26:
  
 
במדינת ישראל לא ניתן להינשא בנישואים אזרחיים, אלא בנישואים המוכרים על ידי בתי הדין הדתיים בלבד (למעט [[ברית זוגיות לחסרי דת|חסרי דת]]).
 
במדינת ישראל לא ניתן להינשא בנישואים אזרחיים, אלא בנישואים המוכרים על ידי בתי הדין הדתיים בלבד (למעט [[ברית זוגיות לחסרי דת|חסרי דת]]).
* נישואים אזרחיים בחו"ל מאפשרים לזוגות אשר אינם יכולים או אינם מעוניינים להינשא על פי הדין הדתי, למסד את הקשר ביניהם (כולל [[נישואים חד-מיניים|זוגות בני אותו המין]]).
+
* נישואים אזרחיים בחו"ל מאפשרים לזוגות שאינם יכולים או אינם מעוניינים להינשא על פי הדין הדתי, למסד את הקשר ביניהם (כולל [[נישואים חד-מיניים|זוגות בני אותו המין]]).
* אזרח ישראלי שנישא בחו"ל (לאזרח ישראלי או לאזרח זר) צריך להירשם כנשוי במרשם האוכלוסין בישראל.
+
* אזרח ישראלי או תושב ישראל שנישא בחו"ל (לאזרח ישראלי או לאזרח זר) צריך להירשם כנשוי במרשם האוכלוסין בישראל.
 
* לצורך רישום הנישואים האזרחיים שנעשו בחו"ל, על אחד מבני הזוג להתייצב בלשכת רישום האוכלוסין לצורך הגשת הבקשה לרישום.  
 
* לצורך רישום הנישואים האזרחיים שנעשו בחו"ל, על אחד מבני הזוג להתייצב בלשכת רישום האוכלוסין לצורך הגשת הבקשה לרישום.  
* רק אזרח ישראלי יכול לבצע את הרישום: אם שני בני הזוג אזרחי ישראל, כל אחד מהם יכול להתייצב לבדו על מנת להגיש את הבקשה. אם אחד מבני הזוג הוא זר, רק נוכחות האזרח הישראלי נדרשת.  
+
* רק אזרח ישראלי יכול לבצע את הרישום:  
 +
** אם שני בני הזוג הם אזרחי ישראל, יכול כל אחד מהם להתייצב על מנת להגיש את הבקשה עבור שניהם.  
 +
** אם אחד מבני הזוג הוא אזרח זר, נדרשת התייצבותו של בן הזוג שהוא אזרח ישראלי.  
  
 
==אוכלוסיית יעד ותנאים מקדימים==
 
==אוכלוסיית יעד ותנאים מקדימים==
* בני זוג (כולל [[להט"ב|בני זוג מאותו מין]]) שלפחות אחד מהם הוא תושב ישראל (או אזרח ישראל שאינו תושב), אשר נישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל.
+
* בני זוג (כולל [[להט"ב|בני זוג מאותו מין]]) שלפחות אחד מהם הוא תושב ישראל, או אזרח ישראל שאינו נמצא בישראל, והם נישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל.
 +
**תושב הוא מי שנמצא בישראל כאזרח ישראלי או על פי אשרת עולה או על פי תעודת עולה או על פי רשיון לישיבת קבע.
  
 
==למי ואיך פונים==
 
==למי ואיך פונים==
* יש לפנות ללשכת רישום האוכלוסין הסמוכה לאזור מגוריו של המבקש, בשעות הקבלה. למידע נוסף על לשכות רשות האוכלוסין ראו [https://www.gov.il/he/departments/Bureaus?offices=95b283ad-fc02-40e6-ac6f-8986acac6b86&categories=eb35c46c-f89a-4c9f-8e48-7dea63b16224#collapseItem0 באתר הממשלה].
+
* יש לפנות ללשכת רישום האוכלוסין הסמוכה לאזור מגוריו של המבקש, בשעות הקבלה - [https://www.gov.il/he/departments/Bureaus?offices=95b283ad-fc02-40e6-ac6f-8986acac6b86&categories=eb35c46c-f89a-4c9f-8e48-7dea63b16224#collapseItem0 לרשימת הלשכות ופרטים על שעות קבלת קהל].
 
