בערך זה מפורטים גורמי ממשל העוסקים בנושא אנשים עם מוגבלויות, בהתאם לתחומי פעילותם השונים.
ביטחון סוציאלי
- שלושה גורמים עיקריים מעורבים בהבטחת ביטחון סוציאלי לאנשים עם מוגבלויות:
- המוסד לביטוח לאומי לקבוצות שונות כפי שיפורט בהמשך
- משרד הביטחון המספק תמיכה לנכי צה"ל
- משרד האוצר אשר באופן ישיר מספק תמיכה כספית לקבוצות שלא מכוסות על ידי שני הגורמים האחרים ובראשם ניצולי שואה ונכי המלחמה בנאצים.
שירותים יעודיים לאנשים עם מוגבלויות
- המוסד לביטוח לאומי מספק שירותי שיקום מקצועי וסיוע בלימודים לנכים כלליים, נכי עבודה ונכי פעולות איבה ובמקרים מסוימים לאלמנים. השיקום המקצועי עצמו עשוי לכלול תמיכה כספית לצורכי השיקום ואף שיפור רווחתו של המשתקם.
- המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה הוא יחידה במשרד העבודה המסייעת לאנשים עם מוגבלות להשתלב בשוק העבודה, באמצעות הכשרה מקצועית, מימון התאמות במקום העבודה לאנשים עם מוגבלות, קביעת שכר מינימום מותאם לבעלי יכולת עבודה מופחתת, וסיוע ליזמים עם מוגבלות בהקמת עסקים.
- משרד המשפטים מפעיל את נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, שמטרתה לתת מענה לציבור האנשים עם מוגבלות, משפחותיהם ואנשי מקצוע בתחום. אתר הנציבות מכיל חוקים, תקנות, פרסומים ושרטוטים אדריכליים, הנוגעים לאנשים עם מוגבלויות.
- משרד הבינוי והשיכון מספק במקרים מסוימים דירות נכסי רכישה או דירות בשיכון ציבורי.
- משרד הבריאות מספק שירותים מסוגים שונים בעיקר למתמודדי נפש, אך גם בתחום הגריאטרי ובתחום השיקום.
- משרד החינוך מספק שירותי חינוך מיוחד, וילדים עם מוגבלות נוספים משולבים בחינוך הרגיל. בנוסף מספק המשרד הסעות לתלמידים הלומדים בחינוך המיוחד או משולבים בחינוך הרגיל וכן סייעות לילדים המשולבים בחינוך הרגיל.
- משרד התחבורה מנפיק תגי חנייה לרכב נכה (באישור משרד הבריאות/משרד הביטחון/משרד הרווחה ואגף הרישוי).
- משרד הרווחה והשירותים החברתיים - אגף השיקום מטפל בשירותים כגון תעסוקה מוגנת, מערך דיור/דירות לוויין, מועדוניות שיקומיות, ועוד.