דף זה מפרט את התשלומים במקום הפרשות לביטוח פנסיוני שיש לשלם לעובד זר בסיעוד שעובד בבית המטופל
למידע על תשלומים במקום ביטוח פנסיוני לעובדים זרים במוסדות סיעודיים וכן לעובדים זרים בענפים אחרים לחצו כאן
למידע מקיף על כל התשלומים והזכויות המגיעים לעובד זר בסיעוד שפוטר או שמעסיקו נפטר ראו בדף זה

בקצרה

  • בישראל לא ניתן לבטח בביטוח פנסיוני עובדים זרים ולכן הם זכאים לקבל בסיום העסקתם את הסכומים שהמעסיק היה אמור להפריש עבורם.
  • ניתן לשלם את הסכום מדי חודש, לחשבון נפרד של העובד, או במועד סיום ההעסקה.
  • אם העובד הזר בסיעוד מועסק על ידי חברת סיעוד (באופן מלא או חלקי) - חברת הסיעוד תצטרך להפקיד עבורו פיקדון כמפורט בהמשך.

מי זכאי?

  • עובדים זרים בסיעוד שמועסקים באופן מלא או חלקי על ידי מטופלים סיעודיים בבתיהם.

גובה הסכומים שהמעסיק צריך לשלם לעובד במקום ביטוח פנסיוני

לעובדים שכל שכרם משולם על ידי המטופל הסיעודי, כמעסיק פרטי

  • אם העובד מתפטר, או מפוטר לפני שחלפה שנה - הוא יהיה זכאי לקבל סכום בגובה 12.5% משכרו החודשי (6% עבור רכיב פיצויי הפיטורים ועוד 6.5% במקום רכיב התגמולים), עבור חודשי העסקתו החל מהחודש השביעי.
  • אם העובד זכאי לפיצויי פיטורים (בנסיבות של פיטורים אחרי שנה, או פטירת המעסיק, או אם העובד התפטר בנסיבות שמזכות אותו במלוא פיצויי הפיטורים) - הוא יהיה זכאי לקבל סכום בגובה 8.33% משכרו כפול מספר חודשי העבודה שלו אצל המעסיק החל מהחודש הראשון (עבור רכיב פיצויי הפיטורים) בתוספת סכום בגובה 6.5% משכרו החודשי עבור חודשי עבודתו החל מהחודש השביעי (במקום רכיב התגמולים).

לעובדים שכל שכרם החודשי משולם על ידי חברת סיעוד

  • חברת הסיעוד מחויבת להפקיד עבור העובד הזר בסיעוד, כל חודש, החל מהחודש הראשון פיקדון בגובה של לפחות 12.5% (ובמקרים רבים, בהתאם להסכם שנחתם בין חברת הסיעוד לבין הביטוח הלאומי, עומד גובה הפיקדון על 14.83%).
  • אם העובד זכאי לפיצויי פיטורים (בנסיבות של פיטורים אחרי שנה, או פטירת המעסיק, או אם העובד התפטר בנסיבות שמזכות אותו במלוא פיצויי הפיטורים) - אם הפיקדון שולם לפי תחשיב של 12.5%, חברת הסיעוד תצטרך לשלם סך נוסף של 2.33% לכל חודש עבור השלמת רכיב פיצויי הפיטורים מ-6% ל-8.33%.
  • לפירוט נוסף, ראו הפקדת פיקדון חודשי עבור עובדים זרים.

לעובדים ששכרם משולם בחלקו על ידי המטופל הסיעודי ובחלקו על ידי חברת סיעוד

  • העובד זכאי לקבל את הכספים שמגיעים לו באופן יחסי מכל אחד ממעסיקיו (המטופל וחברת הסיעוד) בהתאם לחלק היחסי של כל אחד מהם:
לדוגמה

תשלומים לעובד שהועסק 3.5 שנים על ידי מטופל סיעודי בלבד

  • עובד הועסק אצל מטופל סיעודי באופן פרטי במשך 3.5 שנים (42 חודשים).
  • שכרו החודשי האחרון, ששולם לו על ידי המטופל, היה 6,443.85 ₪.
  • אם העובד התפטר, הוא יהיה זכאי בסיום ההעסקה לסכום בסך כולל של 12.5% מן השכר החודשי, החל מהחודש השביעי, כלומר - 28,997.33 ₪ (לפי החישוב: 12.5% X‏ 6,443.85 ₪ X‏ 36 חודשים).
  • אם ההעסקה הסתיימה בפיטורים (או בעקבות פטירת המטופל), העובד זכאי לסכום (עבור פיצויי הפיטורים) בגובה 8.33% החל מהחודש הראשון, בסך 22,544.45 ₪ (לפי החישוב: 8.33% X‏ 6,443.85 ₪ X‏ 42 חודשים), בתוספת סכום של 6.5% (במקום רכיב התגמולים) החל מהחודש השביעי בסך 15,078.61 ₪ (לפי החישוב: 6.5% X‏ 6,443.85 ₪ X‏ 36 חודשים).

