עובד שבת זוגו ילדה רשאי להיעדר מהעבודה מבלי לקבל את הסכמת המעסיק, עד 5 ימים קלנדריים לאחר יום הלידה (בנוסף להיעדרות העובד ביום הלידה עצמו, הנחשבת כהיעדרות על חשבון יום מחלה ראשון)
3 ימי ההיעדרות הראשונים מהעבודה ייחשבו כחופשה שנתית (או כחופשה ללא תשלום אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים)
2 ימי ההיעדרות הנוספים ייחשבו כימי מחלה, שעל כל אחד מהם יקבל העובד דמי מחלה בשווי 50% מהשכר (אלא אם כן במקום עבודתו מקובל לשלם את מלוא השכר על ימי המחלה הראשונים)
בנוסף, רשאי בן הזוג לחלוק את חופשת הלידה עם היולדת ואף לצאת לחופשת לידה בת שבוע במקביל ליולדת ויחד איתה, ולקבל דמי לידה עבור שבוע זה (בהתאם לתנאי הזכאות)
למידע נוסף ראו זכויות עובדים שבת זוגם ילדה באתר משרד העבודה
תקציר
עובד שבת זוגו ילדה רשאי להיעדר מהעבודה מבלי לקבל את הסכמת המעסיק, עד 5 ימים קלנדריים (כולל ימים בסוף שבוע) לאחר יום הלידה, בנוסף להיעדרות העובד ביום הלידה עצמו.
- 3 ימי ההיעדרות הראשונים מהעבודה ייחשבו כחופשה שנתית. ימים אלה ינוכו ממכסת ימי החופשה השנתית, והעובד יהיה זכאי לתשלום דמי חופשה (שכר מלא) עבורם. אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים, תיחשב ההיעדרות כחופשה ללא תשלום.
- היעדרות בכל אחד מהיומיים הבאים (היום הרביעי והחמישי להיעדרות מהעבודה) תיחשב כהיעדרות על חשבון ימי מחלה.
- יומיים אלה ייחשבו כיום השני והיום השלישי של המחלה, שעל פי החוק העובד זכאי בכל אחד מהם לדמי מחלה בשיעור של 50% משכרו. אם במקום עבודתו של העובד מקובל לשלם את מלוא השכר גם על ימי המחלה הראשונים, יקבל העובד שכר מלא על ימים אלה.
- 2 ימי ההיעדרות הללו ינוכו ממכסת ימי המחלה שצבר העובד ויהיו חלק מ-7 ימי ההיעדרות עקב היריון או לידה של בת הזוג שהוא זכאי לזקוף על חשבון ימי המחלה שלו.
- ההיעדרות ביום הלידה עצמו (מתחילת הופעתם של צירי לידה ועד 24 שעות מתום הלידה) תיחשב כהיעדרות על חשבון יום מחלה ראשון, שעליו לא מקבל העובד דמי מחלה (אלא אם כן במקום עבודתו מקובל לשלם גם עבור יום המחלה הראשון), אך הוא מנוכה ממכסת ימי המחלה הצבורים. יום זה אף הוא נחשב לאחד מ-7 הימים שעובד רשאי לנצל כימי מחלה עקב היריון או לידת בת הזוג.
מי זכאי?
- עובד שבת זוגו ילדה.
- עובדת שבת זוגה ילדה.
תהליך מימוש הזכות
- עובד המבקש להיעדר בימים שלאחר הלידה, יודיע על כך למעסיקו.
- המעסיק רשאי לבקש אישור מהרופא המטפל בבת הזוג (או רופא המחליף אותו) לגבי מועד הלידה.
- למעסיק אסור למנוע מהעובד להיעדר מעבודתו בימים אלה.
זכאות לחופשת לידה ודמי לידה
- היעדרות העובד בגין חופשת האבהות אינה נחשבת לחופשת לידה, ואינה באה במקום הזכאות לחלוק עם בת זוגו את חופשת הלידה ולקבל תשלום דמי לידה. למידע נוסף, ראו:
חשוב לדעת
- בנוסף להיעדרות לאחר הלידה, עובד רשאי להיעדר מעבודתו על חשבון ימי המחלה שצבר לצורך ליווי בת זוגו ביום הלידה או ליווי בת הזוג לבדיקות או טיפולים הקשורים בהיריון ואשר יש בהם סיכון לחיי העובר או בת הזוג או שבהם נדרשת עזרת הזולת. בכל מקרה מספר ימי המחלה המקסימלי שעובד רשאי לנצל לצורך היעדרות עקב היריון ולידה של בת הזוג הוא 7 ימים. למידע נוסף ראו ימי מחלה עקב היריון או לידה של בת הזוג.
- במקרה שיולדת אושפזה למשך 15 יום או יותר, ובשל כך בחרה לפצל את חופשת הלידה שלה, בן הזוג רשאי לצאת לחופשה ללא תשלום. למידע נוסף ראו היעדרות בן הזוג מעבודה בשל אשפוז של היולדת (חל"ת).
- בתנאים מסוימים, בן הזוג רשאי לצאת לחופשה ללא תשלום לאחר חופשת לידה.
ראו גם
גורמים מסייעים
מוקדים ממשלתיים
ארגוני סיוע
גורמי ממשל
מקורות משפטיים ורשמיים
חקיקה ונהלים
- חוק דמי מחלה
- חוק דמי מחלה (היעדרות עקב היריון ולידה של בת זוג), תש"ס-2000 (באתר נבו) - סעיף 1.
- תקנות דמי מחלה (כללים בדבר היעדרות עובד עקב היריון ולידה של בת זוג), תשס"א-2000 (באתר נבו).
- חוק עבודת נשים - סעיף 7(ג3).