בית הדין לעבודה פסק פיצויים בסך 40,000 ₪ לרופאה מוסלמית, שלא התקבלה לעבודה במרפאת שיניים משום שהיא לבשה חיג'אב (כיסוי ראש), וענתה בשלילה לשאלה האם תסכים להוריד אותו בחלק משעות העבודה
דרישה מאישה מוסלמית להסיר חיג'אב, שהוא סממן דתי, הינה אפליה אסורה על בסיס דת.
החשש של המרפאה שהמטופלים יירתעו מהחיג'אב, לא הופך את האפליה לכשרה או חוקית
פרטי פסק הדין
ערכאה: | בית דין אזורי לעבודה בתל אביב - יפו |
---|---|
שם התיק: | 23-01-17 |
תאריך: | 08.09.2019 |
קישור: | לקריאת פסק הדין |
רקע עובדתי
- התובעת, רופאת שיניים מוסלמית, הגישה מועמדות לעבוד במרפאת שיניים. בראיון נשאלה על ידי מנהל המרפאה האם תסכים להסיר את כיסוי הראש שלה - החיג'אב -במהלך חלק משעות העבודה. היא ענתה לכך בשלילה, והצדדים סיכמו ביניהם שידברו שוב.
- כמה ימים לאחר מכן, רופאת השיניים התקשרה למנהל, והוא אמר לה כי לא התקבלה לעבודה. בשיחה, שהוקלטה על ידה, הוסבר לה כי כיסוי הראש הוא הסיבה היחידה לכך שלא תעבוד במרפאה. בהקלטה נשמע מנהל המרפאה אומר: "כולם אמרו לי שאת נראית נחמדה ועדינה ובטח את רופאה טובה וכולם הבינו אבל כולם חשבו שבאופן הזה עם הכיסוי ראש זה לא יעבוד אצלנו במרפאה...זה לא יעבוד...אנשים...גם אם אנחנו נקבע לך תורים ונמלא את היומן...אנשים לא ירצו ללל...יהיה המון בעיות עם זה".
- הרופאה פנתה לנציבות לשיוויון הזדמנויות בעבודה, וזו שלחה למנהל המרפאה מכתב התראה לפני הגשת תביעה מחמת אפליה על רקע דת בקבלה לעבודה. בתגובה התנצל מנהל המרפאה והציע לתובעת כי תבוא לעבוד אצלו - אך היא סרבה להצעתו.
- המקרה הובא לבית הדין לעבודה.
- מנהל המרפאה טען כי לא נהג בצורה מפלה, משום שביסס את החלטתו על רתיעתם של אנשים אחרים, פציינטים פוטנציאלים שיסרבו לקבל טיפול מהרופאה. עוד נטען, כי אם בכל זאת יימצא חייב בפיצויים - יש לפסוק לו פיצויים נמוכים יחסית, משום שהמנהל התחרט וחזר בו לאחר קבלת מכתב ההתראה.
החלטת בית המשפט
- בית הדין פסק לטובת התובעת. בית הדין ציין כי אמנם בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, קיים סייג לפיו מותר לא לקבל אדם לעבודה בשל תנאי המתחייב ממהותו של התפקיד, אך כאן לא נמצא תנאי שכזה. טענת מנהל המרפאה כי מטופלים עתידיים יירתעו מטיפול של אישה מוסלמית, לא מהווה "תנאי המתחייב ממהותו של התפקיד". גישה שכזו היא בסך הכל דרך להכשיר אפליה ולתלות אותה באחרים.
- בית הדין קבע כי אמנם הרופאה לא הופלתה על בסיס היותה מוסלמית אלא רק על בסיס היותה לובשת חיג'אב, אבל היות שמדובר בסממן דתי - הדברים הינם היינו הך.
- בית הדין קיבל את בקשת הנתבעת לפיצויים נמוכים יחסית, בשל האופן בו מנהל המרפאה הגיב למכתב ההתראה ובשל כך שהתייחס אל התובעת בצורה מכובדת.
משמעות
- אפליה בקבלה לעבודה על בסיס לבישת פריט דתי, היא אפליה אסורה על רקע דת.
- החשש שלקוחות יירתעו מלבושו של העובד, אינו הופך את הסירוב לקבלו לעבודה לחוקי ואת האפליה לכשרה.
ראו גם
מקורות משפטיים ורשמיים
חקיקה ונהלים
תודות
- נוסח פסק הדין באדיבות אתר נבו.