אזהרה
שימו לב - דף זה הינו עדיין בשלב טיוטה ולא שוחרר לציבור
אין להסתמך על תוכנו בשום אופן
מעסיק מחויב לקיים לעובד שימוע טרם פיטוריו, שבו יוצגו בפני העובד הנימוקים המלאים לרצון המעסיק לפטר אותו, ותינתן לעובד הזדמנות להשמיע טיעונים בעד המשך העסקתו
על המעסיק לתת לעובד זימון בכתב לשימוע זמן סביר לפני הליך, ולפרט בזימון את הטענות כנגד העובד
העובד רשאי להזמין לשימוע נציג מטעמו: עו"ד, נציג ועד עובדים, בן משפחה וכד'
על המעסיק לתעד את שיחת השימוע באמצעות פרוטוקול ולכלול בפרוטוקול את ההתייחסות של העובד לטענות המעסיק
לרשימת שאלות נפוצות לחצו כאן
למידע רשמי ראו באתר משרד העבודה


לא ניתן לפטר אדם ולפגוע בזכותו להמשיך בעבודתו בטרם ניתנה לו הזדמנות נאותה, הוגנת וסבירה להשמיע את טענותיו נגד הכוונה לפטרו.

דרישות השימוע

  • כדי ששימוע יהיה חוקי והוגן, עליו לעמוד בתנאים הבאים:
    • הודעה בכתב – על המעסיק לתת לעובד זימון בכתב זמן סביר לפני הליך השימוע, ולאפשר לעובד פרק זמן סביר להתכונן להליך השימוע.
    • זמן סביר לפני השימוע - על המעסיק לתת לעובד את הנימוקים המלאים לבחינת האפשרות להפסקת העסקתו, ועליו לאפשר לעובד לעיין במידע ובמסמכים שהמעסיק מסתמך עליהם. אין די בטענות כלליות בדבר הפרות משמעת שביצע העובד, ויש להצביע על אירועים מסוימים ועל המועדים שבהם אירעו, כדי שהעובד יוכל להתייחס.
    • על המעסיק לשמוע את טיעוני העובד ולשקול אותם בנפש חפצה ובלב פתוח - במהלך השימוע המעסיק נדרש לתת לעובד הזדמנות הוגנת להשמיע את טענותיו ועליו לשמוע את טענות העובד בפתיחות ולשקול אותן ברצינות. מינוי מחליף לעובד טרם השימוע או הודעת פיטורים תוך כדי השימוע או זמן קצר מאוד לאחר השימוע, עלולים להצביע על כך שהמעסיק לא שקל בפתיחות את טענות העובד ולא בדק אותן.
    • המעסיק נדרש לתעד את שיחת השימוע באמצעות פרוטוקול ולכלול בפרוטוקול את התייחסות העובד לטענות המעסיק. לאחר שהעובד עיין בפרוטוקול ואישר את נכונותו, על המעסיק להחתים את העובד על הפרוטוקול בציון התאריך שבו התקיים השימוע, ולמסור עותק ממנו לעובד.
    • לעובד יש זכות להיות מיוצג על-ידי עורך דין בשימוע.
    • אם יש במקום עבודה ועד עובדים, נציג הוועד רשאי להשתתף בשימוע, אם העובד מעוניין בכך.
    • לאחר השימוע, על המעסיק למסור לעובד תשובה ברורה לגבי ההחלטה שהתקבלה בו.
שימו לב
במקרים מסוימים חלה חובה הן על מזמין השירות והן על המעסיק (קבלן כוח האדם או קבלן השירות) לערוך שימוע לעובד הקבלן קודם לקבלת החלטה מהותית בעניינו, במיוחד אם ההחלטה היא על סיום הצבתו של העובד אצל מזמין השירות.

שימוע מאוחר

  • אם עובד פוטר ללא שימוע, מותר למעסיק לערוך שימוע מאוחר - גם אם השימוע המאוחר יבוצע לאחר קבלת ההחלטה על פיטורי העובד ומסירת הודעת פיטורים.
  • כדי שהשימוע המאוחר יתקן את הפגם של פיטורים ללא שימוע, על השימוע המאוחר להיעשות בתום לב, בנפש חפצה ותוך נכונות לשקול מחדש את ההחלטה על הפיטורים שכבר התקבלה לפני השימוע. כלומר, לאפשר לעובד הזדמנות אמיתית לטעון את טענותיו ולשכנע את המעסיק שיבטל את הפיטורים.

אי-התייצבות העובד לשימוע

  • עובד שאינו מתייצב לשימוע מוותר על האפשרות להעלות טענות בפני המעסיק (זכות הטיעון).
  • אי-התייצבות לשימוע אינה הסכמה לפיטורים, ובכל מקרה לא הופכת את החלטת הפיטורים של המעסיק להתפטרות של העובד.
  • אי-התייצבות לשימוע אינה מהווה עבירת משמעת כיוון שהעובד רשאי לוותר על זכות הטיעון.
  • התחמקות העובד מהתייצבות לשימוע בתואנות שווא או ניסיונות של העובד ליצור "סחבת" בהליך הפיטורים על-ידי דחיית השימוע מהווים התנהלות בחוסר תום לב של העובד.

