סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע שההפרשות החודשיות שמפריש מעסיק לקופת פיצויים או לקופת תגמולים הם במקום פיצויי הפיטורים וכי המעסיק פטור מהשלמת פיצויים בגין תוספות שכר במהלך תקופת העבודה
מ-2008 חל סעיף 14 אוטומטית על ההפרשות שהמעסיק חייב להפריש לפיצויי הפיטורים
ההפרשות יהוו תחליף למלוא סכום הפיצויים רק אם המעסיק הפריש מדי חודש לקופת הפיצויים 8.33% משכר העובד. אם המעסיק הפריש פחות, עליו לשלם לעובד השלמת פיצויי פיטורים בסיום יחסי העבודה
ההסדר מאפשר לעובד לקבל את הפיצויים שנצברו לזכותו בקופה, גם אם אינו זכאי לפיצויי פיטורים בסוף תקופת העבודה
למידע נוסף ראו סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים
עובד זכאי לפיצויי פיטורים אם פוטר ממקום עבודתו, או כאשר יחסי עובד מעביד הגיעו לסיומם בנסיבות מסוימות.
- סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי הפרשות המעסיק לקופת תגמולים, לקרן פנסיה או ביטוח מנהלים הם במקום פיצויי הפיטורים שעליו לשלם וכי הסדר זה פוטר את המעסיק מהשלמת פיצויים רטרואקטיביים בגין תוספות שכר שהיו במהלך תקופת העבודה.
- מאז 2008 חלה חובה על כל מעסיק לבטח את כל העובדים בביטוח פנסיוני מקיף ולהפריש חלק מפיצויי הפיטורים לביטוח הפנסיוני, כשעל כספים אלה חל ההסדר של סעיף 14 באופן אוטומטי.
- המעסיק מפריש 6% מהשכר לרכיב הפיצויים בקופת הגמל או בקרן הפנסיה וההסדר של סעיף 14 חל באופן אוטומטי על הפרשה זו. מעסיק המפריש לרכיב הפיצויים גם 2.33% השלמת פיצויי הפיטורים (בסך הכול 8.33% מהשכר לרכיב הפיצויים), רשאי להודיע בהודעה בכתב לקופה עם העתק לעובד, שסעיף 14 חל גם על השלמת פיצויי הפיטורים.
- ההפרשות מהוות תחליף למלוא סכום הפיצויים בתנאי שהמעסיק הפריש את מלוא פיצויי הפיטורים - 8.33% מדי חודש. אם המעסיק הפריש פחות מ-8.33%, עליו לשלם לעובד השלמת פיצויי פיטורים בתום יחסי העבודה, אם העובד זכאי לפיצויי פיטורים.
- העובד יהיה זכאי לכספי הפיצויים שנצברו בקופה גם במקרה שהתפטר, ללא קשר לנסיבות (למעט במקרים של שלילת פיצויים בעקבות מעשים חמורים של העובד) ואף אם לא השלים שנת עבודה מלאה. עם זאת קיימות הגבלות על מועד ועיתוי משיכת הכספים מתוך הקופה.
ההסדר הפנסיוני
- במקרה שבו העובד זכאי לפיצויי פיטורים, ישלים המעסיק עבור כל אחת מהשנים שבהן הועברו ההפרשות לביטוח הפנסיוני, את החלק מפיצויי הפיטורים שלא הועבר לביטוח הפנסיוני (ההפרש בין 8.33% מהשכר לבין שיעור ההפרשות בכל שנה) במכפלת השכר האחרון. העובד יהיה רשאי למשוך את הכספים שנצברו בקופה. עבור שכר שלא הופרש לגביו לקופת פיצויים זכאי העובד לתשלום מלא של פיצויי פיטורים. למידע נוסף ראו חישוב פיצויי פיטורים.
- חובתו של המעסיק לדאוג לשחרור הכספים מהקופות. אי שחרורם במועד גורר לחיוב בהלנת פיצויי פיטורים.
מה קורה לכספי הפיצויים לאחר סיום העבודה?
- ככלל, כספי הפיצויים שהופקדו בביטוח הפנסיוני אינם ניתנים להחזרה למעסיק, כולל במקרים שהעובד מתפטר. למרות זאת, בכל אחד מהמקרים הבאים רשאי המעסיק לקבל את הכספים בחזרה לידיו:
- במקרה שהעובד מבקש למשוך את הכספים בבת אחת לפני מועד פרישתו לגמלאות או לפני גיל 60 או שלא עקב נכות או מוות, גם אם העובד פוטר או התפטר בנסיבות שמזכות אותו בפיצויי פיטורים.
- במקרה שבית המשפט שלל את זכאות העובד לכספים (למשל בעקבות גניבה, מעילה, אלימות וכו').
