עובדים שעבדו לפחות שנה במקום העבודה והתפטרו כדי לשרת בשירות לאומי או בשירות אזרחי זכאים לפיצויי פיטורים
הזכאות מותנית בכך שהם ישרתו לפחות 6 חודשים בשירות הלאומי/אזרחי
למידע נוסף ראו סעיף 11(ג) לחוק פיצויי פיטורים
בקצרה
עובדים שהתפטרו כי החלו לשרת בשירות לאומי או בשירות אזרחי עשויים להיות זכאים לפיצויי פיטורים.
- למידע על גובה פיצויי הפיטורים ראו חישוב פיצויי פיטורים.
מי זכאי
- מי שעבדו לפחות שנה במקום העבודה והתפטרו כדי לשרת בשירות לאומי-אזרחי או בשירות לאומי-אזרחי לחרדים, בתנאי ששירתו בשירות זה 6 חודשים לפחות.
תהליך מימוש הזכות
- על העובדים לתת למעסיק הודעה מוקדמת על ההתפטרות, בהתאם לפרק הזמן שנקבע בחוק. למידע נוסף ראו הודעה מוקדמת להתפטרות.
- לאישור זכאותם לפיצויים יהיה עליהם להציג למעסיק הוכחות שהשלימו לפחות 6 חודשי שירות.
תשלום הפיצויים
- עם סיום ההעסקה, על המעסיק למלא את חלק א' של טופס 161. אם מילא אותו באופן ידני - עליו למסור אותו לעובד. אם מילא באופן מקוון - רשות המיסים תעדכן על כך את העובד.
- העובד ימלא את חלק ב' של הטופס שבו עליו להודיע אם הוא מעוניין למשוך את כספי הפיצויים או להשאיר אותם לחיסכון הפנסיוני או למשיכה עתידית, וכן אם הוא מבקש לנצל את הפטור ממס על כספי הפיצויים שהוא מושך או על כספי הפיצויים שהוא מקבל ישירות מהמעסיק.
- לפרטים נוספים על מילוי הטופס ועל הליך קבלת הכספים, ראו:
המועד לתשלום פיצויי הפיטורים
כאשר כספי הפיצויים הופרשו לביטוח פנסיוני או לקופת גמל
- כאשר פיצויי הפיטורים, כולם או חלקם, אמורים להיות משולמים לעובד מתוך הביטוח הפנסיוני או קופת גמל שאליה הופרשו באופן שוטף מדי חודש, על המעסיק למסור לעובד את טופס 161 ולשלם לו את השלמת הפיצויים תוך זמן סביר מהמועד שבו קיבל מקופת הגמל אישור על סכומי הפיצויים שהצטברו בקופה. אישור זה יוכל להימסר למעסיק רק לאחר שיעביר לקופה את ההפרשות לפיצויים עבור חודש העבודה האחרון ורק לאחריו תוכל הקופה לחשב את הסכום הסופי שהצטבר לזכות העובד (לקריאת פסק דין בסוגיה זו).
- אם המעסיק עיכב את מסירת טופס 161 או את תשלום השלמת הפיצויים במשך זמן בלתי סביר, הוא עלול להיות חייב בפיצוי על הלנת פיצויי פיטורים.
- קופת הגמל תשחרר את הכספים רק לאחר קבלת ההודעה של המעסיק וקבלת האישורים מרשות המסים על גובה המס שיש לנכות מהכספים אם בכלל. למידע נוסף ראו משיכת כספי פיצויי פיטורים מקופת גמל או מהביטוח הפנסיוני.
כאשר כספי הפיצויים לא הופרשו כלל לביטוח פנסיוני או לקופת גמל
- במקרים שבהם לא הופרשו כלל פיצויי פיטורים לקופת גמל או לביטוח פנסיוני, על המעסיק לשלם את מלוא פיצויי הפיטורים לעובד או למי שזכאים לפיצויי פיטורים מכוחו (למשל, שאירים של העובד אם העובד נפטר), במועד המאוחר מבין המועדים הבאים:
- יום הפסקת יחסי עבודה (למשל, תום תקופת ההודעה המוקדמת או מותו של העובד);
- המועד שנקבע לתשלום פיצויי הפיטורים על-פי הוראת הסכם קיבוצי, הסדר קיבוצי אחר או צו הרחבה החל על העובד;
- אם הזכות לפיצויי פיטורים מותנית לפי החוק במילוי תנאי מצד העובד לאחר יום הפסקת יחסי עבודה או במילוי תנאי במשך תקופה מסוימת שלאחר אותו יום – המועד לתשלום הפיצויים יהיה יום מילוי התנאי האמור או היום שבו מסתיימת התקופה שבמהלכה אמור התנאי להתמלא.
- מעסיק שמעכב את תשלום הפיצויים מעל ל-15 יום עלול להיות חייב בתשלום פיצוי על הלנת פיצויי פיטורים.
סירוב של המעסיק לשלם פיצויים
- אם העובדים זכאים לפיצויי פיטורים והמעסיק מסרב לשלם אותם, הם יכולים להגיש נגדו תביעה.
- למידע נוסף על ההליך ראו הגשת תביעה לתשלום שכר עבודה, פיצויי פיטורים או זכויות סוציאליות אחרות בבית הדין האזורי לעבודה.
ניכוי מס הכנסה מהפיצויים
- סכומים שהופרשו לרכיב פיצויים עד הסכומים שמצוינים למעלה, ימוסו במועד משיכת כספי הפיצויים על-ידי העובדים. גובה מס ההכנסה יחושב לפי מדרגות המס בשנת המס שבה משולמים הפיצויים בפועל (כלומר הם נחשבים כהכנסה נוספת של העובדים). למידע נוסף ראו ניכוי מס הכנסה מפיצויי פיטורים.
- למרות זאת קיים פטור ממס הכנסה על פיצויים עד תקרה מקסימלית.
- בנוסף, בעת משיכת כספי הפיצויים העובדים לא יהיו חייבים בתשלום מס הכנסה על כספי פיצויים שכבר מוסו בעת הפקדתם לקופת הגמל, למעט תשלום רווחי הון בשיעור 15% על סך הרווחים שהם צברו.
גורמים מסייעים
מוקדים ממשלתיים
ארגוני סיוע
גורמי ממשל
מקורות משפטיים ורשמיים
חקיקה ונהלים
- חוק פיצויי פיטורים - סעיפים 11(ג)(2), 11(ג)(5)