אזהרה
שימו לב - דף זה הינו עדיין בשלב טיוטה ולא שוחרר לציבור
אין להסתמך על תוכנו בשום אופן

הגעתם.ן לדף שמסביר מהם תנאי הזכאות שצריכים להתקיים כדי שמי ששירתו בשירות חובה ובשירות מילואים בצה"ל ונגרמה להם.ן נכות (גופנית או נפשית) בזמן ועקב השירות, יוכלו להגיש תביעה למשרד הביטחון ולהיות מוכרים כנכי.ות צה"ל

כאן תמצאו תשובות לשאלות כמו: מי יכולים.ות להגיש תביעה? מה ההבדל בין פציעה או חבלה לבין מחלה? מה לגבי פוסט טראומה? צריך להוכיח שהנכות נגרמה מפעילות מבצעית? מה אם הפציעה קרתה בדרך למקום השירות, בשבת בבסיס, בתאונת דרכים או בזמן חופשה?

אם חיפשתם.ן מידע על תנאי הזכאות להגשת התביעה במקרה של נכות שנגרמה בשירות קבע בצה"ל או בכוחות הביטחון האחרים, תוכלו למצוא אותו כאן

דף זה הוא אחד מדפי המידע בנושא תביעת נכות למשרד הביטחון. רשימה של כל הנושאים ודפי המידע בתחום של נכי.ות צה"ל וכוחות הביטחון נמצאת כאן

ראו גם

חיילי.ות צה"ל שהשתחררו משירות חובה או מילואים ובזמן השירות ועקב השירות הם.ן נפגעו (בגלל פציעה, חבלה, מחלה או החמרה של מחלה קיימת) ונגרמה להם נכות שהם.ן מתמודדים.ות איתה, יכולים.ות להגיש תביעת נכות לאגף שיקום נכים במשרד הביטחון ולהיות זכאים.ות לתגמולים, מענקים, טיפולים, שירותים והטבות רבות.

אם יכולתם.ן לבצע פעולה רגילה כלשהי (גופנית, נפשית, שכלית, קוגניטיבית) ואתם כבר לא יכולים.ות לבצע אותה או שהיכולת שלכם.ן לבצע אותה פחתה בגלל חבלה או מחלה זו בעצם ההגדרה של נכות לפי החוק.

חבלה/פציעה מוגדרת כנזק שנגרם לגוף באופן ישיר מגורם פיזי חיצוני באירוע מסוים כלשהו. החוק גם קובע שמכת חום, מכת קור, ופוסט טראומה (PTSD) מוגדרים כחבלות.

כל ליקוי, מוגבלות, תסמונת או הפרעה (גופנית, נפשית, שכלית, קוגנטיבית) שהיא לא חבלה, מוגדרת לפי החוק כמחלה.

שימו לב
חיילים.ות בשירות פעיל שנפצעו, נחבלו או חלו, זכאים.ות לטיפולים ושירותים רפואיים בצבא או בבתי חולים, מרפאות וגורמים מטעמו.
מידע לחיילים.ות שכרגע משרתים.ות ונפגעו אפשר למצוא באתר צה"ל

תנאי הזכאות

מי שנפגעו בזמן ובעקבות שירות החובה או המילואים שלהם.ן בצבא וכתוצאה מהפגיעה הם.ן מתמודדים.ות עם נכות (גופנית או נפשית), יכולים.ות להיות מוכרים.ות כנכי.ות צה"ל אם יגישו תביעה לאגף השיקום. (בהמשך תמצאו קישורים לדפי המידע שמסבירים איך להגיש אותה).

הנכות יכולה להיות גופנית או נפשית והיא יכולה להיגרם בגלל חבלה/פציעה או בגלל מחלה/החמרת מחלה. אגב, הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD) מוגדרת לפי החוק הרלוונטי כ"חבלה".

שימו לב
חיילים.ות שנפצעו ומסופחים.ות לר"מ 2 או ליחידת המחלימים, יקבלו מטעם נציגי.ות הצבא מידע על הזכויות שלהם.ן מבחינת הטיפול הרפואי (עכשיו ואחרי השחרור) ומבחינת זכאותם.ן להגיש תביעת נכות למשרד הביטחון.

את התביעה צריך להגיש בתוך 3 שנים מהיום שבו השתחררתם.ן מהשירות ואפשר להגיש אותה רק אחרי השחרור (תוכלו להגיש אותה לפני מועד השחרור, אבל היא תטופל רק אחרי שתשתחררו).

