מס הכנסה מכיר בהוצאות שונות של העסק כהוצאות מוכרות שמקוזזות מהכנסות העסק לצורך חישוב המס הנדרש
ישנן הוצאות שלמרות שהן הוצאות בייצור הכנסה, לא יוכרו באופן מלא, אלא רק באופן חלקי
מומלץ ביותר להתייעץ בנושא עם פקיד שומה במס הכנסה, עם יועץ מס או רואה חשבון
למידע נוסף ראו סעיף 17 לפקודת מס הכנסה
סעיף 17 לפקודת מס הכנסה מגדיר הוצאה מוכרת כ"הוצאה ששימשה בייצור הכנסה", אלא אם נקבע שהוצאה זו אינה מוכרת.
- בחישוב ההכנסה החייבת במס הכנסה, מפחיתים מהכנסות העסק את ההוצאות המוכרות. כלומר, ההוצאות המוכרות מקטינות את ההכנסה החייבת במס הכנסה של העסק. לפרטים נוספים ראו: תשלומי מס הכנסה המוטלים על עסק עצמאי שאינו חברה.
- עבור עסקים מסוימים הוצאה מסוימת היא הכרחית לייצור ההכנסה כשאצל האחרים היא אינה קשורה בייצור הכנסה.
- הוצאות שהוצאו לצרכים פרטיים אינן נחשבות הוצאות מוכרות, אלא רק הוצאות שהוצאו לצורכי העסק בייצור הכנסה.
- עוסק פטור יוכל לנכות את מלוא ההוצאה המותרת כולל המע"מ ששילם בגינה. לעומתו עוסק מורשה ינכה רק את מחיר הבסיס ששילם (ללא המע"מ), שכן את המע"מ ששילם (מס תשומות) הוא רשאי לקזז מתוך תשלומי המע"מ שהוא מעביר לרשות המסים בעת הגשת הדו"חות התקופתיים למע"מ.
- בעל עסק זעיר יוכל לנכות באופן אוטומטי 30% מהכנסותיו כהוצאה מוכרת, גם ללא הצגת קבלות, וגם אם בפועל לא הוציא את כל הסכום.
הוצאה המוכרת במס הכנסה באופן חלקי
ישנן הוצאות שתקנות מס הכנסה קובעות שלמרות שהן הוצאו בייצור הכנסה, הן לא יוכרו באופן מלא, אלא רק באופן חלקי, עד לתקרה שנקבעה. התקרה יכולה להיות סכום או אחוז מן ההוצאה.
- לגבי כל סוג הוצאה שכזו נקבעו הוראות מפורטות מהו החלק המוכר ומהו החלק העודף (הלא מוכר).
- להלן חלק מן ההוצאות אשר מוכרות באופן חלקי: אחזקת רכב, טלפון בבית שמשרת את העבודה, טלפון נייד, נסיעות לחו"ל, הוצאות אישיות בנסיעות (אש"ל), כיבודים, מתנות וביגוד מקצועי.
הוצאה מוכרת במס הכנסה שהינה הוצאה מעורבת
- ישנן הוצאות שהן מעורבות - הוצאות המשמשות גם לצורך עסקי וגם לצורך פרטי.
- כדי שחלק ממנה יהיה מוכר, נדרש שיהא ניתן לבצע הפרדה בין החלק העסקי לחלק הפרטי. אם לא ניתן לבצע הפרדה שכזו, ההוצאה אינה מוכרת.
הוצאות שלא יוכרו בשל הפרת הוראות הדין
- לא ניתן לנכות הוצאות שהוצאו תוך הפרה של הוראות הדין הבאות:
- עסקה שנעשתה החל מיום 01.01.2026, אשר התשלום עליה נעשה במזומן מעבר לתקרה הקבועה בחוק (6,000 ש"ח נכון לשנת 2026) ונתקבל עיצום כספי בעקבות כך;
- עסקה שנעשתה החל מיום 01.08.2025, והחשבונית שהוצאה בגינה לא כללה מספר הקצאה כנדרש.
כדאי לדעת
- נושא הוצאות מוכרות והוצאות שאינן מוכרות הוא לרוב מורכב, ולכן מומלץ בנושא זה להיוועץ עם פקיד שומה במס הכנסה או רואה חשבון/יועץ מס.
ראו גם
מקורות משפטיים ורשמיים
חקיקה ונהלים
- פקודת מס הכנסה - סעיף 17.
- תקנות מס ערך מוסף - תקנה 18.
- תקנות מס הכנסה (ניכויי הוצאות מסויימות).
- הוצאות בגין "שירותי משרד" - באתר רשות המסים.
הרחבות ופרסומים
- חוברת דע את זכויותיך וחובותיך (פרק "מקדמות, ניכוי במקור, תשלומים על חשבון המס") באתר רשות המסים