מי שמעסיק לפחות 25 עובדים, חייב לפעול לייצוג הולם של אנשים עם מוגבלויות בקרב עובדיו
במקום עבודה שיש בו 100 עובדים ומעלה, ייצוג הולם ייחשב אם לפחות 3% מבין העובדים הם אנשים עם מוגבלויות
מעסיק צריך לפעול לייצוג הולם באמצעות ביצוע התאמות במקום העבודה לאנשים עם מוגבלויות, והוא רשאי לנקוט מדיניות של העדפה מתקנת אם בעלי המוגבלות הם בעלי כישורים דומים למועמדים האחרים לתפקיד
המדינה משתתפת במימון התאמות שמבצע מעסיק לצורך ייצוג הולם של אנשים עם מוגבלויות
למידע נוסף ראו סעיף 9 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות וכלים ליישום צו ההרחבה לעידוד ולהגברת התעסוקה של אנשים עם מוגבלות באתר משרד העבודה
תקציר
סעיף 9 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות קובע כי מי שמעסיק לפחות 25 עובדים, חייב לפעול לייצוג הולם של אנשים עם מוגבלויות בקרב עובדיו.
- צו ההרחבה לעידוד ולהגברת התעסוקה של אנשים עם מוגבלויות קובע כי במקום עבודה שיש בו 100 עובדים ומעלה, ייצוג הולם ייחשב אם לפחות 3% מבין העובדים יהיו אנשים עם מוגבלויות.
- במגזר הציבורי קיימת חובה מחמירה יותר באשר לייצוג של עובדים עם מוגבלויות. למידע נוסף ראו ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלויות העובדים במגזר הציבורי ובשירות המדינה.
מי זכאי?
- אנשים עם מוגבלות, בהתאם להגדרת אדם עם מוגבלות, בכל מקום עבודה שמועסקים בו לפחות 25 אנשים.
- לפרטים על הזכאות לייצוג הולם של אנשים עם מוגבלויות בשירות המדינה, ראו ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלויות העובדים במגזר הציבורי ובשירות המדינה.
תהליך מימוש הזכות
- מעסיק שבקרב עובדיו אין ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלות, חייב לפעול לקידום הייצוג ההולם, בין היתר באמצעות ביצוע התאמות במקום העבודה לאנשים עם מוגבלויות, וזאת אם הדבר לא מטיל עליו נטל בלתי סביר בנסיבות העניין.
- המדינה משתתפת במימון התאמות שמבצע מעסיק לצורך ייצוג הולם של אנשים עם מוגבלויות.
- לצורך קידום הייצוג ההולם, רשאי מעסיק לפעול במסגרת תוכנית שתורה על העדפת העסקתם או קידומם של אנשים עם מוגבלות, אם הם כשירים לתפקיד או למשרה והם בעלי כישורים דומים לכישוריהם של מועמדים אחרים לתפקיד או למשרה.
- כישורים דומים כוללים רקע אקדמי דומה - אם נדרש באופן מהותי לביצוע העבודה, וניסיון מקצועי דומה - אם נדרש באופן מהותי לביצוע העבודה.
- פרסום ההעדפה במודעות הדרושים אינו חובה, אך עשוי לקדם את הייצוג ההולם, שכן הוא יעודד אנשים עם מוגבלות להגיש מועמדות.
- במסגרת הבירור שהמעסיק עורך לגבי עמידתו בחובת הייצוג ההולם, הוא רשאי לפנות לכלל העובדים ולברר אם מי מהם הוא אדם עם מוגבלות, אך הוא אינו רשאי לחייבם להזדהות כאנשים עם מוגבלות.
- מעסיק רשאי לשאול מועמד שאלות הקשורות למוגבלותו אם מטרת השאלה היא לאפשר איוש של תפקידים לצורך מתן ייצוג הולם או להבין מהן ההתאמות הדרושות למועמד.
מקומות עבודה שמועסקים בהם לפחות 100 עובדים
- בהתאם לצו ההרחבה לעידוד ולהגברת התעסוקה של אנשים עם מוגבלויות, החל מספטמבר 2016 כל מי שמעסיק 100 עובדים ומעלה (מלבד המדינה), יפעל לכך שלפחות 3% מבין עובדיו יהיו אנשים עם מוגבלות.
- במקרה שמדובר במעסיקים שאינם חברים בארגון השייך לנשיאות הארגונים העסקיים, אנשים עם מוגבלות הם מי שעונים על הגדרת אדם עם מוגבלות על פי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
- במקרה שמדובר במעסיקים שחברים בארגון השייך לנשיאות הארגונים העסקיים, החובה היא על-פי ההסכם הקיבוצי - ועדת המעקב ליישום ההסכם הקיבוצי קבעה כי אנשים עם מוגבלות הם מי שעונים על הגדרת אדם עם מוגבלות על פי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, ובנוסף מתקיים לגביהם אחד מאלה:
- הוכרה להם מוגבלות בשיעור של 40% ומעלה על-ידי המוסד לביטוח לאומי, משרד הביטחון, מס הכנסה או משרד הבריאות.
- הם עברו שיקום מקצועי לצורך השמה בעבודה מטעם המוסד לביטוח לאומי, משרד הביטחון, משרד הרווחה או משרד הבריאות.
