במקרים מסוימים, משרד הפנים רשאי לשלול מתושב קבע את מעמד תושבות הקבע, וזאת אם קיבל תושב הקבע אזרחות של מדינה זרה בדרך של התאזרחות
במקרים אלה עשוי אותו אדם להיות זכאי להשבת המעמד שנשלל אם יוכיח כי שמר על זיקה למדינת ישראל וכי מרכז חייו הוא בתוך ישראל, כמפורט בהמשך
למידע נוסף ראו סעיפים 11 ו-11א לתקנות הכניסה לישראל, התשל"ד-1974
תקציר
כאשר תושב קבע קיבל אזרחות של מדינה זרה בדרך של התאזרחות באותה מדינה, הוא נחשב שמי שהשתקע באותה מדינה זרה, ולכן, מדינת ישראל איננה עוד מרכז חייו.
- במקרים אלה רשאי משרד הפנים לשלול מתושב קבע את מעמד תושבות הקבע ל ידי מחיקת רישומו ממרשם האוכלוסין או באמצעות הודעה שתימסר לאותו אדם על ידי רשות האוכלוסין וההגירה.
- תושב קבע שנשלל מעמדו בשל התאזרחות במדינה זרה עשוי להיות זכאי להשבת מעמדו שנשלל אם יוכיח כי שמר על זיקתו למדינת ישראל וכי מרכז חייו הוא בתוך ישראל, כמפורט בהמשך.
אוכלוסיית יעד ותנאים מקדימים
- תושב קבע בישראל שמעמדו נשלל בשל התאזרחות במדינה זרה, ואשר עונה על שני התנאים הבאים:
- תושב הקבע שמעמדו נשלל שמר על זיקתו לישראל במהלך שהותו מחוץ לה.
- תושב הקבע שמעמדו נשלל הוכיח כי מרכז חייו הוא בישראל וכי הוא משתקע בה.
- ככלל, אם התקיימו שני התנאים לעיל, יוחזר לתושב הקבע מעמדו, בכפוף לכך שאין מניעה פלילית, ביטחונית, או מניעה אחרת בחוק, וכי תושב הקבע המבקש החזרת מעמדו היה תושב קבע במשך תקופה משמעותית בישראל.
למי ואיך פונים
- על תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו, להגיש בקשה במשרדי רשות האוכלוסין וההגירה הקרובים למקום מגוריו.
- כדי לקבל את השירות המבוקש, על תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו לעמוד בתנאים הבאים:
- נוכחות אישית במשרדי רשות האוכלוסין וההגירה הקרובים למקום מגוריו.
- מילוי טופס בקשה לתעודת עולה/רישיון לישיבת קבע בישראל והגשתו למשרדי רשות האוכלוסין.
- תשלום אגרה בסך של 780 ₪ (נכון לשנת 2025).
- הוכחת קיומה של "זיקה נאותה" לישראל במהלך תקופת השהות מחוץ לישראל.
- לאחר מכן יידרש תושב הקבע להוכיח מרכז חיים בישראל, כמפורט בפסקה הבאה.
שלבי ההליך
הוכחת מרכז חיים בישראל
- הוכחת מרכז חיים בישראל הוא הליך המנוהל מול רשות האוכלוסין וההגירה, באמצעותו יכול אדם המבקש לקבל מעמד של תושב הקבע או להחזיר מעמד זה שנשלל ממנו, להוכיח כי הוא מנהל מרכז חיים בישראל.
- כדי להוכיח מרכז חיים בישראל, יידרש אותו אדם להגיש מסמכים וראיות לרשות האוכלוסין וההגירה, אשר ייקבעו על ידי רכז בכיר ברשות האוכלוסין וההגירה. רשימת הדרישות לראיות ולמסמכים תימסר על ידי עובד רשות האוכלוסין וההגירה לידי המבקש במעמד הגשת הבקשה או דרך משלוח בדואר רשום למענו של המבקש, וזאת לאחר ציונם על גבי "בקשה להמצאת ראיות למרכז חיים בישראל".
- רשות האוכלוסין וההגירה, בדרך כלל, תדרוש את המצאת המסמכים הבאים או חלק מהם כדי להוכיח מרכז חיים בישראל (רשימה זו אינה סגורה, רשות האוכלוסין וההגירה יכולה לדרוש מסמכים נוספים מעבר לרשימה זו, אם הם רלוונטיים לבקשה):
- חוזה רכישת דירה או חוזה שכירות.
- אישור העירייה או המועצה המקומית על מגורים.
- חשבונות הדירה (אם חשבונות הדירה כלולים בתוך דמי השכירות שמשלם המבקש, יש להמציא מכתב מהמשכיר אשר מציין זאת).
- אישורים על כיסויים רפואיים (בין היתר, אסמכתאות לחברות בקופות חולים, פנקסי החיסונים של ילדי המבקש, המיקום של המרפאה המטפלת, דפי שחרור מאשפוז, וכו')
- אישורים על קבלת שירותים במוסדות ממשלתיים.
- אישורי לימודים מהמוסד החינוכי בו לומדים ילדי תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו (אם לתושב הקבע יש ילדים).