* על מגיש הבקשה להתייצב בעצמו בלשכת רשות האוכלוסין לצורך הגשת הבקשה.  
 
* על מגיש הבקשה להתייצב בעצמו בלשכת רשות האוכלוסין לצורך הגשת הבקשה.  
 
** כאשר שני בני הזוג הם אזרחי ישראל, הרישום יכול להיעשות על ידי כל אחד מבני הזוג עבורו ועבור בן/בת זוגו.  
 
** כאשר שני בני הזוג הם אזרחי ישראל, הרישום יכול להיעשות על ידי כל אחד מבני הזוג עבורו ועבור בן/בת זוגו.  
** כאשר אחד מבני הזוג הוא אזרח זר, נדרשת נוכחות של בן הזוג שהוא אזרח ישראלי.  
+
** כאשר אחד מבני הזוג הוא אזרח זר, נדרשת התייצבותו של בן הזוג שהוא אזרח ישראלי.  
 
* את הבקשה יש להגיש על גבי  [https://www.gov.il/BlobFolder/service/change_personal_status/he/mr6.pdf טופס הודעה על שינוי מעמד אישי].   
 
* את הבקשה יש להגיש על גבי  [https://www.gov.il/BlobFolder/service/change_personal_status/he/mr6.pdf טופס הודעה על שינוי מעמד אישי].   
 
* אם בני הזוג מעוניינים לשנות את שם משפחתם, עליהם להגיש בנוסף [https://www.gov.il/he/service/choosing_last_name_for_a_married_person בקשה לשינוי שם משפחה למי שנישא].
 
* אם בני הזוג מעוניינים לשנות את שם משפחתם, עליהם להגיש בנוסף [https://www.gov.il/he/service/choosing_last_name_for_a_married_person בקשה לשינוי שם משפחה למי שנישא].
שורה 45: שורה 49:
 
*# תמונת דרכון (פספורט) צבעונית, עדכנית, חזותית, על רקע בהיר וחלק, בגודל 3.5 * 4.5 ס"מ.
 
*# תמונת דרכון (פספורט) צבעונית, עדכנית, חזותית, על רקע בהיר וחלק, בגודל 3.5 * 4.5 ס"מ.
 
*# תעודת נישואין מקורית מטעם הרשות המוסמכת לעריכת נישואין במדינה שבה נישאו.
 
*# תעודת נישואין מקורית מטעם הרשות המוסמכת לעריכת נישואין במדינה שבה נישאו.
*#* על תעודת הנישואים להיות מאושרת ומאומתת באחד מהאמצעים הבאים:
+
*#* על תעודת הנישואין להיות מאושרת ומאומתת באחד מהאמצעים הבאים:
 
*#** חותמת אפוסטיל (Apostille) במדינות בהן ישנה אפשרות לאפוסטיל (חותמת אפוסטיל היא חותמת אשרור בינלאומית המעידה כי המסמכים הם בעלי תוקף משפטי. את חותמת האפוסטיל יש לקבל מבית משפט מקומי או בסמוך לאחד ממשרדי הממשלה באותה המדינה).  
 
*#** חותמת אפוסטיל (Apostille) במדינות בהן ישנה אפשרות לאפוסטיל (חותמת אפוסטיל היא חותמת אשרור בינלאומית המעידה כי המסמכים הם בעלי תוקף משפטי. את חותמת האפוסטיל יש לקבל מבית משפט מקומי או בסמוך לאחד ממשרדי הממשלה באותה המדינה).  
 
*#** במדינות שאינן חתומות על אמנת האפוסטיל ואינן מעניקות חותמת זו, על בני הזוג להגיע לשגרירות ישראל על מנת לאמת שם את תעודת הנישואים.  
 