תשלומים לעובד שהועסק 3.5 שנים על ידי המטופל במקביל להעסקתו על ידי חברת הסיעוד

  • עובד הועסק אצל מטופל סיעודי במשך 3.5 שנים (42 חודשים).
  • שכרו החודשי האחרון של העובד (אשר שולם במשותף על ידי המטופל ועל ידי חברת הסיעוד) היה 6,443.85 ₪.
  • המטופל היה זכאי ל-26 שעות שבועיות של טיפול אישי מהמוסד לביטוח לאומי (שניתנות למטופל באמצעות חברת סיעוד). כלומר, חברת הסיעוד העסיקה את העובד בהיקף של 62% משרה (26 שעות מתוך 42 שעות של משרה מלאה).
  • בהתאם לכך, חלקו של המטופל הוא 38% מהמשרה.
  • בסיום העסקתו של העובד, המטופל צריך לשלם לו רק סכומים שיחושבו על בסיס ה-38% משרה.
  • אם העובד התפטר, המעסיק ישלם לו בסיום ההעסקה סך כולל של 12.5% מ-38% מהשכר החודשי הכולל ששולם לו, החל מהחודש השביעי, כלומר - 11,018.98 ₪ (לפי החישוב: 12.5% X‏ 6,443.85 ₪X ‏ 38% X‏ 36 חודשים).
  • אם ההעסקה הסתיימה בפיטורים (או בעקבות פטירת המטופל), העובד זכאי לקבל מהמעסיק הפרטי סכום (עבור פיצויי הפיטורים) בגובה 8.33% החל מהחודש הראשון, בסך 8,566.89 ₪ (לפי החישוב: 8.33% X‏ 6,443.85 ₪ X ‏ 38% X‏ 42 חודשים), בתוספת סכום של 6.5% (במקום רכיב התגמולים) החל מהחודש השביעי בסך 5,729.87 ₪ (לפי החישוב: 6.5% X‏ 6,443.85 ₪ X‏38% X‏ 36 חודשים).
  • בנוסף, עם סיום העסקתו, העובד יכול למשוך את הפיקדון שהפקידה עבורו חברת הסיעוד עבור 62% משרה. אם ההעסקה הסתיימה בנסיבות שמקנות זכאות לפיצויי פיטורים והפיקדון שהופרש הוא 12.5% מהשכר, תשלים חברת הסיעוד 2.33% מחלקה (62% מהשכר) עבור כל חודש העסקה.

תהליך מימוש הזכות

עובד שכל שכרו משולם על ידי המטופל

  • התשלום יכול להתבצע בשני אופנים: באמצעות הפקדה לחשבון בנק נפרד של העובד מדי חודש או במועד סיום יחסי העבודה.
  • אם בוחרים להפקיד מדי חודש:
    • בששת החודשים הראשונים אין צורך להפקיד כלל.
    • החל מן החודש השביעי צריך להפקיד 12.5% מהשכר החודשי.
    • במועד סיום העסקה:
      • אם ההעסקה מסתיימת בנסיבות שלא מקנות זכאות לפיצויים (סיום עבודה לפני שחלפה שנה או התפטרות של העובד בכל מועד) אין צורך לשלם סכום כלשהו.
      • אם ההעסקה מסתיימת בנסיבות שמקנות זכאות לפיצויים (פיטורים או מות המטופל לאחר שנת עבודה אחת לפחות) יש לשלם סכום 8.33% מהשכר החודשי כפול 6 חודשים ובנוסף 2.33% כפול מספר חודשי העבודה של העובד החל מהחודש השביעי ועד סיום העסקתו.
  • אם בוחרים לשלם רק בסיום העסקה:
    • אם המטופל לא הפקיד באופן שוטף את הסכומים מדי חודש, אז בסיום ההעסקה יש לשלם לעובד הזר את כל הכספים להם הוא זכאי.
טיפ
על מנת להימנע ממצב שהמטופל יתקשה לשלם בבת אחת את כל הסכום הנדרש (שעשוי להגיע לעשרות אלפי ש"ח), מומלץ להפקיד מראש את הסכום לחשבון ייעודי או לחסוך אותו מדי חודש לאורך כל תקופת העסקה.

עובד ששכרו (כולו או חלקו) משולם על ידי חברת סיעוד

  • חברת הסיעוד אמורה להפקיד לכל אורך העסקתו את הסכומים הנדרשים כתשלומים במקום ביטוח פנסיוני כפיקדון חודשי.
  • בסיום העסקתו, יהיה העובד זכאי למשוך את כספי הפיקדון כמפורט כאן, ואם יהיה זכאי להשלמת פיצויי פיטורים - חברת הסיעוד תצטרך להשלים אותם במועד זה.
  • אם העובד מועסק גם על ידי מטופל באופן פרטי, הוא יהיה זכאי בנוסף גם לתשלומים מן המטופל כמפורט כאן.

כדאי לדעת

ראו גם

גורמים מסייעים

ארגוני סיוע

גורמי ממשל

מקורות משפטיים ורשמיים

חקיקה ונהלים

פסקי דין

  • ע"ע (ארצי) 137-08 ‏(באתר נבו) - עובד שלא בוצעו עבורו הפרשות לקרן חיסכון על- פי הוראות הסכם קיבוצי בשל אי הקמתה של הקרן, זכאי לפיצוי בגובה ההפרשות שלא הועברו.
  • בר"ע (ארצי) 51823-10-14 (באתר נבו) - עובדים זכאים לפיצוי בשווי ההפרשות שלא הופרשו עבורם לפנסיית חובה על-פי הוראות צו ההרחבה.

תודות

  • המידע המקורי בדף זה באדיבות עמותת קו לעובד.

הרחבות ופירסומים