מדריך זה מרכז זכויות והטבות למי שביתו נפגע או נהרס במלחמה מול איראן ולא ראוי למגורים (מחוסרי קורת גג)
חלק מההטבות ודרכי הסיוע רלוונטיים גם למבצע "שאגת הארי" וגם למבצע "עם כלביא"
המידע מתעדכן באופן שוטף ולכן מומלץ לעקוב אחר דף זה
למידע על כל הזכויות במהלך המלחמה מומלץ לעיין בפורטל המלא ובדפי השאלות והתשובות
למידע רשמי ראו מתארגנים מחדש - מידע לתושבים שביתם נפגע ונקבע שאינו ראוי למגורים


דיור חלופי למי שנאלצו להתפנות מהבית שנפגע במלחמה מול איראן

  • במהלך מבצע "שאגת הארי" ומבצע "עם כלביא" המדינה מעניקה פתרון דיור חלופי למי שביתם נפגע או נהרס והוא לא ראוי למגורים.
  • אם אין אפשרות להישאר במבנה מגורים שנפגע, נציגי קרן הפיצויים (מס רכוש) או הרשות המקומית שיגיעו למקום יפנו את הדיירים לדיור חלופי.
  • בטווח הקצר, מי שדירתו נפגעה ונקבע שהיא לא ראויה למגורים, יבחר להתפנות לפי אחת משתי האופוציות האלו:
    • פינוי לבית מלון: פינוי לבית מלון על ידי הרשות המקומית ובמימון קרן הפיצויים.
    • פינוי עצמי: המפונים ימצאו פתרון דיור חלופי, ויקבלו תשלום בסך 4,000 ₪ עבור הפינוי העצמי, לתקופה של עד שבועיים.
  • בטווח הארוך, אדם שהתפנה מדירה שנפגעה, יבחר את אחת האופציות הבאות:
    • פינוי לדירה חלופית: פינוי לדירה חלופית והצגת חוזה השכירות של הדירה לקרן הפיצויים. קרן הפיצויים תשלם את שכר הדירה בהתאם למאפייני הדירה שנפגעה, גודלה, ומיקומה, ותינתן עדיפות לתשלום שכר דירה שיאפשר למפונים המשך מגורים באזור שהתגוררו בו לפני הפינוי.
    • פינוי לבית מלון: המשך שהייה בבית מלון, בתנאי שהתקבל אישור מקרן הפיצויים והרשות המקומית לכך.
      • השהייה של המופנים בבית מלון אפשרית עד יום 1.8.2025, למעט מקרים חריגים שיאושרו.
      • כדי להכיר במקרים חריגים להמשך שהייה במלונות, יש להגיש עד 18.07.2025, בקשה לאישור חריג לשהייה בבית מלון, באמצעות טופס מקוון.
    • פינוי עצמי: המפונים ימצאו פתרון דיור חלופי:
      • מפונים שפונו מדירה בבעלותם ושהתגוררו בה בזמן שנפגעה, יקבלו תשלום מקרן הפיצויים לפי ההרכב המשפחתי:
        • מבוגר יחיד: 4000 ₪ לחודש
        • זוג הורים: 5000 ₪ לחודש
        • הורה ליחיד: 5000 ₪ לחודש
        • עבור כל ילד (עד גיל 18): תוספת של 500 ₪ לחודש
        • עבור כל מבוגר שגר עם זוג ההורים או הורה יחיד: תוספת של 1000 ₪ לחודש
        • שימו לב: סך התשלום למשפחה לא יעלה על 80% משכר דירה שמשלמים על דירה עם מאפיינים דומים לדירה שנפגעה (דירה באותו אזור, באותו גודל וכו'):
      • מפונים ששכרו דירה והתגוררו בה בזמן שנפגעה, יציגו את חוזה השכירות החדש לקרן הפיצויים, ויקבלו תשלום לפי גובה שכר הדירה של הדירה שנפגעה, כל עוד השוכרים ממשיכים לשלם שכר דירה עבור הדירה שנפגעה ופונו ממנה.
  • בעלים של דירה שנפגעה ושלא התגורר בה בזמן שנפגעה, לא זכאי למימון של דיור חלופי.
  • קרן הפיצויים תשלם את הוצאות ההובלה והתיווך אם נבחרה האופציה של פינוי לדירה חילופית, וזאת לאחר הצגת חשבונית מתאימה.
  • למידע נוסף ראו:

סיוע כספי ראשוני למי שנאלצו להתפנות מהבית שנפגע במלחמה מול איראן

איסור פיטורים של עובד שהתפנה מביתו שנפגע במלחמה מול איראן

  • בשלב זה אין איסור על פיטורים של עובד שנאלץ להתפנות מביתו שנפגע במבצע "שאגת הארי" ושאינו ראוי למגורים.
  • במהלך מבצע עם כלביא אסור היה לפטר עובדים שביתם נפגע במלחמה והם נאלצו להפנות ממנו כי הוא לא ראוי היה למגורים.
  • האיסור על הפיטורים במבצע עם כלביא התחיל ב-07.08.2025, וקבע שאסור לפטר עובדים שהתפנו מביתם בעקבות נזק שנגרם לו במהלך המלחמה מול איראן (מבצע "עם כלביא"), ובעקבות זאת נעדרו מהעבודה או לא ביצעו אותה.
  • האיסור על הפיטורים מסתיים אחרי 3 חודשים מיום הפינוי.
  • עובדים שפוטרו למרות שביתם נפגע במבצע עם כלביא והם נאלצו להתפנות ממנו, יכולים להגיש תביעת פיצויים או תביעה להחזרה לעבודה נגד המעסיק.
  • למידע נוסף ראו: איסור פיטורי עובדים שהתפנו מביתם במהלך מבצע עם כלביא.
  • עד כה לא נקבעו הסדרים מיוחדים לתקופת "שאגת הארי". אם ייקבעו הסדרים כאלה בהמשך, אנו נעדכן את המידע בדף זה.

פטור מארנונה למי שהתפנו מביתם שנפגע במלחמה מול איראן

  • במבצע עם כלביא הרשויות המקומיות העניקו פטור מארנונה עבור כל בית או דירה שנפגעו ושדייריהם פונו כי הם לא ראויים לשמש למגורים.
  • הפטור הוענק באופן אוטומטי ללא צורך בהגשת בקשה מיוחדת
  • למידע נוסף ראו פטור מארנונה עבור בתים ודירות שנפגעו במלחמה מול איראן ולא ראויים למגורים
  • עד כה לא נקבעו הסדרים מיוחדים לתקופת "שאגת הארי". אם ייקבעו הסדרים כאלה בהמשך, אנו נעדכן את המידע בדף זה.

פיצוי על הנזק שנגרם לבית או לרכוש במהלך המלחמה

  • מי שרכושם נפגע במהלך המלחמה מול איראן (במבצע "עם כלביא" וגם במבצע "שאגת הארי"), זכאים לפיצוי מקרן הפיצויים ברשות המסים.
  • עובדי קרן הפיצויים (מס רכוש) בסיוע אנשי מקצוע (מהנדסים, שמאים וכו') יבקרו במבנה שניזוק כדי להעריך את גובה הפיצוי שנדרש לשיקום הנזק.
  • יש לקבל אישור מראש מאנשי מס רכוש לפני תיקון רכוש שנפגע.
  • אסור לפנות ציוד, מלאי, פסולת או כל חפץ אחר שנמצא בעסק או בבית, ללא תיאום מוקדם עם שמאי קרן הפיצויים ברשות המסים.
  • למידע נוסף ראו: שאלות ותשובות למי שרכושם נפגע במלחמה או בפעולת איבה.
  • הטבה זו מוענקת גם במהלך מבצע "שאגת הארי".

פיצוי על אובדן שכר דירה לבעלי דירות שביתם נהרס במלחמה

  • במבצע "שאגת הארי" - בשלב זה לא נקבעו הסדרים שמעניקים פיצוי כלשהו לבעלי דירות שהפסידו את שכר הדירה בגלל שהבית נהרס והשוכרים פונו ממנו במהלך מבצע "שאגת הארי".
  • במבצע "עם כלביא" -
    • בעלי דירות ונכסים שנפגעו במבצע "עם כלביא", עשויים להיות זכאים לפיצוי על אובדן הכנסות מדמי השכירות, אם התקיימו התנאים הבאים:
      1. הדירה או הנכס היו מושכרים ביום הפגיעה או שלושה חודשים לפני.
      2. הדירה או הנכס לא ראויים לשימוש לפחות לתקופה של חודש.
      3. לא שולמו דמי שכירות בתקופת שיקום, תיקון או שיפוץ הדירה או הנכס.
    • הפיצוי יהיה בגובה דמי השכירות האחרונים ששולמו, ולמשך תקופת השיקום והתיקון, בהתאם להחלטת קרן הפיצויים.
    • למידע נוסף, ראו: פיצויים למשכירי דירות ונכסים אחרים שנפגעו במהלך המלחמה מול איראן.
  • עד כה לא נקבעו הסדרים מיוחדים לתקופת "שאגת הארי". אם ייקבעו הסדרים כאלה בהמשך, אנו נעדכן את המידע בדף זה.


