בית המשפט העליון קבע כי בתעודת לידה של תינוק שנולד לגבר טרנסג'נדר, שעבר תהליך של היריון ולידה, שמות ההורים יופיעו תחת השדות "הורה" ו"הורה" במקום "אם" ו"אב" (תעודת לידה א-מגדרית)
תעודת הלידה הא-מגדרית תונפק לאחר שנעשתה פנייה לוועדה הרב-מקצועית לבחינת מתן אישור על שינוי מגדר ללא ניתוח
התעודה הא-מגדרית תונפק ללא תלות בהכרעת הוועדה בשאלה האם המגדר של ההורה השתנה בעקבות ההיריון והלידה
פרטי פסק הדין
ערכאה: | בית המשפט העליון |
---|---|
שם התיק: | 3148/18 |
תאריך: | 05.05.2021 |
קישור: | לקריאת פסק הדין |
רקע
- גבר טרנסג'נדר הוא אדם שזוהה כנקבה בלידתו אך מזדהה כגבר.
- גברים טרנסג'נדרים יכולים להרשם כגברים במרשם האוכלוסין ולהוציא תעודת זהות בה תחת סעיף המין יופיע "זכר", גם מבלי שעברו ניתוח להתאמה מגדרית (שינוי מין).
- יתכן מצב בו גבר טרנסג'נדר מסוגל להכנס להיריון וללדת משום שגופו מייצר ביציות ויש לו רחם.
- בעבר, אחרי שגבר טרנסג'נדר עבר היריון ולידה, משרד הפנים שינה באופן אוטומטי את מינו בחזרה ל"נקבה" במרשם האוכלוסין. בנוסף, היולד נרשם תחת השדה "אם" בתעודת הלידה של התינוק.
- מצב זה יצר בעיות אצל גברים טרנסגנ'דרים, שחשו חוסר מתאם בין המידע המוצהר עליהם ובין מי שהם באמת.
העתירה הראשונה
- שני גברים טרנסג'נדרים (שאינם בזוגיות זה עם זה) עברו היריון ולידה. לאחר הלידות, הגברים גילו שרישומם במשרד הפנים שונה ל"נקבה" ושבתעודות הלידה של התינוקות שלהם, הם רשומים כ"אם".
- השניים עתרו לשינוי הרישומים. בתגובה לעתירתם, משרד הפנים הציע מתווה כללי לגברים טרנסג'נדרים שעוברים היריון ולידה. על פי המתווה, על הגבר לפנות סמוך ללידתו לוועדה הרב-מקצועית לבחינת מתן אישור על שינוי מגדר ללא ניתוח בבקשה שתקבע כי ההיריון והלידה לא הובילו אצלו לשינוי מגדרי בחזרה לנקבה.
- אם הוועדה תקבע זאת, אזי:
- רישום הגבר במרשם האוכלוסין לא יוחלף מ"זכר" ל"נקבה".
- הרישום בתעודת הלידה של התינוק ייעשה בטופס עם השדות "הורה" ו"הורה", במקום "אם" ו"אב". תעודה זו זכתה לכינוי: "תעודת לידה א-מגדרית".
- בית המשפט אישר את המתווה שהציע משרד הפנים והוא יושם על שני העותרים. שניהם נרשמו כ"הורה" בתעודות הלידה של התינוקות ומינם במרשם האוכלוסין שונה בחזרה ל"זכר".
- יחד עם זאת, הגברים החליטו להגיש עתירה נוספת, שעניינה הנוהג העקרוני במקרים של גבר טרנסג'נדר שעובר היריון ולידה.
- למידע נוסף על העתירה הראשונה ראו גבר טרנסג'נדר שילד יוכל להישאר רשום כגבר במרשם האוכלוסין.
העתירה השנייה
- בעתירה השנייה שהגישו הגברים הטרנסג'נדרים, הם ביקשו שישונה המתווה של משרד הפנים.
- הגברים ביקשו שאחרי שגבר טרנסג'נדר שעבר היריון ולידה פונה לוועדה הרב-מקצועית, תונפק לתינוק תעודת לידה א-מגדרית גם מבלי שהוועדה מאשרת כי לא היה שינוי מגדרי.
- משרד הפנים טען כי יש לדחות בקשה זו. לטענתו, קבלת הבקשה עלולה ליצור חוסר מיתאם בין הכתוב בתעודת הזהות של ההורה הטרנסג'נדר לכתוב בתעודת הלידה של התינוק. לוועדה הרב-מקצועית עדיין יש יכולת לשנות את רישום מינו של המבקש בחזרה ל"נקבה", מה שעלול להתנגש עם הנפקת תעודת לידה א-מגדרית לתינוק.
החלטת בית המשפט
- בית המשפט העליון הסכים לדון במקרה זה, על אף שהוא תאורטי ולא קשור ספציפית לשני הגברים העותרים.
- בית המשפט קיבל את העתירה. הוא קבע כי תעודת לידה א-מגדרית תונפק בכל מקרה שבו גבר טרנסג'נדר עבר היריון ולידה ופנה לוועדה הרב-מקצועית במהלך ההיריון או בסמוך לאחר הלידה, וזאת ללא קשר להכרעתה של הוועדה בשאלת שינוי המגדר של הטרנסג'נדר.
משמעות
- תעודת לידה של תינוק שהגיע לעולם מהיריון ולידה של גבר טרנסג'נדר, תכלול את השדות "הורה" ו"הורה" במקום "אם" ו"אב".
- במהלך ההיריון או סמוך ללידה, על הגבר הטרנסג'נדר לפנות לוועדה הרב-מקצועית לבחינת מתן אישור על שינוי מגדר ללא ניתוח בבקשה שתקבע כי מגדרו לא השתנה בעקבות ההיריון והלידה.
- הוועדה עשויה לשלול את הבקשה ולאפשר שינוי סעיף המין בתעודת הזהות בחזרה ל"נקבה", אך גם במקרה כזה - תעודת הלידה הא-מגדרית תונפק לתינוק או לתינוקת.
ראו גם
מקורות משפטיים ורשמיים
תודות
- נוסח פסק הדין באדיבות אתר נבו.