- כדי לעמוד בחובת הייצוג ההולם יש לוודא כי אנשים עם מוגבלות מהווים 3% מתוך כלל העובדים שמתקיימים בינם לבין המעסיק יחסי עובד-מעסיק.
- חשוב לשים לב למקרים הבאים:
- בענף הבנייה לא נספרים עובדים במקצועות רצפות, בנאות, טיח וברזל.
- אם מדובר במעסיק בענף עונתי, מניין העובדים הקובע ייקבע ב- 1 בינואר בכל שנה לפי ממוצע העובדים של 12 החודשים הקודמים.
- עובדי קבלן כוח אדם ונותני שירותים (כגון עובדי חברות ניקיון ותחזוקה או עובדי חברות שמירה ואבטחה) אינם נכללים במניין העובדים של מזמין העבודה, אלא במניין העובדים של המעסיק הישיר (הקבלן).
- עובדים עם מוגבלות שעובדים אצל מעסיק במסגרת מפעל מוגן, ייכללו במניין העובדים של המעסיק אם מתקיימים לגביהם כל התנאים הבאים:
- הם מיועדים להשמה אצל אותו מעסיק.
- מתקיימים יחסי עובד-מעסיק בינם לבין המפעל המוגן.
- תקופת ההעסקה אצל המעסיק באמצעות המפעל המוגן אינה עולה על 6 חודשים.
- הם מקבלים שכר שאינו נמוך משכר המינימום (כולל שכר מינימום מותאם).
- כל מי שמעסיק 100 עובדים ומעלה מחויב למנות אחראי לקידום תעסוקת עובדים עם מוגבלות בארגון. לפרטים נוספים ראו אחראי לקידום תעסוקת עובדים עם מוגבלות במקום העבודה.
הפרת החובה למתן ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלויות
- נגד מעסיק המפר את חובתו לייצוג הולם של אנשים עם מוגבלות ניתן להגיש תביעה בבית הדין לעבודה. בית הדין רשאי לפסוק פיצויים כנגד המעסיק בשיעור שייראה לו, גם אם לא נגרם נזק כלשהו כתוצאה מההפרה, וכן רשאי בית הדין לתת צו מניעה או צו עשה (למשל צו המורה להעסיק עובדים או לבצע התאמות), אם ראה שהענקת פיצויים בלבד לא תהא צודקת.
- ניתן להגיש תלונה לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות על הפרת חובת הייצוג ההולם. הנציבות מוסמכת לנקוט בשם המתלונן בהליכים הבאים:
- נקיטת הליכים פליליים כנגד המפר.
- הטלת צו ייצוג הולם המחייב מעסיק ציבורי לנקוט פעולות לתיקון ההפרה.
- הגשת תביעה אזרחית - בשם הנציבות או בשם אדם עם מוגבלות.
- למידע נוסף ראו: באתר נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות.
- חבר בארגון השייך לנשיאות הארגונים העסקיים שמעסיק 100 עובדים לפחות ולא עמד בחובת הייצוג ההולם של 3% יידרש להראות כי נקט את הצעדים הבאים:
- מינה עובד הממונה כאחראי להעסקת אנשים עם מוגבלות.
- הכין תוכנית שנתית בנושא קידום העסקת אנשים עם מוגבלות. על התוכנית השנתית לכלול הוראות בנוגע להעדפת העסקה של אנשים עם מוגבלות, כל עוד הם כשירים לתפקיד ובעלי כישורים דומים לאלו של מועמדים אחרים. אם המעסיק הוא חברה, יש צורך להראות שהתוכנית אושרה על ידי דירקטוריון החברה.
- פנה ל-3 גורמים שונים המתמחים בהשמת עובדים עם מוגבלות כגון:
- אגף השיקום במוסד לביטוח לאומי
- תעסוקה שווה- מרכזי תמיכה והדרכה למעסיקים בנושא העסקת אנשים עם מוגבלות
- אחד הגורמים הבאים: שירות התעסוקה, אגף השיקום במשרדי הרווחה, משרד הבריאות או משרד הביטחון, גופי השמה המתמחים בהשמת אנשים עם מוגבלות, השירות לעיוור, פורטל "עבודה נגישה".
חשוב לדעת
- המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה מפעיל מרכזי תמיכה למעסיקים שמעוניינים להעסיק או מעסיקים בפועל אנשים עם מוגבלות. למידע נוסף ראו תעסוקה שווה- מרכזי תמיכה והדרכה למעסיקים בנושא העסקת אנשים עם מוגבלות.
- מעסיק שאדם עם מוגבלות ביקש להתקבל לתפקיד אצלו ולא התקבל, יתעד בכתב את הנימוקים לאי קבלתו, וישמור תיעוד זה.
ראו גם
גורמים מסייעים
מוקדים ממשלתיים
ארגוני סיוע
גורמי ממשל
מקורות משפטיים ורשמיים
פסקי דין
חקיקה ונהלים
- חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות - סעיף 9, תיקון מס' 23.
- צו ההרחבה לעידוד ולהגברת התעסוקה של אנשים עם מוגבלויות.
- הסכם קיבוצי מיום 25.06.2014 בין ההסתדרות לנשיאות הארגונים העסקיים.
הרחבות ופרסומים
- צו ההרחבה ויישומו באתר מרכז התמיכה למעסיקים