- אישור מקום עבודה (אם תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו או בן/בת זוגו תלמיד, סטודנט, או מובטל, יש להגיש אסמכתאות אשר מאשרות זאת).
- תלושי משכורת.
- אישור ניהול חשבון בנק ופירוט תנועות העובר ושב בחשבון.
- מסמכי נסיעה ישראליים ומסמכי נסיעה זרים (דרכונים, תעודות מעבר, אישורי כניסה ויציאה, לרבות מסמכים ואישורים מטעם הרשות הפלסטינית).
- יש להגיש את המסמכים הנדרשים בתוך 45 ימים מיום הגשת הבקשה במשרדי רשות האוכלוסין וההגירה.
- יש להגיש את המסמכים המקוריים בצירוף העתק של כל אחד מהמסמכים המוגשים.
- לאחר הגשת המסמכים המקוריים וההעתקים, עובד רשות האוכלוסין וההגירה ישווה בין ההעתק לבין המסמך המקורי, ואם ימצא כי ההעתק תואם את המקור, הוא יחתום חתימה של "נאמן למקור" על ההעתק, ויחזיר את המסמכים המקוריים אל המבקש.
- ההחלטה הסופית בבקשה תתקבל על סמך הראיות שהוגשו, הבדיקה שביצעה רשות האוכלוסין וההגירה, ולאחר קיום ראיון עם אותו אדם המבקש להסדיר את מעמדו כתושב קבע.
עריכת ראיון אישי עם תושב הקבע המבקש להחזיר את מעמדו
- הראיון האישי ייערך באמצעות שיחה אישית של עובד רשות האוכלוסין וההגירה עם תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו, בדרך של שאלות ותשובות לגבי תוכן המסמכים שהגיש, היסטוריית הכניסה והיציאה מישראל, ועוד.
- תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו יוזמן לראיון לאחר שהגיש את הבקשה להחזרת מעמדו, והראיון ייערך במשרדי רשות האוכלוסין בלבד.
- תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו זכאי לנוכחות של מלווה בראיון -
- למרואיין קטין חובה שיתלווה אחד מהוריו או אפוטרופוסו.
- אסור למלווה להתערב בשיחה המנוהלת בין עובד רשות האוכלוסין תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו, וכל התערבות שכזו תתועד על ידי עורך הראיון.
- עורך הראיון רשאי להרחיק את המלווה ממקום עריכת הראיון אם הפריע לשיחה.
- הראיון ייערך בשפה שתושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו מבין ומדבר. גם אם אין מראיין ברשות האוכלוסין וההגירה אשר דובר את שפת תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו, יתורגם הראיון באמצעות מתורגמן מטעם רשות האוכלוסין וההגירה.
- הראיון יירשם על ידי עורך הראיון בשפה העברית, בכתב קריא וברור, על גבי טופס עריכת ראיון. בתום הראיון יבקש עובד רשות האוכלוסין וההגירה מתושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו לקרוא את התיעוד שרשם, ולחתום עליו. אם תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו אינו דובר את השפה העברית או שאינו יודע או אינו מסוגל לקרוא, יתורגם עבורו הראיון לשפה שהוא מבין וקורא, ולאחר מכן יתבקש לחתום על התיעוד. סירובו של תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו לחתום על התיעוד שהוצג בפניו יירשם על ידי עורך הראיון .
- עובד רשות האוכלוסין אשר ערך את הראיון, יסכם אותו וירשום את ממצאיו בטופס סיכום ראיון ויחתום עליו בשמו ובחותמתו האישית.
- תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו איננו רשאי לקבל העתק מטופס עריכת ראיון, אלא לאחר קבלת החלטה סופית בבקשתו להחזרת מעמדו. כמו כן, לתושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו יימסר רק העתק מתיעוד הראיון, ולא יימסרו אליו המסקנות, הסיכומים, התרשומות הפנימיות וכיוצ"ב.
אישור הבקשה להחזרת המעמד לתושבות קבע
- לאחר שאושרה בקשת תושב הקבע המבקש את החזרת מעמדו, יקבל תושב הקבע אשרת שהייה ואת מעמדו לישיבת קבע בישראל בחזרה, על גבי תעודת המעבר שברשותו, ויירשם מחדש במרשם האוכלוסין.
- תושב הקבע שאושרה בקשתו ישלם אגרה בסך 85 ₪ (נכון ל-2021) עבור קבלת אשרת שהייה ומעמדו כתושב קבע בחזרה, וכן 85 שקלים חדשים עבור כל ילד קטין ובן/בת זוג הרשומים יחד איתו.
דחיית הבקשה להחזרת המעמד לתושבות קבע
- אם הבקשה להחזרת המעמד לתושבות קבע תידחה, תודיע רשות האוכלוסין למבקש בהקדם האפשרי .
- אם הבקשה להחזרת המעמד לתושבות קבע תידחה, שר הפנים רשאי אז להוציא צו גירוש כנגד תושב הקבע שנשלל מעמדו.
- אם החליט שר הפנים ולהוציא צו גירוש, יימסר הצו לתושב הקבע שנשלל מעמדו בהקדם, ויהיה עליו לעזוב את ישראל עד תום 3 ימים לאחר מסירת הצו לידו.