הקלות בבנקים למי שבים נפגע במלחמה

שימו לב
  • המתווה לא יחול על לווה שנמצא בהליך משפטי.
  • לווה שהיה בפיגור במועד פרסום המתווה - תתאפשר לו דחייה עד לתקופה שלא עולה על 180 יום מיום תחילת הפיגור.

הקלות בהוצאה לפועל למי שפונו מבתיהם עקב המלחמה

  • מי שפונו מבתיהם בתקופה שבין 13.06.2025 ועד 04.07.2025 עקב מבצע "עם כלביא", לא יבוצעו הליכי גבייה מסוימים נגדם בתקופה בין 13.06.2025 ועד 26.10.2025, כגון: רישום עיקולים, תפיסת רכוש, הטלת הגבלות מסוימות, ועוד.
  • חייבים שפונו במהלך האירועים יודיעו על כך ללשכת ההוצאה לפועל, באמצעות מילוי טופס פנייה מקוון
  • עד כה לא נקבעו הסדרים מיוחדים לתקופת "שאגת הארי". אם ייקבעו הסדרים כאלה בהמשך, אנו נעדכן את המידע בדף זה.
  • למידע נוסף ראו הקלות לחייבים בהוצאה לפועל עקב המלחמה מול איראן

הקלות במרכז לגביית קנסות במהלך המלחמה מחול איראן

  • במהלך מבצע עם כלביא הוענקו הקלת במרכז לגביית קנסות. עד כה לא נקבעו הקלות במבצע "שאגת הארי".
    • קנסות ותשלומים במרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות שמועד התשלום שלהם חל בין התאריכים 15.06.2025 ועד ליום 15.07.2025 יידחה מועד התשלום שלהם עד ליום 16.07.2025.
    • כמו כן, בין יום 15.06.2025 ועד יום 15.07.2025, לא יוטלו עיקולים חדשים על חשבונות בנק ומשכורות, אבל לא יוסרו אוטומטית עיקולים שהוטלו לפני מועד זה.
    • אנשים שמשלמים למרכז לגביית קנסות לפי הסדרי חוב ושלא שולמו בתקופה זו, יכולים לדחות את התשלום ולהשלים את התשלומים עד ליום 16.07.2025.
  • דחיית התשלומים במרכז לגביית קנסות מבוצעת באפן אוטומטי ולא צריך להגיש בקשה לכך.
  • עד כה לא נקבעו הסדרים מיוחדים לתקופת "שאגת הארי". אם ייקבעו הסדרים כאלה בהמשך, אנו נעדכן את המידע בדף זה.

שירותי בריאות למי שפונו מביתם שנפגע במלחמה

  • במהלך מבצע "עם כלביא" משרד הבריאות נתן סיוע על ידי נציג של לשכת הבריאות בכל בית מלון שפונו אליו אנשים שביתם נפגע במלחמה ולא היה ראוי למגורים.
  • התפקיד של הנציג הוא לעזור באיתור שירותי רפואה ובריאות, לבדוק את הצרכים בתחום הבריאות, ולתת מענה למפונים.
  • למידע נוסף, ראו שרותי בריאות למפונים ומחוסרי קורת גג באתר משרד הבריאות
  • עד כה לא נקבעו הסדרים מיוחדים לתקופת "שאגת הארי". אם ייקבעו הסדרים כאלה בהמשך, אנו נעדכן את המידע בדף זה.

סיוע רגשי ונפשי

ראו גם

גורמים מסייעים

טיפ
ניתן לקבל מידע וסיוע אישי בנושא זכויות ושירותים עקב המצב הביטחוני, באמצעות מוקד הפניות של "זכות בקלות" בטלפון *5922 או באמצעות פנייה מקוונת.

מוקדים ממשלתיים

הרחבות ופרסומים