ארוחת הצהריים המוגשת בצהרון צריכה לכלול מנה עשירה בחלבון, דגנים מלאים וקטניות, ירקות, ירקות מבושלים, פירות ומים לשתייה
יש רשימה של מוצרים שאסור להגיש בצהרון, ובכלל זה שתייה ממותקת, מאפים עשירים בשומן או בסוכר, מנות מתועשות, מוצרי בשר מעובדים, מזונות עשירים במלח, ממרחים עתירי שומן או סוכר, מזון מטוגן, ועוד.


הארוחות המוגשות בצהרון צריכות לכלול מרכיבים שקבע שר הבריאות.

  • ארוחת צהריים צריכה לכלול רשימה של מרכיבים, ביניהם מנת חלבון, דגנים מלאים וקטניות, ירקות, ירקות מבושלים ופירות.
  • ארוחת המנחה (ארוחה המוגשת לאחר השעה 16:00) צריכה לכלול כריך מחיטה מלאה, ממרח, פרי או ירק.
  • הכמויות הנדרשות בכל אחד מהרכיבים משתנות בהתאם לגילאי הילדים.
  • על הארוחות להיות מגוונות בתפריטים שונים בכל יום מימות השבוע.
  • על מפעיל הצהרון לפרסם בתחילת כל חודש פירוט תפריט יומי של המזון המסופק בצהרון.
  • מפעיל הצהרון יביא לידיעת הילדים והוריהם בתחילת כל שנת לימודים, את פרטיו של ספק המזון שעמו התקשר להספקת מזון לצהרון. במקרה שספק המזון הוחלף במהלך שנת הלימודים, עליו לפרסם בלא דיחוי את פרטי הספק החדש.

מי זכאי?

  • תלמידי גן ותלמידי בתי ספר יסודיים, הרשומים לצהרון העונה לתנאים הבאים:
    • הצהרון משמש לשהות של חמישה ילדים או יותר לאחר שעות הלימודים או בתקופות החופשות בבית הספר או גן ילדים.
    • הצהרון מופעל על-פי חוזה עם הרשות המקומית או במבנה שהרשות הקצתה לשם כך או שהצהרון מוכר על-ידי משרד הרווחה ופועל בפיקוחו.

תהליך מימוש הזכות

  • הזכות ניתנת באופן אוטומטי.

הרכב הארוחות

ארוחת צהריים

  • תפריט ארוחת הצהריים צריך לכלול לפחות אחד מכל סוג מהרכיבים הבאים:
    • מנת עשירת חלבון (חזה הודו/עוף, בשר בקר, דג ללא עצמות ומנה צמחונית).
    • דגנים מלאים וקטניות.
    • ירקות חיים.
    • ירקות מבושלים.
    • פירות במנות (פרי העונה נקי, בלא קליפה וגרעינים).
    • שתייה: מים.
  • הכמויות הנדרשות בכל אחד מהמרכיבים משתנות בהתאם לגילאי הילדים.
  • לפירוט מלא של פריטי המזון שיש לכלול בארוחת הצהריים (ובכלל זה גם בארוחה צמחונית), כולל הכמויות והתדירות שיש להגישם במהלך ימות השבוע ראו בתקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים:

ארוחת מנחה

  • ארוחת מנחה היא ארוחה המוגשת לאחר השעה 16:00. הארוחה תכלול כריך מחיטה מלאה, ממרח, פרי או ירק:
    • גודל המנה: בגילאי גן - חצי כריך ובגילאי בית ספר - כריך שלם.
    • ניתן לגוון את הממרחים בממרחי קטניות או ממרחי ירקות (למשל, טחינה, חומוס, אבוקדו, ממרח בוטנים לא מתוק). בימים שבהם ארוחת הצהריים צמחונית, ניתן להכין כריכי טונה או ממרחים חלביים.
    • יש לתת לכל הפחות 3 סוגי ממרחים שונים ושלושה סוגי ירקות ופירות שונים במשך השבוע.
  • לפירוט של תפריט ארוחת המנחה ראו בתוספת החמישית לתקנות לפיקוח על איכות המזון בצהרונים.

מאכלים שאסור להגיש

  • אסור להגיש בצהרון, בין היתר, את פריטי המזון הבאים:
    • שתייה: משקאות דיאטטיים, משקאות ממותקים.
    • מאפים עשירים בשומן (בורקס, ג'חנון), מאפים מתועשים (למשל, פיצה), מאפים עשירים בסוכר (עוגות, עוגיות).
    • מנות מתועשות להכנה מהירה (מנות אישיות ארוזות מראש, תערובות להכנת מרקים, צ'יפס).
    • מזונות עשירים במלח (אבקות מרק, חמוצים, חטיפים מלוחים).
    • תיבול ורטבים: אבקות תיבול, תחליפים לתיבול, מיונז, קטשופ, חמאה מרגרינה, רוטב סויה.
    • מזונות עשירים בשומן רווי ובשומן טרנס.
    • ממרחים וממתקים: ממרחים עתירי שומן או עתירי סוכר.
    • מזונות מטוגנים.
    • מוצרי בשר מעובדים, ומוצרים מעובדים מהצומח.
  • לרשימה מפורטת ומלאה של המזונות האסורים ראו בתוספת השנייה לתקנות הפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים.

תלמיד עם רגישות או אלרגיה למזון

  • הורה לתלמיד שצריך להימנע מצריכת מזונות מסוימים צריך להודיע על כך בכתב למפעיל הצהרון. להודעה יש לצרף אישור רפואי המעיד על הצורך הימנע מצריכת מזונות מסוימים. את האישור הרפואי ניתן לצרף בתוך שבועיים ממועד מתן ההודעה בכתב.
  • לתלמיד שהוריו הודיעו שעליו להימנע מצריכת מזונות מסוימים – יוגשו ארוחות שהרכבן מזון ייעודי המותאם לילד. הספקת הארוחות המותאמות תיעשה בתנאי שספק המזון של הצהרון או ספק מזון מורשה אחר יכול לספקן.
  • הארוחות המותאמות לתלמיד יסומנו באותיות בצבע בולט לעין.
  • יש לאפשר להורי התלמיד הסובל מאלרגיות להביא את המזון לארוחה באופן עצמאי ובהתאם לקזז מהתשלום את חלקו היחסי.
  • למידע נוסף על התאמות שיש לבצע במסגרת הצהרון לתלמידים בעלי אלרגיה למזון ראו התאמות במוסדות חינוך ובצהרונים לתלמידים הסובלים מאלרגיה למוצרי מזון

חשוב לדעת

ראו גם

גורמים מסייעים

מוקדים ממשלתיים

גורמי ממשל

מקורות משפטיים ורשמיים

חקיקה ונהלים