- אם תושב הקבע שנשלל מעמדו והוצא נגדו צו גירוש לא עזב את ישראל, ונעצר על ידי שוטר או על ידי קצין ביקורת גבולות, יוחזק עד יציאתו מישראל או עד גירושו, במשמורת. המשמורת תהיה בתחנת משטרה, בבית הסוהר, במקום הסגר של משרד הבריאות, או בכל מקום מתאים לפי שיקול דעת השוטר או הקצין.
- שר הפנים רשאי להטיל את הוצאות החזקת תושב הקבע שנשלל מעמדו במשמורת או את הוצאות הגירוש עליו.
- ההרחקה או הגירוש לא יעוכבו רק בשל הסיבה שאין בידי תושב הקבע שנשלל מעמדו לשלם את הוצאות החזקתו במשמורת או את הוצאות גירושו.
ערעור
- תושב קבע אשר נדחתה בקשתו להחזרת מעמדו רשאי לערור על ההחלטה של רשות האוכלוסין וההגירה לבית הדין לעררים.
- על תושב הקבע להגיש את הערר תוך 30 ימים מיום קבלת ההחלטה בבקשה.
- תושב קבע שנדחתה בקשתו יכול להגיש את הערר לבית הדין לעררים בשתי דרכים:
- באופן מקוון באתר משרד המשפטים.
- במזכירות בית הדין לעררים לפי מחוז המגורים.
- תושב קבע אשר נדחה הערר שהגיש לבית הדין לעררים, זכאי להגיש ערעור בזכות על החלטת בית הדין לעררים לבית המשפט לעניינים מנהליים.
- על תושב הקבע להגיש את הערעור תוך 45 ימים מיום קבלת ההחלטה בבית הדין לעררים.
- תושב קבע שנשלל מעמדו, והוא הגיש ערר על ההחלטה של רשות האוכלוסין, יקבל אשרת שהייה בישראל לניהול ההליך המשפטי, ולא יגורש כל עוד ההליך מתנהל.
חשוב לדעת
- תושב קבע שמעמדו נשלל ואשר עלול להישאר ללא מעמד, זכאי במקרים מסוימים לקבל רישיון לישיבה בישראל שאינו רישיון לישיבת קבע.
- בפסיקה נקבע כי כאשר שוקלים החזרה של רישיון ישיבת קבע לתושבים במזרח ירושלים, על משרד הפנים להתחשב במצבם הייחודי, בהיותם תושבים ילידים בעלי זיקה חזקה למקום מגוריהם. למידע נוסף, ראו פסק דין של בית המשפט העליון בעניין (פסקה 27).
גורמים מסייעים
מוקדים ממשלתיים
שם | אתר | דוא"ל | טלפוןטל' |
---|---|---|---|
מענה ממשלתי מרכזי | אתר | דוא"ל | |
שי"ל | אתר | פניה מקוונת |
ארגוני סיוע
גורמי ממשל
- משרד הפנים
- רשות האוכלוסין וההגירה
- בית הדין לעררים בענינייני אזרחות, כניסה, יציאה, שהייה וישיבה בישראל
מקורות משפטיים ורשמיים
פסקי דין
- נשללה תושבות הקבע מתושב ירושלים שעבר להתגורר בארצות הברית כדי ללמוד, התחתן וקיבל אזרחות אמריקאית (הלכת עווד)
- על שר הפנים להתחשב במצב הייחודי של תושבי קבע ילידים (תושבי מזרח ירושלים ורמת הגולן) כאשר הוא בודק בקשה להחזרת מעמד תושב קבע
- הליך בדיקת הזכאות להחזרת תושבות קבע צריך להסתיים תוך זמן סביר ועל משרד הפנים להימנע משיהוי יתר על המידה בבדיקת מרכז החיים
- שהייה קצרה מעל 7 שנים בחו"ל איננה שוללת אוטומטית את מעמד תושבות הקבע
- בג"ץ 7063/96 וופא נ' הממונה על מרשם האוכלוסין - אישה ילידת מזרח ירושלים, התחתנה עם גבר מירדן ועברה לגור בירדן למשך 9 שנים, במהלכם ילדה 4 ילדים, ו-3 מילדיה נולדו במהלך ביקורים קצרים בירושלים. בית המשפט קבע שעל אף הביקורים הקצרים לצרכי לידה, היא שהתה מעל ל-7 שנים במדינה אחרת, ולא שמרה על "זיקה נאותה לישראל" ולכן פקע מעמדה לתושבות קבע.
חקיקה ונהלים
- חוק הכניסה לישראל, התשי"ב - 1952
- תקנות הכניסה לישראל, התשל"ד - 1974
- חוק מרשם האוכלוסין
- נוהל 5.2.0018 - נוהל פקיעת רישיון לישיבת קבע - משרד הפנים
- נוהל 5.1.0013 - נוהל עריכת ראיונות - רשות האוכלוסין וההגירה
- נוהל 1.13.0001 - נוהל בדיקה וקביעת מרכז חיים - רשות האוכלוסין וההגירה