- אם צו ההרחבה לא חל, (למשל כאשר מדובר בהסדר מיטיב או כאשר העובד והמעסיק הסכימו על החלת סעיף 14 לפני 2008), כספי הפיצויים שהופקדו אינם ניתנים להחזרה למעסיק, כולל במקרים שבהם העובד מתפטר. למרות זאת, בכל אחד מהמקרים הבאים רשאי המעסיק לקבל את הכספים בחזרה לידיו:
- שלילת פיצויים ע"י בית הדין לעבודה בעקבות מעשים חמורים של העובד.
- העובד התפטר בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים, ומתקיים לפחות אחד מהתנאים הבאים:
- הכספים לא מיועדים לקצבה (הופקדו לקופת גמל שאינה מיועדת לקצבה או שהעובד מבקש למשוך אותם בבת אחת).
- נקבע במפורש בהסכם קיבוצי או בהסכם אחר כי הסכום ניתן להחזרה למעסיק.
- למידע על משיכת כספי הפיצויים מקופת הגמל או מהביטוח הפנסיוני על-ידי העובד ראו משיכת כספי פיצויי פיטורים מקופת גמל או מהביטוח הפנסיוני.
- למידע על משיכת כספי הפיצויים מקופת הגמל או מהביטוח הפנסיוני על-ידי המעסיק ראו משיכת כספים מקופת גמל לפיצויים על ידי המעסיק.
הפרשה לפיצויים לפי סעיף 14 שלא מתחילת העבודה
- במקרה שהמעסיק התחיל להפריש לקופת פיצויים שלא ממועד תחילת העבודה, אלא במועד מאוחר יותר:
- אם סיום העסקה התרחש בנסיבות שמזכות בפיצויי פיטורים, העובד יהיה זכאי לקבל את הכספים שהצטברו בקופה והמעסיק ישלם גם פיצויי פיטורים עבור התקופה שעבורה לא הפריש לקופה. הפיצויים יחושבו על פי השכר האחרון של העובד לפני פיטוריו כפול מספר השנים שעבורן לא הפריש המעסיק לקופה. להסבר מפורט על אופן החישוב ראו חישוב פיצויי פיטורים.
- אם סיום העסקה נעשה בנסיבות שלא מזכות בפיצויים (למשל, עבד פחות משנה אצל אותו מעסיק), העובד יהיה זכאי לקבל את הכספים שהצטברו בקופה אם המעסיק לא יתנגד למשיכת הכספים במהלך 4 החודשים מסיום ההעסקה. המעסיק לא יצטרך לשלם לעובד תוספת כלשהי מעבר לכספים שהצטברו בקופה.
- לפירוט הנסיבות המזכות בפיצויים ראו פורטל פיצויי פיטורים.
- לאופן חישוב הפיצויים ראו פורטל חישוב פיצויי פיטורים.
- למידע נוסף ראו חישוב פיצויי פיטורים עם סעיף 14 שנחתם במהלך העסקה.
הפרשה של חלק מהפיצויים לקופה לפי סעיף 14
- במקרה שהמעסיק הפריש רק חלק מפיצויי הפיטורים לקופת פיצויים:
- אם סיום ההעסקה התרחש בנסיבות שמזכות בפיצויי פיטורים, העובד יהיה זכאי לקבל את הכספים שהצטברו בקופה, ובנוסף על המעסיק לשלם במועד סיום ההעסקה פיצויי פיטורים עבור תקופת עבודה שעבורה לא הפריש לקופה או על תקופה שבה הפריש רק חלק מפיצויי הפיטורים.
עיקול כספים שהופקדו לפיצויים
- כספי הפיצויים המופקדים לתשלום קצבה בגיל פרישה או לרכיב הפיצויים בביטוח הפנסיוני, מוגנים מפני הטלת עיקול, כלומר לא ניתן לעקל אותם כל עוד הם נמצאים בקופת הגמל או בביטוח הפנסיוני ולא נמשכו ממנה.
- אם העובד מושך את כספי הפיצויים שהצטברו (ולא משאיר אותם בחיסכון הפנסיוני כדי שיגדילו את קצבת הפנסיה החודשית שלו לאחר שיגיע לגיל פרישה מעבודה), ניתן יהיה לעקל אותם.
- אם החליט העובד להשאיר את הכספים בקופה כדי שיגדילו את קצבת הפנסיה החודשית, ניתן יהיה לעקל חלק מקצבת הפנסיה שתשולם לו מדי חודש בתנאי שיישאר בידו מדי חודש סכום מינימלי הקבוע בחוק.
- אם הכספים הופקדו לקופת גמל שאינה מיועדת לקצבה, ניתן להטיל עליהם עיקול החל מהמועד שבו זכאי העובד למשוך את הכספים (לרוב עם סיום העסקתו), גם אם לא משך אותם בפועל מהקופה.
- למידע נוסף ראו עיקול כספי פנסיה, כספי פיצויי פיטורים וכספים אחרים שהופקדו לקופת גמל.
כדאי לדעת
- במקרה שהכספים אינם מופקדים במועדם ייתכן שלא תהיה אפשרות להפקיד אותם בדיעבד, ולכן חשוב שהעובד יעקוב אחרי ההפקדות.
ראו גם