שיק-ביטחון הוא סוג מסוים של ערובה שנועדה להגן על נושה (מי שחייבים לו), במקרה של הפרת התחייבות על-ידי החייב
מאפייניו של שיק-ביטחון זהים לאלו של שיק "רגיל" וכך גם אופן מימושו- הפקדתו ישירות לחשבון הבנק
שימוש נפוץ בשיק-ביטחון נעשה במסגרת חוזה שכירות למגורים
במקרה של שיק שחלף מועד פירעונו או שיק שלא כובד על-ידי הבנק, ניתן להגישו להוצאה לפועל לצורך גביית הסכום
למידע נוסף ראו סעיפים 83-73 לפקודת השטרות
שיק-ביטחון הוא סוג מסוים של ערובה שמטרתה להגן על נושה (מי שחייבים לו) ולהבטיח כי החייב ימלא אחר התחייבויותיו, כפי שנקבעו בהסכם ביניהם.
- בשיק-ביטחון נעשה שימוש בסוגים שונים של הסכמים והתחייבויות ושימוש נפוץ בו נעשה במסגרת חוזים לשכירת דירה למגורים, כערובה יחידה או בצירוף עם ערובות אחרות.
- ככלל, מאפייניו ואופן מימושו של שיק ביטחון זהים לאלו של שיק "רגיל" (פירוט בהמשך).
מהו שיק-ביטחון?
- שיק-ביטחון הוא למעשה שיק "רגיל" שרושמים בחלקו העליון "לביטחון" או "לביטחון בלבד" או "שיק ביטחון" (הרישום מיועד לציון הייעוד ומטרת השיק ואין לכך משמעות מבחינת הבנק).
- הפקדת שיק-ביטחון תיעשה, ככלל, במקרה שבו הופר הסכם או לא קוימה התחייבות מסוימת, בגינם ניתן השיק מלכתחילה.
- המוטב בשיק (למי הוא מיועד/מי יכול לפרוע אותו) יכול להיות הנושה עצמו (מי שחייבים לו) וכן גורמים כגון: רשות מקומית, חברת החשמל, תאגיד מים עירוני וכו'.
- שיק-ביטחון יכול להיות סחיר, כלומר, הנושה יכול להעבירו לגורם אחר. כדי להמנע מכך, יש לציין על גבי השיק "למוטב בלבד" או "אינו סחיר".
- זמן הפירעון של שיק-ביטחון, ככל שיק, הוא חצי שנה מהתאריך הנקוב בו וניתן שלא למלא תאריך כדי להימנע ממגבלת התוקף.
- שיק-ביטחון ניתן לביטול באמצעות הודעה לבנק. כדי להימנע מכך, יש לציין במפורש בהסכם שבין הנושה לחייב כי ביטול של שיק-ביטחון מהווה הפרה של ההסכם.
מימוש שיק-ביטחון
- ככלל, מימוש השיק באמצעות הפקדתו בחשבון הבנק של הנושה (או מוטב אחר) יעשה במקרה של הפרת ההסכם או ההתחייבויות שבין הנושה לבין החייב.
- אם הבנק לא יכבד את השיק (מסיבה שאין כיסוי מספיק בחשבון) או אם חלף מועד פרעון השיק, הנושה או המוטב יכולים לפנות להוצאה לפועל לצורך גביית סכום השיק.
- למידע נוסף ראו בקשה לביצוע שטר או המחאה (צ'ק) בהוצאה לפועל.
חשוב לדעת
- במקרה שבו הופקד שיק ביטחון בניגוד או בשונה מהתנאים שנקבעו בהסכם או בחוק, יוכל נותן השיק (החייב) להגיש תביעה לבית-משפט כדי לקבל את סכום הערובה שמומש.
- בשונה מערובות אחרות שניתנות במסגרת חוזה שכירות למגורים, בערובה מסוג שיק-ביטחון אין הגבלת סכום או תנאים והגבלות מיוחדים לפני המימוש.
- למידע על ההגבלות החלות על ערובות אחרות במסגרת חוזים לשכירת דירה למגורים (כגון: ערבות בנקאית, פיקדון מזומן, שיק בנקאי) ראו:
מקורות משפטיים ורשמיים
חקיקה ונהלים
- פקודת השטרות- סעיפים 83-73.