מבוטחים שקיבלו בטעות או שלא כדין כספים מהמוסד לביטוח לאומי חייבים להחזיר אותם בדרכים שיפורטו בהמשך
המבוטחים רשאים לפנות לוועדה לבחינת חובות ולבקש מחיקה של החוב או של חלקו
למידע רשמי ראו אתר המוסד לביטוח לאומי
בקצרה
אם המוסד לביטוח לאומי שילם בטעות סכום כסף כלשהו למבוטחים, הוא רשאי לקבל מהם את הסכום בחזרה.
- זכותו של המוסד לביטוח לאומי לקבל את הכספים בחזרה לא מותנית בשאלה מי אשם בטעות או בהעברת הכספים, ולא קשורה לשאלה אם המבוטחים נהגו בתום לב.
- תום לבו של המבוטח משפיע על האופן שבו יוחזרו הכספים, ועשוי גם להוות שיקול בעד הפחתת החוב או ביטולו בוועדה לבחינת חובות.
למי זה רלוונטי?
- כל מי שקיבלו מהביטוח הלאומי גמלה או תשלום בטעות או שלא כדין (כלומר הם לא היו זכאים לכך).
שלבי ההליך
המוסד לביטוח לאומי יכול לפעול בכל אחת מהדרכים הבאות:
ניכוי החוב מסכומים עתידיים שמגיעים למבוטח מהמוסד לביטוח לאומי
- המוסד לביטוח לאומי רשאי לנכות את הסכומים ששילם בטעות או שלא כדין למבוטח, מכל תשלום שיגיע ממנו למבוטח.
- המוסד לביטוח לאומי רשאי לבצע את הניכוי בבת אחת או בתשלומים, וזאת לפי שיקול דעתו ובהתחשב במצבו של מקבל התשלום ובנסיבות הענין.
דרישה מהמבוטח לשלם את מלוא החוב לביטוח לאומי
- הביטוח הלאומי רשאי לדרוש מהמבוטחים להחזיר בפועל כל סכום ששילם להם, בטעות או שלא כדין, בלי קשר לסכומים שהמבוטח זכאי או יהיה זכאי בעתיד לקבל מהביטוח הלאומי.
- לביטוח הלאומי מותר לדרוש את השבת החוב בפועל (ולא באמצעות ניכוי מכספים שיגיעו למבוטח בעתיד) רק אם המבוטח פעל שלא בתום לב לקבלת התשלום.
- מבוטח שיקבל דרישה לתשלום חובו יוכל לשלם את החוב באחת מהדרכים הבאות:
- תשלום באמצעות אתר התשלומים
- תשלום באמצעות המוקד הטלפוני לתשלום חוב בשל קצבת יתר
- עם זאת, גם במקרים שבהם המבוטח נהג בחוסר תום לב, רשאי המוסד לביטוח לאומי (אבל לא חייב) לנכות את החוב מתוך הסכומים העתידיים שמגיעים למבוטח כדין (ולא לדרוש את תשלום החוב במלואו), כפי שנהוג במקרים שבהם נהג המבוטח בתום לב.
פניה לוועדה לבחינת חובות
- אם החייבים נמצאים במצב בריאותי או כלכלי קשה מאוד הביטוח הלאומי עשוי להחליט שלא לגבות את החוב, בחלקו או במלואו.
- המבוטחים רשאים לפנות לוועדה לבחינת חובות, ולבקש לבטל את החוב או את חלקו.
- למידע נוסף ראו ועדה לבחינת חובות במוסד לביטוח לאומי.
ערעור
- ניתן להגיש ערעור על החלטת המוסד לביטוח לאומי.
- את הערעור יש להגיש לבית הדין האזורי לעבודה.
- למידע נוסף ראו ערעור על החלטת המוסד לביטוח לאומי.
כדאי לדעת
- המוסד לביטוח לאומי רשאי לקבל תוספת הפרשי הצמדה ממועד קבלת התשלום ועד החזרתו.
- המוסד לביטוח לאומי זכאי לקבלת ההחזר, גם כאשר הסכום שולם עקב טעות של המוסד לביטוח לאומי עצמו וגם אם המבוטח נהג בתום לב בעת קבלת התשלום.
- העובדה שהמבוטח נהג בתום לב, ולא היה אשם או אחראי לטעות שבגללה שולם לו הסכום שלא כדין, אינה פוטרת אותו מהחובה להשיב את הסכום שקיבל. במקרה כזה אסור למוסד לתבוע את השבת מלוא הסכום, אלא הוא יכול לנכות אותו מסכומים עתידיים שיגיעו למבוטח מהמוסד לביטוח לאומי.
- תום לב של המבוטח עשוי להוות שיקול (אך לא בהכרח שיקול מכריע) בעד הפחתת החוב או מחיקתו בידי הוועדה למחיקת חובות.
גורמים מסייעים
מוקדים ממשלתיים
מקורות משפטיים ורשמיים
פסקי דין
- מבוטח צריך להחזיר סכומים שקיבל בטעות מהמוסד לביטוח לאומי גם אם הוא נהג בתום לב
- על הוועדה למחיקת חובות להעניק זכות טיעון למבוטח ולנמק את החלטותיה
חקיקה ונהלים
- חוק הביטוח הלאומי - סעיף 315