*#** במדינות שאינן חתומות על אמנת האפוסטיל ואינן מעניקות חותמת זו, על בני הזוג להגיע לשגרירות ישראל על מנת לאמת שם את תעודת הנישואים.  
*#* אם תעודת הנישואין לא הונפקה באנגלית, עברית או ערבית יש צורך בתרגום נוטריוני של התעודה.
+
*#* אם תעודת הנישואין לא הונפקה בעברית או בערבית, יש צורך בתרגום נוטריוני של התעודה.
 
*#* אם תעודת הנישואין ניתנה על ידי רשות דתית, חייבת התעודה להיות מאושרת על ידי הרשות האזרחית המוסמכת באותה מדינה.
 
*#* אם תעודת הנישואין ניתנה על ידי רשות דתית, חייבת התעודה להיות מאושרת על ידי הרשות האזרחית המוסמכת באותה מדינה.
  
 
==שלבי ההליך==
 
==שלבי ההליך==
 
* לאחר הגשת הבקשה, פקיד רשות האוכלוסין יבדוק את המסמכים שהוצגו לו ואם ימצא כי הם תקינים ירשום את בני הזוג כנשואים, ישנה את מצבם המשפחתי במרשם האוכלוסין וינפיק להם ספח חדש לתעודת הזהות שבו רשום מצבם המשפחתי החדש ("נשוי" או "נשואה").  
 
* לאחר הגשת הבקשה, פקיד רשות האוכלוסין יבדוק את המסמכים שהוצגו לו ואם ימצא כי הם תקינים ירשום את בני הזוג כנשואים, ישנה את מצבם המשפחתי במרשם האוכלוסין וינפיק להם ספח חדש לתעודת הזהות שבו רשום מצבם המשפחתי החדש ("נשוי" או "נשואה").  
* במידת הצורך יכול פקיד הרישום לערוך שימוע בנוגע לנסיבות הנישואים. הזמנה לשימוע תשלח למענו הרשום של המבקש.
+
* במקרים מסויימים ייתכן שיהיה צורך לבצע בירורים נוספים.
 
* אם התבקש שינוי שם משפחה יונפקו לבני הזוג תעודות זהות חדשות עם השם החדש ותעודה המעידה על בחירת שם משפחה.  
 
* אם התבקש שינוי שם משפחה יונפקו לבני הזוג תעודות זהות חדשות עם השם החדש ותעודה המעידה על בחירת שם משפחה.  
* אם יש דרכון, יעודכן שינוי השם בדרכון.
+
* למי שיש דרכון, יעודכן שינוי השם בדרכון.
* כאשר המבקש לרשום את הנישואין הוא אזרחי ישראלי אשר נישא לאזרח זר, על פי נוהל משרד הפנים על פקיד הרישום למסור למבקש אישור כי בקשתו נמצא בבחינה. במהלך הבחינה ייבדקו המסמכים, וייתכן שייערך שימוע לבירור נסיבות העניין.
+
* במקרה שהמבקש לרשום את הנישואין הוא אזרח/ית ישראלי/ת שנישא/ת לאזרח/ית זר/ה:
 +
** אם מוגשת בקשה למעמד עבור האזרח/ית הזר/ה, יש לפעול בהתאם ל[https://www.gov.il/BlobFolder/policy/status_foreigner_married_to_israeli_procedure/he/נוהל%20הטיפול%20במתן%20מעמד%20לבן%20זוג%20זר%20הנשוי%20לאזרח%20ישראלי.pdf נוהל הטיפול במתן מעמד לבן זוג זר הנשוי לאזרח ישראלי].
 +
** אם אין כוונה להגיש בקשה למעמד עבור האזרח/ית הזר/ה, המסמכים שהוגשו ייבחנו, וייתכן שייערך שימוע לבירור נסיבות העניין, בהתאם למפורט בסעיפים 4.1-4.5  ב[https://www.gov.il/BlobFolder/policy/procedure_changes_to_personal_status_married_divorced_widowed/he/2.11.0001.pdf#page=2 נוהל ביצוע שינויים ותיקונים במצב אישי (נישואין/גירושין/התאלמנות)].
 +
* מרגע רישום הנישואים במרשם האוכלוסין, נחשבים בני הזוג כנשואים לכל דבר ועניין (מלבד [[להט"ב|בני זוג מאותו מין]] שלגביהם הרישום אינו מקנה להם בהכרח מעמד של נשואים - ראו [[נישואים חד-מיניים]]).
  