חשוב לדעת

  • מומלץ לבקש בכתב מהמעסיק לדחות את מועד השימוע אם אחת או יותר מהדרישות שצוינו אינן מתקיימות. למשל אם ניתנה התראה קצרה מדי, לא הועברו נימוקי הזימון לשימוע, לא הועברו מסמכים או שעורך הדין או נציג הוועד אינו יכול להשתתף במועד שנקבע. מכתב מנומק חתום על-ידי העובד עצמו, עורך דין או נציגות העובדים, המבקש לדחות את מועד השימוע ומבהיר את הפגמים בזימון לשימוע עשוי לסייע, ובמקרים מסוימים אף להביא לביטול השימוע והפיטורים הצפויים.
  • לעובדים שעליהם חלים הסכמים קיבוציים יש פעמים רבות הגנות נוספות מפני פיטורים. בהסכמים אלה מעוגנת סמכות של ועד העובדים להתערב בהליך הפיטורים ולהשפיע עליו. לעתים נדרש המעסיק להתייעץ עם הוועד לפני שהוא נוקט הליך של פיטורים. בחלק מההסכמים הקיבוציים, במקרה של חילוקי דעות קיימים הליכים ליישוב חילוקי הדעות (כגון ועדה פריטטית או הליך בוררות). כאשר מדובר בפיטורי צמצום במקום עבודה מאורגן, חייב המעסיק להתייעץ עם נציגות העובדים לפני הפיטורים מכוח חובת תום הלב, גם אם הדבר לא עוגן בהסכם קיבוצי. מגבלות על פיטורים עשויות להופיע אף בחוזה האישי של העובד.
  • ההגנות מפני פיטורים קיימות גם בנסיבות שבהן היו הפרות חוזרות ונשנות של חוזה העבודה על-ידי העובד, לרבות בתחום המשמעתי.
  • שירות התעסוקה מציע למעסיקים שירות של ליווי עובדיהם בתהליך הפיטורין. במסגרת הליווי, יסופקו לעובדים המפוטרים, בין היתר, כלים ומיומנויות שיסייעו להם להשתלב מחדש בעולם התעסוקה. למידע נוסף ראו סיוע למעסיקים מטעם שירות התעסוקה בליווי עובדיהם בתהליך הפיטורין.
  • עובד שפוטר ללא שימוע או בהליך שימוע לקוי, רשאי לתבוע את המעסיק בבית הדין לעבודה ולבקש מבית הדין לבטל את הפיטורים, או לחילופין לתבוע פיצוי בגין הליך פיטורים לא תקין.

שאלות נפוצות

האם אני רשאי להזמין לשימוע נציג מטעמי?

כן. העובד רשאי להזמין לשימוע נציג מטעמו (עורך דין, נציג ועד עובדים, בן משפחה וכדומה).

לא התייצבתי לשימוע. האם המשמעות היא שהתפטרתי?

לא. אי התייצבות לשימוע אינה אומרת שהעובד התפטר, אלא שוויתר על האפשרות לנסות לשכנע את המעסיק שלא לפטרו.

שטחתי את טענותיי בשימוע ובכל זאת פוטרתי. אני סבור שהפיטורים אינם מוצדקים. האם אני יכול לערער?

לא. אי אפשר לערער אם המעסיק לא קיבל את הטענות בשימוע. אם הליך השימוע נעשה שלא כדין או הפיטורים נעשו שלא בתום לב, אפשר להגיש תביעה לבית הדין לעבודה.

האם מותר לי להקליט את הדברים הנאמרים בשימוע?

כן. עובד המשתתף בשיחת שימוע רשאי להקליט את הדברים הנאמרים בה, גם ללא ידיעת המעסיק.

זומנתי לשימוע בהתראה של שלושה ימים. האם אני זכאית לבקש ארכה כדי להתכונן?

על המעסיק לתת לעובדת זמן סביר להתכונן לשימוע. אם העובדת סבורה כי היא זקוקה לזמן נוסף, היא רשאית להגיש למעסיק בקשה לדחיית השימוע למועד אחר.

העסקתי עובד לתקופה קצרה שנקבעה מראש. האם בסופה עליי לערוך לו שימוע?

כאשר מדובר בהסכם לתקופת עבודה קצובה שלאחריה ברור כי יחסי העבודה מסתיימים (כגון פרויקט בנייה), אין חובה לערוך שימוע. אם העובד מועסק בתפקיד בעל אופי מתמשך ומצפה שחוזה העבודה יחודש (כגון מרצה באוניברסיטה), על המעסיק לערוך לו שימוע ולשקול את טענותיו לחידוש החוזה.
ראו גם

גורמים מסייעים

ארגוני סיוע

גורמי ממשל

מקורות משפטיים ורשמיים

פסקי דין

הרחבות ופרסומים