תשר (טיפ) הוא תשלום שניתן למלצרים על-ידי הלקוחות
טיפים שלקוחות משלמים למלצרים שעובדים במסעדות, בתי קפה או ברים נחשבים לחלק משכר העבודה שלהם וצריכים להופיע בתלוש החודשי
דף זה מפרט את האופן בו משפיעים הטיפים על התשלומים שמשלמים המלצרים והמעסיקים לביטוח הלאומי ולביטוח הפנסיוני, וכן על גובה התשלומים שיורדים מהשכר למס הכנסה
הכללת הטיפים במסגרת השכר גם משפיעה על זכויותיהם של העובדים לדמי אבטלה, תשלום על ימי חופשה ועוד
באולמות וגני אירועים הטיפים אינם חלק מהשכר ולא משפיעים על גובה התשלומים לרשויות וגם לא על האופן בו יחושבו הזכויות (אלא אם נקבע אחרת בין המלצר לבין המעסיק)
שימו לב
החובה לנכות מע"מ מהטיפים מושהית עד 30.06.25.
נכון להיום יכולות מסעדות שלא לנכות מע"מ מהטיפים, ולהתיחס אל מלוא הסכום של הטיפ כהכנסה של המסעדה שאותו יש להעביר במלואו אל המלצר (דרך תלוש השכר) ולהפחית ממנו את תשלומי החובה, כמו מס הכנסה ביטוח לאומי ופנסיה, כפי שמפורט בדף זה. ראו הבהרה של רשות המסים.

בקצרה

  • ההחלטה אם להשאיר טיפ, ואם כן באיזה גובה היא של הלקוח אבל מרגע שהושאר, הטיפ הופך לחלק בלתי נפרד מהכנסות המסעדה, והוא יועבר אל המלצר.
  • מלצר שמקבל טיפ צריך להעבירו אל המעסיק. המעסיק מחוייב לרשום את הטיפים בקופת המעסיק, ואת הסכום שהוא משלם למלצר עליו לציין בתלוש.
  • הטיפים משפיעים גם על הסכומים ש"יורדים" מתוך שכר המלצרים למס הכנסה, לביטוח הלאומי ולביטוח הפנסיוני.
  • הטיפים משפיעים גם על גובה הסכומים שהמלצרים מקבלים עבור זכויות כמו ימי חופש, ימי מחלה ופיצויי פיטורים.

הפחתת מע"מ מטיפים

שימו לב
החובה לנכות מע"מ מהטיפים מושהית עד 30.06.2025
נכון להיום יכולות מסעדות שלא לנכות מע"מ מהטיפים, ולהתיחס אל מלוא הסכום של הטיפ כהכנסה של המסעדה שאותו יש להעביר במלואו אל המלצר (דרך תלוש השכר) ולהפחית ממנו את תשלומי החובה, כמו מס הכנסה ביטוח לאומי ופנסיה, כפי שמפורט בדף זה. ראו הבהרה של רשות המסים.

חובת המעסיק לשלם שכר בנוסף לטיפים

  • המעסיק חייב לכלול בתוך תלוש השכר את הטיפים.
  • לפעמים המעסיק צריך להוסיף גם תשלום שכר בנוסף לטיפים, וזה תלוי בהסכם העבודה שסוכם מראש עם המלצר לפני תחילת העבודה:
    • אם סיכמו על תשלום שכר + טיפים, יש להוסיף את השכר שהסכימו עליו.
    • אם סיכמו שהמעסיק ישלים את הטיפים עד לשכר מסוים, הרי שבמקרה כזה, אם הטיפים עברו את הסכום הזה, המעסיק לא צריך להוסיף תשלום נוסף. לעומת זאת, אם סכום הטיפים נמוך מהסכום שסוכם, המעסיק ישלים עד הסכום שסוכם.
    • בכל מקרה הסכום שמקבל העובד (טיפים בלבד או שכר + טיפים) חייב להיות לפחות בגובה שכר המינימום.
לדוגמה
מעסיק מסכם עם מלצריו שהם מקבלים כסף מטיפים, ורק אם לא יגיעו לשכר של לפחות 300 ₪ למשמרת של 6 שעות, הוא ישלם להם סכום נוסף.
  • ביום שבו היתה משמרת "חלשה", עם מעט לקוחות, קיבל כל אחד מהמלצרים מטיפים 240 ₪, כלומר 40 ₪ לשעה. התעריף אמנם גבוה משכר המינימום, אבל בהתאם לסיכום עם העובדים, על המעסיק להשלים את השכר ל-300 ₪, כלומר - כל מלצר יקבל עוד 60 ₪.
  • לעומת זאת, אם המשמרת פעילה יותר וכל אחד מהמלצרים מקבל סכום של 400 ₪ מטיפים - המעסיק לא צריך להשלים דבר. גם המלצרים לא צריכים להחזיר שום דבר למעסיק.

תשלומים למס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח פנסיוני

טיפ
חשוב לוודא שהמעסיק כלל את הטיפים בתלוש השכר, לצורך הבטחת זכויותיכם כמו: פיצויי פיטורים, חישוב שווי ימי חופשה, זכויות מול הביטוח הלאומי כמו דמי אבטלה או דמי לידה וגובה הזכאות בביטוח הפנסיוני.
  • במסגרת חישוב גובה הניכויים מהשכר למס הכנסה, דמי ביטוח לאומי והפרשות לביטוח פנסיוני יש להתחשב גם בסכומים שמתקבלים מטיפים.
  • מתוך משכורתו של המלצר (כולל כספי הטיפים) יופחתו תשלומים למס הכנסה, חלקו של העובד בתשלום לביטוח לאומי וחלקו של העובד בהפרשות לביטוח פנסיוני.
  • גם התשלומים של המעסיק לביטוח לאומי ולביטוח הפנסיוני יחושבו מתוך השכר שכולל את הטיפים.
שימו לב
למעסיק אסור להשתמש בכספי הטיפ לצורך מימון החלק שלו בתשלומים לביטוח הלאומי או לביטוח הפנסיוני.

