הקדמה:
שכירים מתחת לגיל 67, שהוצאו לחופשה ללא תשלום של 14 ימים קלנדריים או יותר החל מה-01.08.2020, עשויים להיות זכאים לדמי אבטלה (אם החל"ת התחיל לפני ה-01.08.2020, הזכאות חלה עבור תקופה של 30 ימים לפחות)
עובדים עצמאים או פרילנסרים עשויים להיות זכאים אף הם לדמי אבטלה, כפי שמפורט בהמשך
מקבלי דמי אבטלה שמתחילים לעבוד בתקופה שבין ה-01.11.2020 ל-31.12.2020 עשויים להיות זכאים למענק מיוחד
ראו מידע על הקלות בזכאות לדמי אבטלה בתקופת משבר הקורונה (קיצור תקופת האכשרה, הארכת תקופת הזכאות ועוד)
עובד יכול לשמור על זכויותיו הפנסיוניות כדי שלא ייפגעו כתוצאה מההפסקה בביצוע ההפרשות לאחר הפסקת העבודה
ראו שאלות ותשובות באתר שירות התעסוקה ובאתר המוסד לביטוח לאומי
- תקופת תשלום דמי האבטלה לזכאים הוארכה עד ל-30.06.2021 (או לפני כן, בהתאם לירידה בשיעור האבטלה במשק). למידע נוסף ראו הקלות בזכאות לדמי אבטלה בתקופת משבר הקורונה.
- עובדים יכולים לעדכן באתר המוסד לביטוח לאומי לגבי שינויים במצב התעסוקה שלהם (כולל יציאה לחל"ת, פיטורים, התפטרות, או חזרה לעבודה).
עובדים שהוצאו לחופשה ללא תשלום של 14 ימים או יותר החל מה-01.08.2020 בשל צמצומים במקום עבודתם עקב התפשטות הקורונה, עשויים להיות זכאים לדמי אבטלה, למרות שלא פוטרו. מדובר ב-14 ימים קלנדריים, כלומר נכללים בהם ימי מנוחה שבועית וחגים.
- העובדים יהיו זכאים לדמי אבטלה בתנאי שיעמדו בשאר תנאי הזכאות, מבלי שיהיו חייבים לנצל לפני כן את יתרת ימי החופשה הצבורה שלהם.
- אם החל"ת התחיל בין ה-01.03.2020 ל-01.08.2020, הזכאות תחול לגבי תקופה של 30 ימים לפחות ולא 14.
- ראו הרחבה לגבי ההקלות בזכאות לדמי אבטלה בתקופת משבר הקורונה.
- אם יצאתם לחופשה ללא תשלום בגלל התפשטות הקורונה, מומלץ להיכנס למדריך המיוחד לקבלת מידע חיוני נוסף על זכויותיכם במהלך החל"ת.
- אם גילכם מעל 60 ואתם עומדים בפני פיטורים או יציאה לחל"ת מומלץ להיכנס למידע חשוב לעובד מעל גיל 60 העומד בפני פיטורים או חופשה ללא תשלום (חל"ת) בתקופת משבר הקורונה.
- למידע המלא על כלל זכויות עובדים בתקופה זו ראו מדריך לעובדים בתקופת משבר הקורונה.
מי זכאי?
- עובד שהוצא לחופשה ללא תשלום לתקופה של לפחות 14 ימים קלנדריים (שכוללים ימי מנוחה שבועית וחגים), החל מ-01.08.2020 בשל צמצומים במקום העבודה על רקע התפשטות נגיף הקורונה.
- אם החל"ת החל בין ה-01.03-2020 ל-01.08.2020, הזכאות תחול עבור תקופה של 30 יום.
- העובד יהיה זכאי לדמי אבטלה בתנאי שיענה על שאר תנאי הזכאות, כגון: תושבות בישראל (עובדים זרים או פלסטינים אינם זכאים לדמי אבטלה), תקופת אכשרה וגיל מעל 18 ומתחת ל-67.
- בתקופת משבר הקורונה ניתן לקבל דמי אבטלה במקביל לקצבאות מסוימות, למי שעונים על כל תנאי הזכאות (כספים שהופחתו יוחזרו אוטומטית). ראו מידע נוסף ופרטים על כלל ההקלות שנקבעו בזכאות לדמי אבטלה.
- עובדים מעל גיל 67 יכולים לבדוק את זכאותם למענק מיוחד מהמוסד לביטוח הלאומי ולזכויות נוספות המפורטות במדריך המיוחד לעובדים מעל גיל 60 שהוצאו לחל"ת או פוטרו בשל משבר הקורונה.
- הזכאות רלוונטית גם למי שעובד אצל כמה מעסיקים, ומעסיק אחד הוציא אותו לחל"ת לתקופה המזכה בדמי אבטלה.
- ראו מידע נוסף עבור אוכלוסיות עובדים ספציפיות באתר המוסד לביטוח לאומי:
- מידע למרצים, מדריכים ומורים העובדים כעצמאים
- מידע לאמנים
- מידע למורי דרך
- מידע לעובדים עצמאים בעולם התרבות (תאורנים, צלמים, מקליטים, עוזרי הפקה וכו')
- לרשימה מדגמית של מקצועות נוספים שבהם עובדים עצמאים עשויים להיות זכאים לדמי אבטלה ראו זכאות לקצבאות הביטוח הלאומי כעצמאי (בפסקה העוסקת בזכאות לפיצויים במקרה של חדלות פירעון או לדמי אבטלה במקרה של אי העסקה).
כדאי לבדוק מהן ההקלות שנקבעו בזכאות לדמי אבטלה בתקופת משבר הקורונה
ראו גם שאלות ותשובות בנושא דמי אבטלה בתקופת הקורונה באתר המוסד לביטוח לאומי
ראו גם שאלות ותשובות בנושא דמי אבטלה בתקופת הקורונה באתר המוסד לביטוח לאומי
תהליך מימוש הזכות
עובד שהוצא לחל"ת פעם ראשונה
- יש להירשם לשירות התעסוקה, באמצעות שליחת טופס הצהרה לרישום ראשוני בשירות התעסוקה.
- יחד עם זאת, כדי לסייע לעובדים לקבל דמי אבטלה, מעסיקים רשאים לדווח באופן מרוכז ומקוון לשירות התעסוקה על עובדיהם שפוטרו או הוצאו לחל"ת ובכך לחסוך לכל עובד לעשות את הרישום בעצמו.
- על העובדים להסכים במפורש לכך שפרטיהם יועברו לשירות התעסוקה וכי הם יירשמו כדורשי עבודה.
- אחרי קבלת הטופס ובדיקתו בשירות התעסוקה, יישלח לעובדים שדווחו אישור על רישום בשירות התעסוקה ב-SMS ובדוא"ל.
- למידע נוסף ראו דיווח מרוכז של מעסיק לשירות התעסוקה על עובד שפוטר או הוצא לחופשה ללא תשלום (חל"ת) בתקופת משבר קורונה.
- בתקופת משבר הקורונה, החל מה-15.03.2020 לא היתה חובת התייצבות בלשכת התעסוקה.
- החל מה-14.6.2020 הלשכות נפתחו לקבלת קהל של מוזמנים בלבד, על-פי תיאום טלפוני שנעשה מראש. לפרטים נוספים ראו באתר שירות התעסוקה.
- ניתן להירשם באופן מקוון באמצעות אתר שירות התעסוקה או באמצעות אתר השירותים והמידע הממשלתי.
- מי ששוהה בחו"ל, עבודתו הופסקה בעקבות המשבר ואין ביכולתו לשוב לישראל, יכול לבצע את הרישום כמפורט באתר שירות התעסוקה.
- בכל מקרה, יש לעקוב אחרי ההנחיות המעודכנות באתר שירות התעסוקה.
- מומלץ גם להתעדכן לגבי ההקלות בזכאות לדמי אבטלה שנקבעו בתקופה זו.
- בנוסף לרישום בשירות התעסוקה יש להגיש תביעת דמי אבטלה למוסד לביטוח לאומי.
- ניתן להגיש את התביעה באופן מקוון באתר המוסד לביטוח לאומי.
- על העובד לוודא שהמעסיק ישדר למוסד לביטוח לאומי ממערכת השכר שלו את טופס 100 (ריכוז תלושי השכר של כל עובד שמוצא לחל"ת). ראו הנחיות למעסיק באתר המוסד לביטוח לאומי.
- רק אם אין אפשרות שהמעסיק ישדר טופס 100, יש לצרף לתביעה אחד מאלה:
- אישור מעסיק על תקופת העסקה ושכר.
- מכתב על הפסקת עבודה מהמעסיק, המציין את סיבת הפסקת העבודה ותאריך ההפסקה, החתום בחתימה וחותמת המעסיק, ותלושי שכר של 12 חודשי עבודה מתוך 18 החודשים האחרונים שקדמו לרישום בשירות התעסוקה, כולל 6 חודשי עבודה אחרונים. חובה לצרף תלוש שכר של חודש העבודה האחרון.
- מי שעבד אצל כמה מעסיקים, יצרף לטופס התביעה אישורים מכל המעסיקים (מדמי האבטלה שיקבל ינוכו הכנסות מעבודה שהוא ממשיך לעבוד בה).
- ניתן לבצע את כל הפעולות באופן מקוון, וכן לעקוב אחרי הטיפול בתביעה דרך האתר האישי (אין צורך להתקשר או להגיע לסניף).
- דמי האבטלה ישולמו לעובד שעונה על תנאי הזכאות מתחילת החל"ת, בהתאם לכללים. למידע נוסף ראו דמי אבטלה.
- מי שעבד בשני מקומות עבודה, הוצא לחל"ת ממקום עבודה אחד ולאחר מכן הוצא לחל"ת ממקום העבודה השני, צריך לשלוח באמצעות אתר המוסד לביטוח לאומי מכתב מהמעסיק השני המפרט את תקופת החל"ת הצפויה (אין צורך להגיש תביעה נוספת לדמי אבטלה).
הארכת החל"ת
- אם המעסיק האריך לעובד את תקופת החופשה ללא תשלום, אין צורך שהעובד או המעסיק ידווחו על כך למוסד לביטוח לאומי או לשירות התעסוקה.
- כאשר העובד יחזור לעבוד יהיה עליו לעדכן לגבי מועד חזרתו לעבודה את לשכת התעסוקה (באמצעות הטופס המקוון באתר שירות התעסוקה), ואת המוסד לביטוח לאומי (באמצעות הטופס המקוון באתר המוסד לביטוח לאומי).
במהלך תקופת החל"ת ועד לחזרה לעבודה, או עד למציאת מקום עבודה חלופי, חשוב לוודא כי הזכויות הפנסיוניות שצבר העובד במהלך העבודה לא ייפגעו בשל הפסקת ההפרשות עם הפסקת העבודה. ניתן לשמור על הזכויות באמצעות הסדר ריסק או באמצעות ביצוע הפרשות באופן עצמאי. למידע נוסף ראו שמירה על רצף זכויות פנסיוניות לעובד שהכנסתו נפגעה עקב פיטורים, חופשה ללא תשלום או הפחתת שכר בתקופת משבר קורונה.
עובד שחזר לעבודה אחרי חל"ת, ולאחר מכן הוצא לחל"ת נוסף
ראו הנחיות עדכניות מיום 11.09.2020 והנחיות למעסיקים בנוגע לדיווח על הוצאת עובדים לחל"ת מיום 14.09.2020 באתר המוסד לביטוח לאומי.
- עובד שחזר לעבוד אחרי חל"ת, ולאחר מכן הוצא לחל"ת נוסף במהלך אותה שנת אבטלה או ששנת האבטלה שלו הסתיימה במהלך התקופה שמתחילה ב-01.03.2020 נדרש לעשות את 2 הדברים הבאים:
- להירשם שוב באתר שירות התעסוקה. להסבר ומידע נוסף ראו באתר שירות התעסוקה
- לשלוח באמצעות אתר המוסד לביטוח לאומי מכתב מהמעסיק המפרט את תקופת החל"ת הצפויה (אין צורך להגיש תביעה נוספת לדמי אבטלה).
- המעסיק יכול לדווח על תקופות החל"ת לביטוח הלאומי במקום העובד, וזאת באמצעות מערכת השכר. המעסיק צריך לשדר לביטוח הלאומי דרך מערכת השכר: "קובץ הפסקת עבודה" הכולל את תאריך הפסקת העבודה (יום העבודה האחרון של העובד) והסיבה להוצאה לחל"ת. במקרה זה אין לשדר "טופס 100". למידע אודות ההנחיות למעסיקים בנוגע לדיווח על הוצאת עובדים לחל"ת לחצו כאן.
- מי שעבד בשני מקומות עבודה והוצא לחל"ת בשניהם, ולאחר מכן חזר לעבוד במקום עבודה אחד והוצא שוב לחל"ת, צריך לשלוח באמצעות אתר המוסד לביטוח לאומי מכתב מהמעסיק המפרט את תקופת החל"ת הצפויה (אין צורך להגיש תביעה נוספת לדמי אבטלה).
- מי שעבד בשני מקומות עבודה, הוצא לחל"ת ממקום עבודה אחד ולאחר מכן הוצא לחל"ת ממקום העבודה השני, צריך לשלוח באמצעות אתר המוסד לביטוח לאומי מכתב מהמעסיק השני המפרט את תקופת החל"ת הצפויה (אין צורך להגיש תביעה נוספת לדמי אבטלה).
- למידע נוסף ראו באתר המוסד לביטוח לאומי וכן שאלות ותשובות בנושא יציאה לחל"ת וקבלת דמי אבטלה בעקבות התפשטות נגיף הקורונה באתר שירות התעסוקה.
שמירה על הטבות מס לעובדים שיצאו לחל"ת ומקבלים דמי אבטלה
- בעת חישוב המס על דמי האבטלה, העובדים יהיו זכאים להקלות מס בהתאם להקלות המס המצויות בתלוש השכר האחרון של שנת 2020.
- בנוסף, עובד שמועסק ב-2 מקומות עבודה או יותר, ויצא לחל"ת ממקום עבודתו העיקרי, יוכל לקבל מהמוסד לביטוח לאומי את ההקלות שהמעסיק העיקרי אמור היה להעניק לו בהתאם לאישור תיאום המס לשנת 2020, ללא צורך בתיאום מס נוסף.
- לאור האמור לעיל, עובד שברשותו אישור לתיאום מס לשנת 2020, יצרף את תיאום המס הממוען למעסיק העיקרי אל טופס התביעה לדמי אבטלה ועובד שבתלוש השכר האחרון שלו לשנת 2020 מצויות הקלות מס, יצרף את תלוש השכר האחרון לטופס התביעה לדמי אבטלה.
- למידע נוסף ראו שמירה על הטבות מס לעובדים שיצאו לחופשה ללא תשלום (חל"ת) ומקבלים דמי אבטלה עקב התפשטות נגיף קורונה
יציאה למילואים
- מי שנקרא לשירות מילואים במהלך החל"ת צריך להגיש תביעה אישית לתשלום עבור שירות המילואים מהמוסד לביטוח לאומי, בצירוף אישור צבאי, 6 תלושי שכר אחרונים ואישור יציאה לחל"ת.
- אם שולמו לו כבר דמי אבטלה לימים אלה, הוא יקבל השלמה לסכום של תגמול המילואים (המחושב לפי 100% מהשכר).
- למידע נוסף ראו באתר המוסד לביטוח לאומי.
קבלת דמי אבטלה במקביל לקצבאות נוספות
- בתקופת ההקלות סכום דמי האבטלה יילקח בחשבון כהכנסה מעבודה בקביעת הזכאות לקצבאות הבאות (אך לא יופחת מסכום הקצבה למי שזכאים לה):
- קצבת מזונות
- הבטחת הכנסה
- קצבת אזרח ותיק (לנשים עד גיל 67)
- קצבת שאירים
- קצבת נכות כללית (ותוספת תלויים לקצבה)
- מי שעונים על תנאי הזכאות של דמי אבטלה ושל קצבה אחרת יכולים לבדוק את האפשרות לקבל את שני התשלומים במקביל במחשבון המוסד לביטוח לאומי.
מציאת עבודה חדשה במהלך תקופת החל"ת
- ניתן להתחיל לעבוד במקום עבודה חדש בתקופת החל"ת, במקביל להתייצבות בלשכת התעסוקה.
- על העובד לעדכן לגבי מועד תחילת עבודתו את לשכת התעסוקה באמצעות הטופס המקוון באתר שירות התעסוקה, ואת המוסד לביטוח לאומי באמצעות הטופס המקוון באתר המוסד לביטוח לאומי.
- התחלת עבודה חדשה (בין אם דרך לשכת התעסוקה ובין אם באופן עצמאי) עשויה להפסיק את הזכאות לדמי אבטלה או להקטין את דמי האבטלה.
בכל מקרה מומלץ לברר מול לשכת התעסוקה את ההשלכות של התחלת העבודה החדשה על זכותכם לדמי אבטלה, בטרם תתחילו לעבוד בה.
עבודה חלקית במקביל לתקופת הזכאות לדמי אבטלה
- עובד שמקבל דמי אבטלה ומתחיל לעבוד במקום עבודה (שאינו מקום העבודה המקורי שלו) בעבודה חלקית, רשאי לבחור בין 2 אפשרויות:
- לא לקבל דמי אבטלה עבור הימים שבהם הוא עובד בעבודתו החלקית. במקרה זה הימים שעבד בהם לא ינוכו ממכסת ימי האבטלה המקסימלית שלו.
- לקבל דמי אבטלה מופחתים (לאחר שיופחת מהם סכום השכר שקיבל בימים שעבד). במקרה כזה הימים שעבד בהם ידווחו כימי אבטלה וינוכו ממכסת ימי האבטלה שלו.
- אם עובד שהכנסתו היומית נמוכה מדמי האבטלה ליום בחר כי שירות התעסוקה לא ידווח על ימי העבודה כימי אבטלה:
- עליו למלא טופס בקשה לשלילת ימי אבטלה ולהגיש אותו למתאם ההשמה בלשכת התעסוקה. לאיתור כתובות וטלפונים של הסניפים בלשכת התעסוקה לחץ כאן
- הימים שעבד בהם לא יופחתו ממכסת הימים המירבית שנקבעה לו על-ידי המוסד לביטוח לאומי.
- הוא לא יקבל דמי אבטלה עבור אותם ימים (אלא רק עבור הימים שבהם לא עבד), והכנסותיו מהעבודה לא ינוכו מדמי האבטלה שישולמו לו לשאר הימים.
- למובטל נקבעה זכאות לדמי אבטלה בסך 250 ש"ח ליום, למשך מכסה מירבית של 100 ימים.
- לאחר שהחל לעבוד יום בשבוע ולהשתכר 200 ש"ח ליום בממוצע, הוא הגיש בקשה ללשכה שלא תדווח על ימי העבודה כימי אבטלה.
- בימים שבהם הוא עובד לא ישולמו לו דמי אבטלה והימים לא יופחתו ממכסת הימים שנקבעה לו.
- בימים שאינו עובד ימשיך לקבל את דמי האבטלה בסך 250 ש"ח ליום.
- אם העובד בחר כי שירות התעסוקה ידווח על ימי העבודה כימי אבטלה, עליו להמשיך להתייצב בלשכת התעסוקה בהתאם להנחיות כדי לחפש עבודה נוספת או חלופית.
- המוסד לביטוח לאומי ינכה מדמי האבטלה את ההכנסה היומית הממוצעת שלו בתקופת העבודה החלקית.
- אם השכר היומי הממוצע שלו נמוך מדמי האבטלה ליום, הוא יקבל את ההפרש ביניהם.
- אם השכר היומי הממוצע שלו גבוה מדמי האבטלה ליום, לא ישולמו לו דמי אבטלה.
- מובטל זכאי לדמי אבטלה בסך 250 ש"ח ליום.
- הוא החל לעבוד במשרה חלקית יומיים בשבוע ולהשתכר 150 ש"ח ליום בממוצע.
- דמי האבטלה שיקבל מהמוסד לביטוח לאומי בימים שבהם הוא עובד יהיו בסך 100 ש"ח ליום.
- על העובד להגיש בכל חודש למוסד ביטוח לאומי את תלוש השכר המציין את מספר הימים שבהם עבד ואת השכר החודשי. את תלוש השכר ניתן לשלוח באופן מקוון ישירות לפקיד הביטוח הלאומי בסניף המטפל באמצעות אתר האינטרנט.
- למובטל שעובד במקביל כעצמאי:
- הכנסתו כעובד עצמאי תחושב על בסיס הכנסות שנתיות ולא חודשיות, והחישוב הסופי של דמי האבטלה שיהיה זכאי להם ייעשה לאחר קבלת שומה סופית ממס הכנסה.
- כדי לחשב את הכנסתו היומית הממוצעת, מחלקים את ההכנסה השנתית מהעבודה כעצמאי ב-12, ואת התוצאה מחלקים ב-30.
- אם ההכנסה היומית הממוצעת שלו נמוכה מדמי האבטלה ליום, הוא יקבל את ההפרש ביניהם. אם היא גבוהה מדמי האבטלה ליום, לא ישולמו לו דמי אבטלה.
- למידע נוסף ראו עבודה חלקית בתקופת הזכאות לדמי אבטלה.
- חשוב לדעת:
- הזכאות אינה תקפה לגבי עבודה חלקית באותו מקום העבודה שהוציא את העובד לחל"ת.
- אם העובד ישוב לעבוד, גם לימים ספורים, אצל אותו מעסיק שהוציא אותו לחל"ת לפני שהסתיימה תקופת החל"ת המזכה בדמי אבטלה (30 ימים, או 14 ימים החל מה-01.08.2020) תביעתו לדמי אבטלה תידחה, ואם שולמו לו דמי אבטלה עבור תקופה זו ייווצר לו חוב בגין מה ששולם.
עבודה חדשה במשרה מלאה
- עובד שהחל לעבוד במשרה מלאה במהלך תקופת החל"ת ולא התייצב בלשכת התעסוקה, לא יהיה זכאי לדמי אבטלה החל ממועד תחילת עבודתו החדשה.
- יחד עם זאת, עובד שהחל לעבוד בעבודה חדשה בשכר נמוך מדמי האבטלה שהיה זכאי להם, עשוי להיות זכאי למענק למובטל בתנאי שהוא מועסק בהיקף של לפחות 50% משרה ובמשך 25 ימים לפחות.
- עובד שהחל לעבוד בעבודה חדשה במהלך תקופת החל"ת, יכול להתפטר מעבודתו הקודמת, והוא עשוי להיות זכאי לפיצויי פיטורים או השלמת פיצויי פיטורים כאילו פוטר ולא התפטר (בתנאי שצבר ותק של שנה אחת לפחות), שכן החל"ת עשויה להיחשב כהרעה מוחשית בתנאי העבודה. אם מלוא פיצויי הפיטורים הופרשו לרכיב הפיצויים בביטוח הפנסיוני של העובד, העובד לא יהיה זכאי להשלמת פיצויי פיטורים.
- חשוב להודיע למעסיק מראש על ההתפטרות.
- למידע נוסף ראו פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר עקב הרעה מוחשית בתנאי העבודה.
הסכמי סודיות ומניעת תחרות - האם המעסיק הקודם יכול למנוע ממך לעבוד במקום עבודה חדש?
באופן כללי, עובד רשאי לעבוד בכל מקום שיבחר לאחר סיום יחסי העבודה עם המעסיק הקודם. עם זאת, קיימים מצבים ספציפיים שבהם מותר למעסיק להגביל את העובד. מצבים אלה נועדו להגן על זכויותיהם של מעסיקים בתנאים מסוימים.
אם העובד קיבל תמורה מיוחדת כנגד התחייבות שלא להתחרות במעסיק לפרק זמן מסוים, אם העובד חשוף לסודות מסחריים וקיימת סבירות שהוא ידליף אותם למתחרים או אם העובד קיבל הכשרה מיוחדת ויקרה.
- המשמעות היא שאם קיים סעיף כזה בהסכם ההעסקה שלכם, זה עשוי להיות שיקול לגבי בחירת מקום עבודה חדש.
- עם זאת חשוב לדעת: לא תמיד להגבלה כזו יש תוקף, ובית הדין עשוי לפסול אותה. אם זה חשוב לכם, רצוי לפנות לייעוץ משפטי.
- למידע נוסף ראו איסור הגבלת עובד לעבוד אצל מעסיק אחר לאחר סיום עבודתו (הסכם אי תחרות).
פתיחת תיק עוסק מורשה והפיכה לעצמאי
- עובד יכול לפתוח עסק עצמאי (להירשם כעוסק פטור או עוסק מורשה) במקביל להתייצבותו בלשכת התעסוקה.
- מקבל דמי אבטלה שגם עובד כעצמאי או החל לעבוד כעצמאי עשוי להמשיך לקבל דמי אבטלה בניכוי הכנסתו מעבודה כעצמאי.
- הכנסתו כעובד עצמאי תחושב על בסיס הכנסות שנתיות ולא חודשיות, והחישוב הסופי של דמי האבטלה שיהיה זכאי להם ייעשה לאחר קבלת שומה סופית ממס הכנסה.
- כדי לחשב את הכנסתו היומית הממוצעת, מחלקים את ההכנסה השנתית מהעבודה כעצמאי ב-12, ואת התוצאה מחלקים ב-30.
- אם ההכנסה היומית הממוצעת שלו נמוכה מדמי האבטלה ליום, העובד יקבל את ההפרש ביניהם. אם היא גבוהה מדמי האבטלה ליום, לא ישולמו לו דמי אבטלה.
הפסקת ההפרשות העצמאיות לביטוח פנסיוני או הסדר ריסק
- אם במהלך החל"ת ביצעתם הסדר ריסק או תשלומים עצמאיים לביטוח הפנסיוני לצורך שמירת זכויותיכם הפנסיוניות, אל תפסיקו את התשלומים מיד עם התחלת העבודה החדשה.
- תחילת ההפרשות לביטוח הפנסיוני מטעם המעסיק בעבודה החדשה עשויה להתרחש רק לאחר מספר חודשי עבודה (גם אם העובד זכאי לביטוח פנסיוני מיום עבודתו הראשון), ולכן כדאי להפסיק את הסדר הריסק או התשלומים העצמאיים רק לאחר שווידאתם מול החברה המנהלת את הביטוח הפנסיוני שלכם, כי ההפרשה הראשונה של המעסיק החדש נקלטה אצלה.
- למידע נוסף ראו שמירה על רצף זכויות פנסיוניות לעובד המתחיל עבודה חדשה.
עבודה זמנית אצל המעסיק המקורי במהלך החל"ת וחזרה לעבודה בסיום החופשה
- עובד שנרשם בשירות התעסוקה או הגיש תביעה לדמי אבטלה, ובמהלך החל"ת חזר לעבודה אצל מעסיקו (גם אם לתקופה זמנית של יום בודד או ימים אחדים), חייב לעדכן על כך את לשכת התעסוקה בטופס שבאתר, וכן את המוסד לביטוח לאומי (ניתן לעדכן באופן מקוון באתר המוסד לביטוח לאומי).
אם המעסיק או העובד לא יודיעו למוסד לביטוח לאומי או לשירות התעסוקה על חזרת העובד לעבודה, ייתכן שהעובד לא יהיה מכוסה בביטוח תאונות עבודה, ואם ייפגע במהלך עבודתו, המעסיק חשוף לסיכון של תביעת פיצויים בגין הנזקים שייגרמו לעובד.
- חזרת העובד לעבודה (גם לימים בודדים) מפסיקה את רצף הימים של החופשה.
- אם העובד לא הספיק לצבור 14 ימי חל"ת רצופים לפני החזרה לעבודה (או 30 ימים אם החל"ת החל לפני 01.08.2020), הוא לא יהיה זכאי לדמי אבטלה.
- אם לאחר שהעובד הוחזר לעבודה המעסיק יוציאו שוב לחל"ת, העובד יהיה חייב לצבור מחדש את תקופת החל"ת הנדרשת כדי להיות זכאי לדמי אבטלה.
עובד יצא לחל"ת ב-01.08.2020 שאמורה להסתיים ב-21.08.2020.
- ב-09.08.2020 (במהלך החל"ת) קרא לו המעסיק לעבודה של 3 ימים כי "נכנסה עבודה".
- ב-11.08.2020 חזר העובד לחל"ת עד התאריך המקורי (21.08.2020).
- העובד לא יהיה זכאי לדמי אבטלה למרות שהוא שהה בחל"ת מעל 14 יום, מכיוון שהחופשה לא נמשכה 14 ימים ברציפות (העובד שהה 8 ימים בחל"ת עד 09.08.2020, חזר לעבודה ל-3 ימים ואז יצא מחדש לחל"ת של 10 ימים).
מענק למקבלי דמי אבטלה שחוזרים לעבוד
- מי שקיבלו דמי אבטלה לתקופה ממושכת בין התאריכים 01.03.2020 - 31.10.2020 ומתחילים לעבוד בתקופה שבין ה-01.11.2020 ל-31.12.2020 עשויים להיות זכאים למענק עבור כל יום שבו יהיו מועסקים, למשך עד 4 חודשים.
- למידע נוסף ראו מענק למקבלי דמי אבטלה שחזרו לעבוד בתקופת משבר הקורונה.
פיטורים במהלך החל"ת
- עובד שפוטר במהלך החל"ת צריך להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה חדשה לדמי אבטלה עקב פיטורים.
- במהלך תקופת ההודעה המוקדמת העובד אינו זכאי לדמי אבטלה (בין אם עבד במהלכה וקיבל שכר ובין אם לא עבד במהלכה וקיבל תשלום "תמורת הודעה מוקדמת").
- חשוב לשים לב למקרים שבהם המעסיק מחויב לבקש היתר לפיטורים מהממונה על חוק עבודת נשים (לעובד/ת בתקופת הריון, טיפולי פוריות, לקראת פונדקאות/אימוץ, או שהייה במקלט לנשים נפגעות אלימות).
משמעות קבלת כספי דמי אבטלה עבור מי שנמצא בהליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל)
- הממונה על הליכי חדלות פירעון הודיע כי כספים שחייב קיבל כדמי אבטלה, לא יהיו חלק מ"קופת הנשייה", כלומר, לא ייעשה שימוש בכספים אלו לצורך החזר החובות.
- עם זאת, כספי דמי אבטלה נחשבים להכנסה ועל החייב חלה חובה לדווח על קבלתם במסגרת דיווחיו התקופתיים.
- למידע נוסף ראו הקלות ועדכונים חשובים בנושא חדלות פירעון (פשיטת רגל) בתקופת משבר נגיף קורונה.
חשוב לדעת
- עובד שהוצא לחל"ת שלא בהסכמתו והתפטר, עשוי להיות זכאי לפיצויי פיטורים כאילו פוטר. למידע נוסף ראו חופשה ללא תשלום.
- אם טרם שולמו לכם דמי אבטלה ואינכם יודעים למה, מומלץ לבדוק בדף מידע לממתינים לדמי אבטלה, האם ביצעתם את כל הצעדים הנחוצים.
- למידע על זכויות עובדים שיצאו לחל"ת בשל התפשטות הקורונה ראו מידע לעובד שיצא לחופשה ללא תשלום בשל התפשטות נגיף קורונה.
- מקבלי הבטחת הכנסה שעובדים בשכר נמוך ונאלצו לצמצם או להפסיק את עבודתם בשל משבר הקורונה, ימשיכו לקבל קצבה עבור החודשים מרץ ואפריל 2020.
- למידע ועדכונים נוספים ראו באתר המוסד לביטוח לאומי.
גורמי ממשל
גורם ממשלתי | מוקד טלפוני | שירותים מהירים |
---|---|---|
משרד הבריאות |
|
|
המוקד העירוני (במרבית הערים) | 106 | |
פיקוד העורף | מוקד חירום לבעיות אזרחיות (לא רפואיות) 104 | |
שירות התעסוקה | מוקד *9687 | רישום ראשוני מקוון ללשכת התעסוקה |
המוסד לביטוח לאומי |
|
תביעה מקוונת לדמי אבטלה |
משרד הכלכלה והתעשייה | ||
שי"ל (שירות ייעוץ לאזרח) | מוקד מידע (אבטלה, חל"ת, צרכנות ועוד) 118 | פנייה מקוונת |
משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים |
|
|
רשות המסים בישראל |
|
|
רשות האוכלוסין וההגירה | מרכז שירות ומידע ארצי *3450 | פנייה מקוונת של מעסיקי עובדים זרים/פלסטינים בנושא נגיף הקורונה |
משרד החינוך |
|
|
המשרד לשוויון חברתי | מוקד לאזרחים ותיקים *8840 | טופס פנייה מקוון למוקד אזרחים ותיקים |
הרשות לזכויות ניצולי השואה | מרכז מידע לניצולי השואה *5105 | טופס פנייה בנושאים שונים |
ארגוני סיוע- מוקדים ייעודיים
סיוע כללי, ייעוץ ותמיכה
ארגון | פרטים על המוקד וקישור למידע באתר | מספר המוקד |
---|---|---|
ההסתדרות החדשה | מוקד מידע על זכויות במקום העבודה בעקבות משבר הקורונה | *2383 |
בעצמי | קו חירום להתמודדות ותמיכה בתחום התעסוקה | *2119 |
לשכת עורכי הדין | ייעוץ משפטי ראשוני בדיני משפחה, עבודה, ביטוח לאומי והוצאה לפועל | 050-5588072 לפניות בווטסאפ |
חסדי לב | מוקד לקבלת כלים ותשובות בנושא התנהלות כלכלית ומשפחתית | 077-3377930 שלוחה 3 |
המועצה הישראלית לצרכנות | קו חם לשירות הצרכנים | 1-700-727-888 |
טנא בריאות | קו חם בשפה האמהרית לשאלות בנושא הקורונה (מניעה, התגוננות, הנחיות משרד הבריאות) ימים א'-ה' 08:00-21:00 | 04-6323544 |
מרכז רותם ותכנית יתד | מוקדי סיוע לצעירי יתד בעברית ובערבית | למספרי המוקדים |
קופות החולים- טיפולים נפשיים בטלפון (חינם) |
| |
עמותת אלה | קו חם למי שנמצאים במצוקה נפשית (למבודדים ולמטפלים) | 050-9949244 |
ער"ן והקואליציה הישראלית לטראומה | קו סיוע לסובלים מחרדה בעקבות משבר הקורונה | 1201 שלוחה 6 |
עמותת תמר, ער"ן והקואליציה הישראלית לטראומה | קו סיוע לסובלים מחרדה בעקבות משבר הקורונה- מענה בשפה הערבית | 1201 שלוחה 2 |
סה"ר- סיוע והקשבה ברשת | סיוע רגשי באמצעים דיגיטליים לאנשים במצוקה נפשית | |
אלראז | ייעוץ תמיכה וטיפול למשפחות בשפה הערבית | 052-6363924, 04-6746688 |
ארגון "אלפג'ר אלג'דיד" | הקו החם - קו חירום בחברה הבדואית להתמודדות עם משבר הקורונה הקו פועל בימים א׳-ה׳ בין השעות 10:00-16:00 | 08-9966561 |
אנוש | קו תמיכה להורים ולצעירים בגילאי 12-25 החווים משבר נפשי | 054-9299723 |
משרד העלייה והקליטה בשיתוף עם מרכז משאבים | ייעוץ ותמיכה רגשית לעולים על רקע משבר הקורונה ב-5 שפות ימים א'-ה' משעה 16:00 עד 21:00 |
סיוע למבודדי בית
ארגון | פרטים על המוקד וקישור למידע באתר | מספר המוקד |
---|---|---|
עמותת תפוח בשיתוף המשרד לשוויון חברתי וגופים נוספים | סיוע למי שזקוק לתמיכה טכנולוגית (אופן השימוש ב-ZOOM, מילוי טפסים מקוונים ועוד) |
|
יד שרה | אספקת ציוד רפואי עד הבית | 02-6444639 |
עמותת לב אחד | סיוע בקניות, איסוף תרופות וכו' | 02-6762044 |
חברים לרפואה | תרופות למרותקי בית | 054-7123930 |
דור לדור | סיוע אישי לאזרחים ותיקים החוששים לצאת מהבית | *3284 |
חקיקה ונהלים
- חוזר שירות התעסוקה מס' (1)02.01.07 - חופשה ללא תשלום בעקבות משבר לאומי.