 
==תשלום אגרה==
 
==תשלום אגרה==
שורה 64: שורה 71:
  
 
==ערעור==
 
==ערעור==
* במקרה שרשות האוכלוסין מסרבת לבצע הרישום ניתן להגיש ערר על ההחלטה בתוך 21 ימים מיום קבלת ההחלטה, בלשכת הרשות בה התקבלה ההחלטה. לאחר קבלת החלטה בערר נשלחת אל העורר הודעה מנומקת בכתב. אם בערר הוחלט שלא לבצע את הרישום ניתן לעתור על ההחלטה לבית המשפט לעניינים מינהליים.
+
* במקרה שרשות האוכלוסין מסרבת לבצע את הרישום ניתן להגיש ערר על ההחלטה בתוך 21 ימים מיום קבלת ההחלטה, בלשכת הרשות שבה התקבלה ההחלטה.  
* מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי.
+
* לאחר קבלת החלטה בערר נשלחת אל העורר הודעה מנומקת בכתב. אם בערר הוחלט שלא לבצע את הרישום ניתן לעתור על ההחלטה לבית המשפט לעניינים מינהליים.
 +
* רצוי להיעזר בייעוץ משפטי.
  
 
==חשוב לדעת==
 
==חשוב לדעת==
* מרגע רישום הנישואים במרשם האוכלוסין, נחשבים בני הזוג כנשואים לכל דבר ועניין (מלבד [[להט"ב|בני זוג מאותו מין]] שלגביהם הרישום אינו מקנה להם בהכרח מעמד של נשואים - ראו [[נישואים חד-מיניים]]).
+
* על-פי [https://www.nevo.co.il/law_html/law01/289_001.htm#Seif17 חוק מרשם האוכלוסין], תושב ישראל או אזרח ישראלי חייב לדווח על נישואיו בתוך 30 ימים מיום נישואיו. אי דיווח הוא עבירה שעונשה מאסר או קנס.
 
* בני זוג יהודים, מוסלמים, נוצרים או כל בני עדה מוכרת אחרת בישראל, שנישאו בנישואים אזרחיים שנרשמו בישראל וירצו להתגרש בישראל, ייאלצו לעשות זאת על פי הדין הדתי החל עליהם, מלבד [[להט"ב|בני זוג מאותו מין]] שיכולים להתגרש ב[[בית המשפט לענייני משפחה]]. למידע נוסף ראו:
 
* בני זוג יהודים, מוסלמים, נוצרים או כל בני עדה מוכרת אחרת בישראל, שנישאו בנישואים אזרחיים שנרשמו בישראל וירצו להתגרש בישראל, ייאלצו לעשות זאת על פי הדין הדתי החל עליהם, מלבד [[להט"ב|בני זוג מאותו מין]] שיכולים להתגרש ב[[בית המשפט לענייני משפחה]]. למידע נוסף ראו:
** [[גירושין|פורטל גירושין]].
+
** [[גירושין בין בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים]]
 
** [[גירושין של בני זוג מאותו מין]].
 
** [[גירושין של בני זוג מאותו מין]].
* על פי החוק, [[תושב ישראל]] (מי שנמצא בישראל כאזרח ישראלי או על פי אשרת עולה או תעודת עולה, או על פי רשיון לישיבת קבע)  חייב לדווח על נישואיו בתוך שלושים יום מיום הנישואים. אי דיווח הוא עבירה שעונשה מאסר או קנס.
+
 
