גמלאות מסוימות המשולמות לעובד עצמאי עקב תאונה שנגרמה לו בעבודה, חוסמות את האפשרות לשינוי גובה ההכנסות שלפיהן שולמו מקדמות דמי ביטוח לאומי לפני קרות התאונה
הגמלה תחושב על בסיס ההכנסה שעל-פיה שולמו המקדמות, והעובד לא יוכל להגדיל אותה גם אם בפועל הכנסתו באותה שנה היתה גדולה יותר

סכום מקדמות דמי הביטוח הלאומי לעובד עצמאי נקבעות, בדרך כלל, פעם אחת בתחילת השנה. המקדמות מחושבות באחת הדרכים הבאות:

  1. לפי ההכנסה שנקבעה בשומה האחרונה של מס הכנסה שנתקבלה במוסד לביטוח לאומי;
  2. על פי הצהרת המבוטח כאשר לא התקבלה עדיין שומת מס בביטוח הלאומי;
  3. על פי הצהרה שהתקבלה במועד מאוחר יותר ממועד קבלת השומה (העובד מצהיר על גבי טופס דין וחשבון רב–שנתי על הכנסה משוערת. לפרטים ראו דמי ביטוח לאומי לעצמאי).
  • עם קבלת השומה הסופית של העצמאי ממס הכנסה לאותה שנה, לרוב כ-6-10 חודשים אחרי סיום השנה, מחשב המוסד מחדש את דמי הביטוח השנתיים שבהם חייב העובד העצמאי.
  • "גמלה חוסמת" היא גמלה ששולמה לעובד עצמאי על ידי המוסד לביטוח לאומי בשנה מסוימת, עקב תאונה שנגרמה לו בעבודה, וחוסמת (מונעת) את האפשרות לשינוי גובה ההכנסות שלפיהן שולמו מקדמות דמי ביטוח לאומי על ידי אותו עובד עצמאי, לפני שקרתה התאונה, ללא קשר להכנסה בפועל שתדווח למס הכנסה.
  • שני המקרים בהם גמלה ששולמה מהווה "גמלה חוסמת", בעקבותיה אי אפשר להגדיל או להקטין את ההכנסה שהוצהרה על ידי העובד העצמאי הם:
  1. עצמאי שנגרמה לו תאונה בשנת מס מסוימת, או יותר מתאונה אחת, בגינן אישר לו המוסד לביטוח הלאומי גמלת דמי פגיעה לתקופה של 90 ימים או יותר, שבהם נעדר מעבודתו. ההיעדרות הזאת צריכה להיות מבוססת ומתועדת בתעודות רפואיות מתאימות.
  2. עצמאי שנגרמה לו פגיעה בעבודה שהיתה חמורה עד כדי כך שהעובד העצמאי היה זכאי בגינה לקצבת נכות (זמנית או לצמיתות), או לקצבת תלויים לאלמנה וליתומים.
  • בשני המקרים האלה משולמת הגמלה על בסיס ההכנסה שלפיה שילם המבוטח מקדמות על חשבון דמי הביטוח. מרגע שקיבל המבוטח את הגמלה אי אפשר עוד להגדיל או להקטין את גובה ההכנסה, שלפיה שולמו מקדמות דמי הביטוח באותה שנה, המהוות גם את הבסיס לגמלה ששולמה.
  • המוסד לביטוח לאומי ימשיך לחשב את הגמלה לפי ההכנסה שעליה שולמו המקדמות לפני הפגיעה. הכנסה זו נחשבת "הכנסה לפי שומה סופית", והיא לא תשונה בשנה החסומה.
דוגמה
אדם בעל עסק עצמאי נחבל בעבודתו בחודש נובמבר ואינו יכול לעבוד מספר חודשים. לפי השומה האחרונה ממס הכנסה הכנסתו החודשית בשנה הקודמת הייתה 10,000 ₪. בהתאם לשומה זאת נקבעו מקדמות לתשלום דמי הביטוח הלאומי. בפועל הכנסתו בשנה הנוכחית הגיעה ל 12,000 ₪. דמי הפגיעה ישולמו לאותו אדם, לפי סכום השומה האחרונה ממס הכנסה, כלומר על סמך הכנסה של 10,000 ₪. אם במהלך השנה טרם קרות התאונה הגיש העצמאי הצהרה לביטוח לאומי בדבר השינוי בהכנסותיו תחושב הגמלה בהתאם להצהרה המאוחרת ולא בהתאם לשומה האחרונה, כלומר במקרה כזה תחושב הגמלה על סמך הכנסה חודשית של 12,000 ₪. לא ניתן לשנות את ההצהרה בדבר גובה ההכנסות לאותה שנה לאחר קרות התאונה.
ראו גם

מקורות משפטיים ורשמיים

חקיקה ונהלים