תמיכה כספית מבני משפחה או מגורמים בקהילה (כגון עמותות) לא משפיעה על הזכאות להבטחת הכנסה גם כאשר היא ניתנת על בסיס קבוע

פרטי פסק הדין

ערכאה:בית הדין הארצי לעבודה
שם התיק:עבל (ארצי) 17457-08-14
תאריך:17.05.2018
קישור:לפסק הדין

המוסד לביטוח לאומי שלל זכאות להבטחת הכנסה במקרים שונים שבהם מבקשי הבטחת הכנסה קיבלו תמיכה כספית על בסיס קבוע מבני משפחתם או מגורמים קהילתיים. לטענת המוסד לביטוח לאומי, תמיכה זו נחשבת "הכנסה" שעל פיה נבחנת הזכאות להבטחת הכנסה.

בית הדין הארצי לעבודה קבע כי תמיכה מבני משפחה או מגורמים בקהילה (כגון עמותות), שניתנת מתוך נדיבות ובשל רצון לעזור, לא תילקח בחשבון כהכנסה לעניין הזכאות להבטחת הכנסה, גם כאשר היא ניתנת על בסיס חודשי וקבוע.

בית הדין הארצי נימק את החלטתו בכך שהחקיקה לא מתייחסת במפורש לתמיכה כספית משפחתית או קהילתית ולא קובעת כי יש לראות בה הכנסה. לכן יש להסתמך רק על הפירוט שמופיע בחוק ולא להוסיף סוגי הכנסות נוספות, במיוחד כאשר משמעות הדבר היא פגיעה בנזקקים להבטחת הכנסה וצמצום רשת הביטחון הכלכלית שלהם.

בהתייחס לגובה סכומי התמיכה, בית הדין הארצי הזכיר הצעה לתיקון חוק הבטחת הכנסה שממתינה לאישור בכנסת, ולפיה תמיכה כספית מבני משפחה או מגורמים קהילתיים לא תובא בחשבון כהכנסה אם היא לא עולה על 3,000 ₪ ליחיד או על 4,500 ₪ למשפחה.

משום שהצעת החוק טרם אושרה, בית הדין הארצי אינו קובע מהם סכומי התמיכה המקסימליים שמאפשרים שמירה על הזכאות להבטחת הכנסה, אך מציין באופן כללי כי תמיכה כספית גבוהה באופן חריג עלולה להביא לשלילת הבטחת הכנסה.

משמעות

  • תמיכה כספית מבני משפחה או מגורמים בקהילה (כגון עמותות) ללא תמורה ומתוך רצון לסייע לאדם לא משפיעה על זכאותו להבטחת הכנסה, גם כאשר היא ניתנת על בסיס קבוע.

חשוב לדעת

ראו גם

מקורות משפטיים ורשמיים

חקיקה ונהלים