 +
<noinclude>{{הצגת מוקדי שירות|רשימה=}}</noinclude>
  
 
== פסקי דין ==
 
== פסקי דין ==
* [https://www.nevo.co.il/psika_html/elyon/e19-62000143.pdf#xml=http://www.nevo.co.il/Handlers/Highlighter/PdfHighlighter.ashx?index=0&type=Main בג"ץ 143/62 הנריט אנה קטרינה פונק שלזינגר נ' שר-הפנים, פ"ד י"ז (1) 225] פקיד הרישום של משרד הפנים מחויב לרשום בני זוג שנישאו נישואים אזרחיים במדינה זרה כנשואים גם במדינת ישראל.
+
* [https://www.nevo.co.il/psika_html/elyon/e19-62000143.pdf#xml=http://www.nevo.co.il/Handlers/Highlighter/PdfHighlighter.ashx?index=0&type=Main בג"ץ 143/62 הנריט אנה קטרינה פונק שלזינגר נ' שר-הפנים, פ"ד י"ז (1) 225] (באתר נבו) - פקיד הרישום של משרד הפנים מחויב לרשום בני זוג שנישאו נישואים אזרחיים במדינה זרה כנשואים גם במדינת ישראל
 
* [[זוגות מאותו מין שנישאו בחו"ל זכאים להירשם כנשואים בישראל]]
 
* [[זוגות מאותו מין שנישאו בחו"ל זכאים להירשם כנשואים בישראל]]
* [https://www.nevo.co.il/psika_html/elyon/03096070-a16-e.htm בע"מ 9607/03 פלוני נ' פלוני, פ''ד סא(3) 726] - נישואים אזרחיים בחו"ל מחייבים לעניין חוק הירושה.
+
* [https://www.nevo.co.il/psika_html/elyon/03096070-a16-e.htm בע"מ 9607/03 פלוני נ' פלוני, פ"ד סא(3) 726] (באתר נבו) - נישואים אזרחיים בחו"ל מחייבים לעניין חוק הירושה
* [https://www.nevo.co.il/psika_html/elyon/9908256-padi.htm רע"א 8256/99 פלונית נ' פלוני, פ"ד נח(2) 213] נישואים אזרחיים בחו"ל (נישואי פרגוואי) מחייבים לעניין תשלום מזונות.
+
* [https://www.nevo.co.il/psika_html/elyon/9908256-padi.htm רע"א 8256/99 פלונית נ' פלוני, פ"ד נח(2) 213] (באתר נבו) - נישואים אזרחיים בחו"ל (נישואי פרגוואי) מחייבים לעניין תשלום מזונות
  
 
==חקיקה ונהלים==
 
==חקיקה ונהלים==
 
* [https://www.nevo.co.il/law_html/law01/289_001.htm#Seif17 חוק מרשם האוכלוסין] - סעיפים 17, 35(ג).  
 
* [https://www.nevo.co.il/law_html/law01/289_001.htm#Seif17 חוק מרשם האוכלוסין] - סעיפים 17, 35(ג).  
* [http://archive.piba.gov.il/Regulations/2.11.0005.pdf נוהל רשות האוכלוסין וההגירה מס'  2.11.0005 מיום 01.02.2016] - נוהל טיפול בשינוי פרטי מצב אישי - נישואין/גירושין שנערכו בחו"ל.
+
* [https://www.gov.il/BlobFolder/policy/personal_details_changes_due_to_marriage_or_divorce_abroad_procedure/he/2.11.0005_0.pdf נוהל רשות האוכלוסין וההגירה מס'  2.11.0005 מיום 01.02.2016] - נוהל טיפול בשינוי פרטי מצב אישי - נישואין/גירושין שנערכו בחו"ל.
 