השפעת הטיפ על זכויות נוספות של המלצרים

  • הטיפים משפיעים על זכויות נוספות של העובד.
  • הסכומים שהמעסיק צריך לשלם למלצרים על ימי חופש, פיצויי פיטורים ודמי מחלה - יחושבו לפי השכר המלא, כולל הטיפים.
  • בנוסף, במקרים בהם המלצר יהיה זכאי לתשלומים מביטוח לאומי, כמו: דמי אבטלה, דמי לידה וכו', יחשב הביטוח הלאומי את הסכומים המגיעים למלצר על יסוד שכר המלא, כולל הטיפים.
  • במקרה של נכות או מוות, קצבת הנכות או השאירים שתשולם מהביטוח הפנסיוני תחושב על בסיס השכר המלא כולל הטיפים.
שימו לב
המלצרים זכאים לזכויות והסכומים האלה גם אם המעסיק לא כלל את הטיפים בתלוש
למרות זאת, אם הסכומים לא נכללו בתלוש, יהיה למלצר מאד קשה להוכיח שהוא קיבל את כספי הטיפים שהוא טוען שקיבל. לכן חשוב לוודא עם המעסיק שהטיפים יצוינו במפורש בתלוש, ואם הם לא צוינו בתלוש, חשוב לדרוש מהמעסיק שיציין אותם.

מלצרים באולמות אירועים

  • בניגוד למלצרים במסעדות, הטיפים שמקבלים מלצרים שעובדים באולמות וגני אירועים לא נחשבים כחלק משכר העבודה (אלא אם הוסכם על כך במפורש בין המלצר למעסיק).
  • לכן ברוב המקרים, טיפים שמקבל מלצר באולם אירועים שייכים לו במלואם: הוא לא צריך להעביר אותם למעסיק, ולא צריך להפחית מהם מס הכנסה או ביטוח לאומי.
  • המעסיק צריך לשלם למלצרים את השכר שסוכם עליו (ולא פחות שכר מינימום) ללא קשר לטיפים, ובנוסף לכך את התוספות שמגיעות להם לפי החוק, כמו תוספת ותק ותוספת משפחה.
  • את הזכויות שמגיעות לעובדים האלה, כמו: תשלום עבור יום חופש, הפרשות פנסיוניות וכו', מחשבים על בסיס השכר ללא הטיפים.
  • למידע על שכר מלצרים באולמות ארועים לחצו כאן.

שאלות ותשובות

המעסיק לא הכניס את הטיפים לתלוש השכר. לאחרונה פוטרתי ואני מובטלת. איך ייחשבו לי את דמי האבטלה?

בעיקרון, את דמי האבטלה, ואת כל הסכומים שמגיעים מביטוח לאומי צריך לחשב על בסיס השכר כולל הטיפים. גם אם המעסיק לא כלל את כספי הטיפים במסגרת התלוש, ולא הפריש כספי ביטוח לאומי על הסכום המלא - המלצר עדיין זכאי באופן עקרוני לקבל את הכספים שמגיעים לו על בסיס השכר כולל טיפים. הבעיה היא שאם הסכומים האלה לא נכללו בתלוש השכר, יהיה מאד קשה להוכיח שהם אכן התקבלו. לכן, כדאי לוודא (ואם צריך - לדרוש) שהטיפים נכללים בתלוש.

מה אני יכולה לעשות אם הסכומים שקיבלתי כטיפים לא מופיעים בתלוש השכר שלי?

המעסיק מחויב לכלול גם את הטיפים בתלוש השכר. אם הוא לא עושה זאת - כדאי לפנות אליו ולהזכיר לו שכך עליו לנהוג ואף לדרוש ממנו שינהג כך. באופן עקרוני, את כל הזכויות צריך לחשב על בסיס השכר המלא, כולל הטיפים, גם אם הם לא מפורטים בתלוש, אבל אם לא פורטו, יהיה מאד קשה להוכיח שהם אכן התקבלו, וזה עלול להיות כרוך בהליכים משפטיים שעולים הרבה כסף. לכן, כדאי לוודא שהטיפים נכללים בתלוש, ובמידת הצורך, לדרוש זאת מהמעביד.

בסוף משמרת הצטברו 118 ש"ח כטיפ. מה מתוך זה מגיע למלצר? מה משולם למס ערך מוסף? ומה לביטוח לאומי ומס הכנסה?

החובה לנכות מע"מ מהטיפים מושהית עד 30.06.2025, ולכן מלוא הסכום של הטיפ (118 ש"ח) צריך להיות משולם למלצר דרך התלוש. המעסיק ישלם את חלקו בביטוח הלאומי ובביטוח הפנסיוני, ומתוך 118 הש"ח שקיבל המלצר, יופחתו מס הכנסה, חלק העובד לביטוח לאומי וחלק העובד לביטוח הפנסיוני.


ראו גם

מקורות משפטיים ורשמיים

פסקי דין