התקופה הזו נקראת "תקופת ההתיישנות". זאת אומרת שאחרי פרק הזמן הזה (3 שנים) הזכות להגיש את התביעה "מתיישנת" ואם היא תוגש בכל זאת, היא כנראה תידחה, חוץ ממקרים מסוימים.

באותם מקרים, גם אם עברו 3 שנים (ולפעמים אפילו עשרות שנים) יהיה עדיין אפשר להגיש את התביעה. מדובר בעיקר במקרים שיש רישום ותיעוד של החבלה או הפציעה (גופנית או נפשית) בתיק הרפואי בצה"ל, בקופת החולים, במוסדות רפואיים וכו׳.

מקרים נוספים יכולים לכלול הפרעות או פגיעות (כמו פוסט טראומה) שהתפרצו, התפתחו או אובחנו לאחר שנים רבות, ויש קשר ביניהן לבין השירות.

כדי להיות מוכרים.ות כנכים.ות על ידי אגף השיקום אין צורך או חובה להוכיח או להראות שהנכות נגרמה כתוצאה מפעילות מבצעית, אימון מבצעי או בתנאי לחימה. גם מקרים של נכות שנגרמה מפציעה ממשחק כדורסל בבסיס, סחיבה של ציוד, אימון כושר שגרתי, חשיפה לגורמי מתח ולחץ רבים או פציעה שקרתה בדרך ליחידה או למקום ההתייצבות או בזמן חופשה יכולים להיות מוכרים ככאלו שקשורים לשירות ולזכות בהכרה בנכות.

בכל זאת, צריך להראות שיש קשר סיבתי בין הפציעה/החבלה/המחלה לבין השירות. את הקשר הזה מוכיחים.ות בעיקר באמצעות מסמכים רפואיים, דוחות פציעה, תיעוד ברישומים הצבאיים, עדויות של מפקדים.ות ועדויות אחרות.

פגיעה בדרכים, בחופשה או בתאונת דרכים

פציעה או חבלה שקרתה בדרך אל מקום השירות/ההתייצבות או בחזרה ממנו

כדי שתביעת נכות תוכר במקרה כזה, בנוסף לתנאי הזכאות הכלליים שהוסברו מקודם, הפציעה או החבלה צריכה לקרות בדרך למקום שבו החיילים.ות משרתים.ות או נדרשים.ות להיות (בסיס, יחידה, איזור, שטח, משרד וכו׳) או בדרך חזרה משם ובתנאי שהם.ן היו מחוץ למקום באישור וכדין.

תנאי נוסף הוא שהחיילים.ות לא עשו הפסקות משמעותיות או סטיות משמעותיות מהדרך שאין להן קשר לשירות או לדרך ממקום השירות ואליו.

דוגמה
חיילת ביקשה לצאת בשעה מוקדמת יותר מהיחידה והבקשה שלה לא אושרה.
היא החליטה בכל זאת לצאת מוקדם ובדרך היא נפלה בירידה מהאוטובוס ושברה את הברך ונדרשה לעבור ניתוח והליך שיקום.
אם נותרה לה נכות בגלל הפציעה והיא תגיש תביעת נכות למשרד הביטחון, ייתכן שהתביעה תידחה, כי הפציעה נגרמה בזמן שהיא היתה מחוץ לבסיס בלי אישור ולא כדין.

גורמי הצבא (ולא החיילים.ות) הם אלו שנדרשים להוכיח שהשהות מחוץ למקום השירות בזמן שנגרמה הפציעה או החבלה היתה שלא כדין או בלי אישור.

פגיעה בזמן חופשה

אם הפגיעה נגרמה בדרך אל החופשה או בדרך מהחופשה למקום שבו משרתים.ות או נדרשים.ות להיות, מדובר באותם התנאים כמו של פגיעה שנגרמה בדרך למקום השירות וממנו, כמו שהוסבר קודם.

אם הפגיעה קרתה בזמן החופשה, משרד הביטחון יכיר בנכות שנגרמה ממנה אם היא:

  1. נגרמה בזמן שהחיילים.ות היו בחופשה או קיבלו אישור להיעדר
  2. נגרמה ב-30 הימים הראשונים שהחיילים.ות לא מילאו תפקיד בשירות
  3. לא נגרמה כתוצאה מייצור סמים או חומרים אסורים, מסחר או שימוש בהם
  4. לא נגרמה כתוצאה מעבירה שבוצעה תחת השפעת אלכוהול
  5. לא נגרמה ממעשה או פעולה שהיו כרוכים בנטילת סיכון לא סביר
  6. לא נגרמה בזמן עבודה או פעילות ספורטיבית שנהוג לקבל עליהן כסף (או שווי כסף)
  7. לא נגרמה בכוונה. או באדישות כלפי האפשרות שתיגרם פציעה
  8. לא נגרמה מחוץ לשטח מדינת ישראל ואזור יהודה והשומרון (חוץ מחיילים.ות בודדים.ות שהיו בחופשה שאושרה לצורך ביקור המשפחה)
  9. לא נגרמה בתאונת דרכים אם החיילים.ות שנפגעו נהגו בלי רישיון, ללא רשות, גרמו לתאונה בכוונה ומצבים נוספים ששוללים את הזכאות אבל גם חריג שיכול לאפשר הגשת תביעה לקבלת פיצוי. המצבים הנוספים והחריג מופיעים בחוק

אם כל התנאים התקיימו ודרגת הנכות שנקבעה בוועדה הרפואית היתה 20% לפחות, החיילים.ות יוכרו כנכי.ות צה"ל ויהיו זכאים לקבלת התגמולים, הטיפולים, ההטבות והשירותים השונים שמוענקים על ידי אגף שיקום נכים במשרד הביטחון.

טיפ
אם נקבעה דרגת נכות נמוכה מ-20% (שלא מאפשרת לקבל את הזכויות שמוענקות לפי חוק הנכים) כדאי לדעת שאם המצב הרפואי והתפקודי יחמיר בגלל אותה הפציעה, יהיה אפשר לבקש להיבדק שוב על ידי הוועדה הרפואית.
מידע על הגשת בקשה עקב החמרת מצב אפשר למצוא בדף הזה.

תאונת דרכים

אם נפצעתם.ן או נחבלתם.ן בתאונת דרכים שקרתה בתוך הבסיס/מקום השירות, בדרך אליו או בדרך חזרה ממנו ונגרמה לכם נכות, תוכלו להגיש תביעה למשרד הביטחון.

אם תאונת הדרכים קרתה בזמן שהייתם.ן בחופשה, תוכלו לבחור אם להגיש תביעת נכות למשרד הביטחון (לפי הכללים והתנאים שהוסברו מקודם לגבי פציעה בחופשה) או להגיש תביעה אזרחית (נזיקית-כספית) לבית משפט.

איך להגיש את התביעה?

טיפ
אפשר להגיש את התביעה לבד ואין חובה להגיש אותה באמצעות עורך דין.
מרכז "בידיים טובות" מעניק ללא תשלום סיוע במילוי התביעה, איסוף מסמכים, הכנה של התיק הרפואי, ליווי והדרכה.

אם אתם.ן עומדים.ות בתנאי הזכאות ועוד לא עברו 3 שנים מהיום שהשתחררתם.ן מהשירות (או שמדובר באחד המקרים שבהם אפשר להגיש את התביעה גם אחרי תקופת ההתיישנות), נשאר להכין את התביעה ולהגיש אותה.

ההליך להכרה בנכות שנגרמה בגלל פציעה או חבלה (כולל פוסט טראומה) מעט שונה מההליך במקרה של נכות שנגרמה בגלל מחלה או החמרה של מחלה. הנה קישורים לדפי המידע הרלוונטיים:

איך להגיש תביעת נכות למשרד הביטחון בגלל פציעה או חבלה (כולל פוסט טראומה)
איך להגיש תביעת נכות למשרד הביטחון בגלל מחלה או החמרת מחלה

שימו ♥

תנאי הזכאות להכרה בנכות על ידי משרד הביטחון למי שמשרתים.ות בשירות קבע בצה"ל ובכוחות הביטחון האחרים כמו משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר, שב״כ, משמר הגבול וכו׳ שונים מאלו של חיילים.ות בשירות חובה ומילואים. דף המידע שמסביר על תנאי הזכאות שלהם.ן נמצא כאן

במי אפשר להיעזר?

התמודדות עם נכות, מכל סוג, יכולה להיות מאתגרת ומורכבת ולהשפיע עלינו ועל הסביבה הקרובה שלנו. תוכלו לקבל סיוע, עזרה ותמיכה מ:

ארגונים, עמותות וגופים שמעניקים סיוע בחינם או בתשלום סמלי
מרכז "בידיים טובות" מעניק ללא תשלום סיוע במילוי התביעה, איסוף מסמכים, הכנה של התיק הרפואי, ליווי והדרכה.

גורם הממשל הרלוונטי

משרד הביטחון - אגף שיקום נכים

המידע בדף זה מבוסס על: