חדש:מתן מעמד לבני זוג של ישראלים (ויזה ב/1) (זכות)

מתוך כל-זכות (www.kolzchut.org.il), אנציקלופדיית הזכויות של ישראל
אזהרה
שימו לב - דף זה הינו עדיין בשלב טיוטה ולא שוחרר לציבור
אין להסתמך על תוכנו בשום אופן

הקדמה:

מדינת ישראל מאפשרת לעתים למי שאינו ישראלי ונמצא בזוגיות קבועה ו/או נשוי לישראלי, לשהות בישראל מעבר לאשרת תייר רגילה, לעבוד בישראל, וזכויות נוספות
אשרה מסוג ב/1 ניתנת לתקופה של שנה וכוללת היתר לעבוד בישראל
הליך מיצוי הזכויות בנושא זה ממושך, תלוי בהמצאת מסמכים שונים, ואינו מובטח מראש. ראו חדש:בקשה לאשרת שהיה ב/1 על בסיס נישואין או חיים משותפים
ההליך אפשרי גם לבני זוג מאותו המין

אדם שאינו אזרח ישראלי ונמצא בקשר זוגי עם אזרח ישראלי או מי שהוא בעל רשיון לישיבת קבע בישראל יכול לבקש אשרה מסוג ב/1 שכוללת בין היתר אישור לעבוד בישראל.

  • שימו לב שהתהליך מול רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים מורכב וארוך.
  • אשרה זו יכולה להיות תחנה ראשונה בתהליך מדורג של קבלת מעמד של תושב או אזרחות ישראלית.

מי זכאי?

  • אדם שאינו אזרח ישראלי, הנמצא בקשרי זוגיות קבועה ומנהל חיים משותפים שמרכזם בישראל (עם או בלי קשר נישואים), עם אזרח ישראלי או מי שהוא בעל רשיון לישיבת קבע בישראל.
  • מי שהוא פנוי (גרוש, אלמן או רווק) ובן זוגו הישראלי הוא פנוי. במידה ואחד מבני הזוג עודנו נשוי, עליו להביא ראיות ולשכנע בדבר בלעדיות וייחודיות הקשר וכן בדבר מאמציו להתיר נישואיו.

תהליך מימוש הזכות

ראו הסבר מפורט בדף חדש:בקשה לאשרת שהיה ב/1 על בסיס נישואין או חיים משותפים

זכויות נוספות הנלוות לאשרה מסוג ב/1

  • מי שבידיו אשרה בתוקף מסוג ב/1, רשאי לעבוד בישראל, כשכיר, כעצמאי, או בשילוב של שינהם.
  • מי שבידיו אשרה בתוקף מסוג ב/1, מוגדר ברשות המסים כ- "תושב חוץ זכאי", משלם מס הכנסה לפי מדרגות המס הרגילות, וזכאי לנקודות זיכוי במס (2.25 לגבר ו- 2.75 לאישה). לפירוט ראו כאן.
  • ביטוח לאומי - מכוסים רק מקרים של תאונות עבודה, אמהות וכן פיצויים במקרה שהמעסיק פושט רגל. אין כיסוי עבור שאר הזכויות מטעם הביטוח הלאומי (כגון אבטלה, חופשת לידה, קצבת זקנה, קצבת ילדים, השלמת הכנסה וכד') ולכן גם אינם נדרשים לשלם דמי ביטוח עבורם.
  • ביטוח בריאות - אין זכאות לביטוח בריאות ממלכתי, אך ישנם מסלולים לביטוח בריאות במסגרת קופות החולים.
  • נהיגה - רשיון נהיגה בינלאומי, המרה
הערת עריכה
יש אסמכתה על כל הנ"ל? לא ראיתי בחוזר משרד הפנים. ראו לינק מעניין מהדף הזה בביטוח לאומי
הערה מאת אמתי קורן (שיחה) 10:08, 9 באפריל 2017 (IDT)
הערת עריכה
האם אלה זכויות של בעלי ויזה ב/1 על סמך זוגיות (זה מה שנראה לי) או כל בעלי ויזה ב/1?.
הערה מאת אמתי קורן (שיחה) 10:08, 9 באפריל 2017 (IDT)
הערת עריכה
כנראה צריך ערך נפרד.
הערה מאת אמתי קורן (שיחה) 10:08, 9 באפריל 2017 (IDT)

חשוב לדעת

  • ההליך נוגע גם לבני זוג מאותו המין
  • אשרת שהיה על בסיס חיים משותפים (ובהמשך לכך הזכויות הנלוות אליה), היא תחנה ראשונה בהליך המכונה ברשות ההגירה "ההליך המדורג", אשר בהמשך אליו ניתן לקבל בתנאים שונים אשרת שהיה על בסיס נישואים, מעמד של תושב ארעי, מעמד של תושב קבע ו- אזרחות ישראלית.
  • שהיה שלא כחוק, או הפרה של תנאי האשרה הקודמת (לדוגמה אשרת תייר רגילה, מסוג ב/2), עלולה לעכב או אף למנוע קבלת אשרה מסוג ב/1, גם אם ההפרה נעשתה לאחר תחילת הליך הבקשה ובזמן ההמתנה לאשרה החדשה.
  • לא ניתן להגיש בקשה לאשרה מסוג ב/1 על בסיס חיים משותפים או נישואין, במקביל להגשת בקשה לאשרה לצורך עבודה או לצרכים אחרים. במידה וכבר הוגשה בקשה בערוץ אחר, המבקש יתבקש לבחור ערוץ טיפול אחד, באמצעות הגשת מכתב מפורט בו הוא מצהיר על ערוץ הטיפול הנבחר, ומהן הסיבות לבחירתו.
  • כאשר המבקש הוא אזרח חבר מדינות או מזרח אירופה, יתכנו הליכים מעט שונים.

הארכת האשרה או שינוי בסוג האשרה

  • לצורך חידוש האשרה יש לקבוע תור מראש, בדומה לקביעת התור הראשוני, באמצעות פניה ללשכה המקומית ברשות האוכלוסין וההגירה, או למוקד הטלפוני. גם כאן, מומלץ לעשות זאת מספיק זמן מראש.
  • עם קביעת התור, בני הזוג יקבלו רשימה מעודכנת של מסמכים שיתבקשו להביא לפגישה, המבוסס על רשימת המסמכים הנלווים הנדרשים לתור הראשוני.

פסקי דין

ארגוני סיוע

גורמי ממשל

חקיקה ונהלים

הרחבות ופרסומים

מקורות