אזהרה
שימו לב - דף זה הינו עדיין בשלב טיוטה ולא שוחרר לציבור
אין להסתמך על תוכנו בשום אופן
עובדים צוברים ימי חופשה בכל שנת עבודה
מספר ימי החופשה של כל עובד מושפע מהוותק שלו במקום העבודה, ממספר ימי העבודה שעבד באותה השנה ומהשאלה אם הועסק במשך כל השנה או רק בחלקה
קיימים הבדלים במספר ימי החופשה שצוברים עובדים שמועסקים 6 ימים בשבוע לבין עובדים שמועסקים 5 ימים בשבוע
בני נוער, עובדי קבלן ועובדים בענפים מסוימים זכאים למספר ימי חופשה גבוה יותר
למידע על חופשה שנתית באתר משרד העבודה
  • למידע על עצם הזכאות לחופשה ועל התשלום עבורה, ראו חופשה שנתית.

עובדים צוברים ימי חופשה בכל שנת עבודה. מספר הימים משתנים בהתאם לאורך שבוע העבודה, לוותק ולעתים גם לסקטור שאליו משתייכים העובדים.

  • בכל שנה קלנדרית (מינואר עד דצמבר) צוברים העובדים מספר ימי חופשה בהתאם ל-4 קריטריונים:
    1. אורך שבוע העבודה במקום העבודה, שבו מועסק העובד - האם במקום עבודתו מונהג שבוע עבודה מקוצר בן 5 ימים או שבוע עבודה ארוך בן 6 ימים.
    2. משך יחסי עובד-מעסיק במהלך השנה - במסגרת קריטריון זה בודקים האם במשך כל השנה התקיימו יחסי עובד-מעסיק בין הצדדים, או שמא יחסי העובד-מעסיק התקיימו רק בחלק מהשנה מפאת פיטורים, התפטרות, או תחילת עבודה במהלך השנה.
    3. מספר הימים בפועל שעבד העובד במהלך השנה. מי שעובדים יום עבודה חלקי נהנים מאותה צבירת ימי חופשה שנתית כמו מי שעובדים בהיקף של יום עבודה מלא.
    4. הוותק של העובד במקום העבודה - "שנת עבודה" מוגדרת כפרק זמן של 12 חודשים, שתחילתו 1 בינואר בכל שנה. לכן, לצורך חישוב החופשה השנתית, הוותק אינו משך הזמן שהעובד מועסק במקום העבודה, אלא כמה שנים קלנדריות (מינואר עד דצמבר) הוא עובד במקום העבודה.
דוגמה
עובד שהחל לעבוד בינואר 2011 ועובד שהחל לעבוד באוקטובר 2011 ייחשבו שניהם כבעלי ותק של שנה אחת לעניין חישוב ימי החופשה השנתית בשנת 2011, ותק של שנתיים בשנת 2012, ותק של 5 שנים בשנת 2015 וכן הלאה.
  • עם זאת, מספר ימי החופשה שהיו זכאים להם בשנה הראשונה לעבודתם נקבע בהתאם למספר הימים שעבדו באותה שנה - ראו פרטים בהמשך).
שימו לב
היקף המשרה של העובד אינו נלקח בחשבון בחישוב מספר ימי החופשה שהעובד זכאי להם. לכן, עובד במשרה חלקית זכאי לאותו מספר ימי חופשה כמו עובד במשרה מלאה. היקף המשרה של העובד נלקח בחשבון בעת קביעת ערך יום החופשה.

.

  • מספר ימי החופשה השנתית שנקבעו על-פי החוק כוללים את ימי המנוחה השבועית.
  • מספר ימי העבודה בפועל שמהם רשאי העובד להיעדר על חשבון החופשה השנתית משתנה בהתאם לאורך שבוע העבודה המקובל במקום העבודה.
טיפ
בענפים ספציפיים נחתמו הסכמים, צווי הרחבה או תקנות שקבעו מספר ימי חופשה גדול יותר בהשוואה לחוק או לצו ההרחבה. בכל מקרה, אם הוראות החוק הן המיטיבות עם העובד, החוק יגבר.

חישוב ימי החופשה לפי אורך שבוע העבודה

עובד בשבוע עבודה בן 6 ימים

עובד בשבוע עבודה בן 5 ימים

טיפ
לחישוב מספר ימי החופשה ניתן להיעזר במחשבון של עמותת קו לעובד

עובד שהועסק באותו המקום כל השנה

עובד שהועסק באותו מקום רק בחלק מהשנה

צבירת ימי חופשה בתקופת היעדרות מהעבודה

דוגמה
  • עובד הועסק 170 יום במשך השנה.
  • העובד נעדר במהלך השנה 30 יום עקב מחלה והיה זכאי לדמי מחלה בגין היעדרות זו.
  • העובד נחשב כמי שעבד בפועל 200 יום בשנה ועל כן זכאי למלוא ימי החופשה המגיעים לו.
  • יום מחלה חלקי שבו הועסק העובד חלק מהיום וקיבל דמי מחלה עבור יתרת היום, נחשב כיום עבודה מלא לצורך חישוב מספר ימי החופשה השנתית.
  • טרם נפסקה קביעה מפורשת לגבי צבירת ימי חופשה במהלך היעדרות מסיבות אחרות שבגינן משולם לעובד שכר, כגון מילואים.

חשוב לדעת

צבירת ימי חופשה לעובדים במשרה חלקית

  • עובדים במשרה חלקית צוברים את אותו מספר ימי חופשה כמו עובדים במשרה מלאה, אולם שווי יום חופשה שלהם יהיה נמוך יותר בהתאם לחלקיות המשרה.
  • עם זאת, יש מקומות עבודה שבהם מספר ימי החופשה שצובר העובד הם יחסיים להיקף משרתו. במקרה כזה, גם מספר ימי החופשה שינוכה ממכסת הימים הצבורים כאשר ינצל את החופשה, יהיה יחסי להיקף משרתו.
דוגמה
  • עובד בחצי משרה צובר בדיוק את אותו מספר ימי חופשה של עובד במשרה מלאה. אולם, כאשר ייצא לחופשה ישולם לו על כל יום חופשה סכום השווה למחצית מהסכום שהיה משולם לו אילו עבד במשרה מלאה.
  • במקומות עבודה מסוימים צובר עובד בחצי משרה רק מחצית ממספר ימי החופשה בהשוואה לעובד במשרה מלאה. אולם, כאשר ייצא לחופשה ינכה המעסיק ממכסת ימי החופשה הצבורים של העובד, רק חצי מהימים שניצל.

צבירת ימי חופשה לעובדים המשתכרים לפי שעה

  • עובדים בשכר שעתי או יומי זכאים לצבור ימי חופשה ולנצל אותם בהמשך רק אם עבדו 75 ימים רצופים לפחות, או אם יש להם הסכם עבודה בכתב עם המעסיק לתקופת עבודה העולה על 74 ימים רצופים.
  • אם הם לא עונים על תנאים אלה, הם לא יוכלו לצבור ימי חופשה, אך הם עשויים להיות זכאים לתשלום מהמעסיק עם סיום עבודתם, בסכום של 4% מהשכר הכולל שקיבלו במשך כל תקופת העסקתם. למידע נוסף ראו חופשה שנתית לעובדים בשכר שעתי או יומי.
ראו גם

גורמים מסייעים

ארגוני סיוע

מקורות משפטיים ורשמיים

חקיקה ונהלים

פסקי דין