<!--
 
<!--
 
* [http://archive.piba.gov.il/Regulations/2.11.0001.pdf נוהל רשות האוכלוסין וההגירה בעניין ביצוע שינויים ותיקונים במצב אישי (נישואין/גירושין/התאלמנות) עודכן ביום 20.10.2015]
 
* [http://archive.piba.gov.il/Regulations/2.11.0001.pdf נוהל רשות האוכלוסין וההגירה בעניין ביצוע שינויים ותיקונים במצב אישי (נישואין/גירושין/התאלמנות) עודכן ביום 20.10.2015]
שורה 90: שורה 99:
 
-->
 
-->
  
== מקורות ==
+
== תודות ==
 
* {{קרדיט/מרכז רקמן}}
 
* {{קרדיט/מרכז רקמן}}
  
 
+
==Metadata==
<!--כותרת דמה עבור הטמעת כותרת. לא לגעת!
 
==endarticle==
 
כותרת דמה עבור הטמעת כותרת. לא לגעת!-->
 
 
 
 
 
 
 
 
<!-- יש לכתוב תגיות כאן בתחתית -->
 
<!-- יש לכתוב תגיות כאן בתחתית -->
 
[[קטגוריה:הליכים]]
 
[[קטגוריה:הליכים]]
 
[[קטגוריה:משפחה]]
 
[[קטגוריה:משפחה]]
[[קטגוריה:ינואר]]
 
 
[[קטגוריה:נישואין]]
 
[[קטגוריה:נישואין]]
 
[[קטגוריה:אזרחות ותושבות]]
 
[[קטגוריה:אזרחות ותושבות]]

גרסה אחרונה מ־10:13, 14 במרץ 2019

הקדמה:

על אזרח ישראל או תושב ישראל שנישא בנישואים אזרחיים מחוץ לישראל לרשום את הנישואים בישראל
על פי החוק, אי דיווח על הנישואים בתוך 30 ימים מיום הנישואים הוא עבירה שעונשה מאסר או קנס

במדינת ישראל לא ניתן להינשא בנישואים אזרחיים, אלא בנישואים המוכרים על ידי בתי הדין הדתיים בלבד (למעט חסרי דת).

  • נישואים אזרחיים בחו"ל מאפשרים לזוגות שאינם יכולים או אינם מעוניינים להינשא על פי הדין הדתי, למסד את הקשר ביניהם (כולל זוגות בני אותו המין).
  • אזרח ישראלי או תושב ישראל שנישא בחו"ל (לאזרח ישראלי או לאזרח זר) צריך להירשם כנשוי במרשם האוכלוסין בישראל.
  • לצורך רישום הנישואים האזרחיים שנעשו בחו"ל, על אחד מבני הזוג להתייצב בלשכת רישום האוכלוסין לצורך הגשת הבקשה לרישום.
  • רק אזרח ישראלי יכול לבצע את הרישום:
    • אם שני בני הזוג הם אזרחי ישראל, יכול כל אחד מהם להתייצב על מנת להגיש את הבקשה עבור שניהם.
    • אם אחד מבני הזוג הוא אזרח זר, נדרשת התייצבותו של בן הזוג שהוא אזרח ישראלי.

אוכלוסיית יעד ותנאים מקדימים

  • בני זוג (כולל בני זוג מאותו מין) שלפחות אחד מהם הוא תושב ישראל, או אזרח ישראל שאינו נמצא בישראל, והם נישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל.
    • תושב הוא מי שנמצא בישראל כאזרח ישראלי או על פי אשרת עולה או על פי תעודת עולה או על פי רשיון לישיבת קבע.

