דף זה עוסק בחובת המטפלים לקבל את הסכמת ההורים של ילדים קטינים לטיפול רפואי, ובזכותם של המטופלים לקבל מידע חיוני כדי לגבש הסכמה חופשית ומודעת לטיפול או לסרב לו
המטופל רשאי להגיש תביעה נזיקית (תביעה כספית לפיצויים) נגד המטפל ונגד המוסד הרפואי אם הופרה החובה לקבל את הסכמתו לטיפול הרפואי
יש מקרים שבהם חובה לקבל את הסכמת שני ההורים לטיפול, ויש מקרה שמספיק לקבל הסכמה של הורה אחד, כמפורט בהמשך


בקצרה

  • ככלל, כדי לתת טיפול רפואי לקטין יש לקבל את הסכמת שני הוריו או אפוטרופוס אחר, אם קיים. עם זאת, אפשר לתת לקטין טיפול רפואי כאשר רק אחד מההורים נתן את הסכמתו, בתנאי שאין הוכחה שההורה השני מתנגד לטיפול.
  • למרות זאת, אם הטיפול הרפואי דחוף, אז אפשר להסתפק בהסכמת אחד מההורים. לפרטים נוספים ראו הסכמה של הורים בנפרד לטיפול רפואי או פסיכולוגי בילד.
  • יש מקרים שבהם נדרשת הסכמת הקטין בנוסף להסכמת הוריו, וכן מקרים שבהם ניתן להסתפק בהסכמת הקטין ללא צורך בהסכמת הוריו, כפי שמפורט בהמשך.

טיפול רפואי בקטין שהורהו הורשע או מואשם בביצוע עבירת מין או אלימות כלפיו

בדיקה וטיפול רפואי שגרתי בקטין שמלאו לו 14

  • מטפל רשאי לבצע בדיקה או טיפול שגרתי (למשל בדיקות בשל תלונות על כאב גרון, כאבי בטן או טיפול בשפעת) בקטין שמלאו לו 14 שנה, גם ללא הסכמה מפורשת של הורה וגם ללא נוכחות מלווה מטעמו, בתנאי שהקטין עצמו נתן הסכמה מדעת לבדיקה או לטיפול הרפואי.
  • יש לוודא כי האבחנה וההמלצה לטיפול יימסרו ויוסברו לקטין בשפה המובנת לו ויימסרו לו במכתב המיועד להוריו.
  • לפני בדיקות וטיפולים נוספים לא שגרתיים (למשל ניתוח או טיפול נפשי) וכן במקרה שיש חשד לבעיה רפואית חמורה או כזו שמצריכה מעקב וטיפול נוסף, על המטפל לזמן את ההורים או לשוחח עמם טלפונית, למסור להם את המידע ולקבל את הסכמתם.

טיפולים רפואיים מסוימים בקטין ללא הסכמת וידיעת הוריו

בדיקות וטיפולים שבהם נדרשת הסכמת הקטין בנוסף להסכמת הוריו

  • קיימים טיפולים מסוימים בקטין שבהם אמנם נדרשת הסכמת ההורים, אולם בנוסף נדרשת הסכמת הקטין או שניתנת לו זכות וטו למרות הסכמת הוריו.

בדיקה גנטית

  • כדי לבצע בדיקה גנטית לקטין מגיל 16 נדרשת הסכמת הקטין והסכמת ההורה.
  • אם הקטין מסרב לבדיקה, אין לבצע אותה על אף הסכמת הורהו.
  • לפני ביצוע הבדיקה חובה לתת עליה הסברים לקטין, בנוכחות ההורה.

קטין שאובחן כאינטרסקס

  • אם קטין שגילו לפחות 14 שנה אובחן כאינטרסקס, לצורך טיפול רפואי נדרשת הסכמתו בנוסף להסכמת הוריו (אלא אם כן רק הוריו מסכימים לטיפול וסירובו לטיפול מהווה סכנה לשלומו).
  • אם גילו של הקטין מתחת ל- 14, יש לקבל את הסכמת ההורים בלבד, אך יש לו זכות וטו בתנאי שאין בכך חשש לבריאותו.
  • למידע נוסף ראו זכותון אנשים עם התמיינות מינית אחרת (אינטרסקס).
ראו גם

גורמים מסייעים

ארגוני סיוע

גורמי ממשל

מקורות משפטיים ורשמיים

חקיקה ונהלים