למי ואיך פונים

  • יש לפנות ללשכת רישום האוכלוסין הסמוכה לאזור מגוריו של המבקש, בשעות הקבלה - לרשימת הלשכות ופרטים על שעות קבלת קהל.
  • על מגיש הבקשה להתייצב בעצמו בלשכת רשות האוכלוסין לצורך הגשת הבקשה.
    • כאשר שני בני הזוג הם אזרחי ישראל, הרישום יכול להיעשות על ידי כל אחד מבני הזוג עבורו ועבור בן/בת זוגו.
    • כאשר אחד מבני הזוג הוא אזרח זר, נדרשת התייצבותו של בן הזוג שהוא אזרח ישראלי.
  • את הבקשה יש להגיש על גבי טופס הודעה על שינוי מעמד אישי.
  • אם בני הזוג מעוניינים לשנות את שם משפחתם, עליהם להגיש בנוסף בקשה לשינוי שם משפחה למי שנישא.
  • על מגיש הבקשה להביא עמו את המסמכים הבאים:
    1. תעודות זהות של שני בני הזוג.
    2. דרכונים ישראלים (אם יש) של שני בני הזוג.
    3. תמונת דרכון (פספורט) צבעונית, עדכנית, חזותית, על רקע בהיר וחלק, בגודל 3.5 * 4.5 ס"מ.
    4. תעודת נישואין מקורית מטעם הרשות המוסמכת לעריכת נישואין במדינה שבה נישאו.
      • על תעודת הנישואין להיות מאושרת ומאומתת באחד מהאמצעים הבאים:
        • חותמת אפוסטיל (Apostille) במדינות בהן ישנה אפשרות לאפוסטיל (חותמת אפוסטיל היא חותמת אשרור בינלאומית המעידה כי המסמכים הם בעלי תוקף משפטי. את חותמת האפוסטיל יש לקבל מבית משפט מקומי או בסמוך לאחד ממשרדי הממשלה באותה המדינה).
        • במדינות שאינן חתומות על אמנת האפוסטיל ואינן מעניקות חותמת זו, על בני הזוג להגיע לשגרירות ישראל על מנת לאמת שם את תעודת הנישואים.
      • אם תעודת הנישואין לא הונפקה בעברית או בערבית, יש צורך בתרגום נוטריוני של התעודה.
      • אם תעודת הנישואין ניתנה על ידי רשות דתית, חייבת התעודה להיות מאושרת על ידי הרשות האזרחית המוסמכת באותה מדינה.

שלבי ההליך

  • לאחר הגשת הבקשה, פקיד רשות האוכלוסין יבדוק את המסמכים שהוצגו לו ואם ימצא כי הם תקינים ירשום את בני הזוג כנשואים, ישנה את מצבם המשפחתי במרשם האוכלוסין וינפיק להם ספח חדש לתעודת הזהות שבו רשום מצבם המשפחתי החדש ("נשוי" או "נשואה").
  • במקרים מסויימים ייתכן שיהיה צורך לבצע בירורים נוספים.
  • אם התבקש שינוי שם משפחה יונפקו לבני הזוג תעודות זהות חדשות עם השם החדש ותעודה המעידה על בחירת שם משפחה.
  • למי שיש דרכון, יעודכן שינוי השם בדרכון.
  • במקרה שהמבקש לרשום את הנישואין הוא אזרח/ית ישראלי/ת שנישא/ת לאזרח/ית זר/ה:
  • מרגע רישום הנישואים במרשם האוכלוסין, נחשבים בני הזוג כנשואים לכל דבר ועניין (מלבד בני זוג מאותו מין שלגביהם הרישום אינו מקנה להם בהכרח מעמד של נשואים - ראו נישואים חד-מיניים).

תשלום אגרה

  • הליך רישום הנישואים עצמו אינו כרוך בתשלום אגרה.
  • בקשה לשינוי שם המשפחה הנעשית בתוך חצי שנה מיום הנישואים תעשה ללא עלות.
  • כל בקשה נוספת לשינוי השם או בקשה המוגשת כעבור למעלה מחצי שנה ממועד הנישואים כרוכה בתשלום אגרה.

ערעור

  • במקרה שרשות האוכלוסין מסרבת לבצע את הרישום ניתן להגיש ערר על ההחלטה בתוך 21 ימים מיום קבלת ההחלטה, בלשכת הרשות שבה התקבלה ההחלטה.
  • לאחר קבלת החלטה בערר נשלחת אל העורר הודעה מנומקת בכתב. אם בערר הוחלט שלא לבצע את הרישום ניתן לעתור על ההחלטה לבית המשפט לעניינים מינהליים.
  • רצוי להיעזר בייעוץ משפטי.

חשוב לדעת

פסקי דין

חקיקה ונהלים

תודות