עובדים שיצאו לחופשה שנתית ממקום עבודתם זכאים לקבל שכר עבור ימי החופשה בסכום השווה לשכרם הרגיל
יש לשלם את דמי החופשה במועד שבו היה משולם השכר אלמלא יצא העובד לחופשה
עובדים שיוצאים לחופשה של 7 ימים רצופים לפחות רשאים לבקש את תשלום דמי החופשה מראש לפני יציאתם לחופשה
אם המעסיק מפר את חובתו לשלם דמי חופשה, ניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה
למידע נוסף ראו סעיפים 12-10 לחוק חופשה שנתית
בקצרה
מידע על הזכות
עובדים היוצאים לחופשה שנתית זכאים לקבל את דמי החופשה במועד שבו היו מקבלים את שכרם אלמלא יצאו לחופשה.
מהו סכום התשלום?
- המעסיק חייב לשלם לעובד בעד ימי החופשה דמי חופשה בסכום השווה לשכרו הרגיל.
- אם שכר העובד מורכב משכר בסיס + עמלות, יש לכלול את העמלות ב"שכר הרגיל" לצורך חישוב דמי החופשה. למידע נוסף ראו חישוב זכויות סוציאליות לעובד המשתכר שכר בסיס ועמלות מכירה.
- על פי פסיקת בית הדין הארצי לעבודה גם פרמיות שהעובד היה מקבל אילו לא יצא לחופשה והמשיך לעבוד, נכללות בבסיס השכר הרגיל לצורך חישוב דמי החופשה.
- מהשכר המשולם עבור ימי החופשה ינוכו ניכויי חובה (מס הכנסה, ביטוח בריאות וביטוח לאומי).
- העובד אינו זכאי לתשלום דמי נסיעה עבור ימי חופשה.
עובדים המשתכרים שכר חודשי
- עובדים ששכרם מחושב על בסיס חודשי (או על בסיס תקופה ארוכה מחודש) יקבלו שכר רגיל במהלך ימי החופשה והמעסיק לא ינכה את יום ההיעדרות בגין חופשה משכרו החודשי של העובד.
- יש להדגיש כי עובד זכאי לתשלום דמי חופשה רק עבור מספר ימי החופשה הצבורים לזכותו. למידע נוסף על מספר ימי החופשה שהעובדים זכאים להם ראו חישוב מספר ימי החופשה השנתית.
עובדים המשתכרים על בסיס שעתי או יומי
- על פי החוק, גובה דמי החופשה לעובד ששכרו מחושב על בסיס יומי או שעתי הוא שכר העבודה היומי הממוצע כפול במספר ימי החופשה ברוטו שבהם שהה העובד בחופשה (כולל שישי-שבת).
- שכר העבודה היומי הממוצע הוא הסכום שמתקבל מחילוק השכר ברוטו ששולם לעובד ברבע השנה שקדמה לחופשה (3 החודשים שקדמו לחופשה) במספר 90.
- אם שלושת החודשים שקדמו לחופשה לא היו חודשי עבודה מלאים יש לחשב את השכר היומי הממוצע לפי רבע השנה של העבודה המלאה ביותר ב-12 החודשים שקדמו לחופשה (3 חודשים רצופים במשך השנה האחרונה, לפי בחירת העובד, שבהם עבד באופן מקסימלי), ואת השכר הזה לחלק ב-90.
- בית הדין לעבודה פסק שבממוצע זה יש לכלול גם ימי היעדרות בשכר כגון: ימי חופשה בתשלום, ימי מחלה בתשלום או ימי חג בתשלום.
- עובד זכאי לתשלום דמי חופשה רק עבור מספר ימי החופשה הצבורים לזכותו. למידע נוסף על מספר ימי החופשה שהעובדים זכאים להם ראו חישוב מספר ימי החופשה השנתית.
- לעובד שעתי או יומי שעובד 5 ימים בשבוע, שווי יום החופשה יחושב לפי שכרו ברבע השנה (3 חודשים רצופים) של העבודה המלאה ביותר ב-12 החודשים שקדמו לחופשה, חלקי 3 פעמים 21.67.
- לעובד שעתי או יומי שעובד 6 ימים בשבוע, שווי יום החופשה יחושב לפי שכרו ברבע השנה (3 חודשים רצופים) של העבודה המלאה ביותר ב-12 החודשים שקדמו לחופשה, חלקי 3 פעמים 25.
עובד בשכר שעתי/יומי שהועסק פחות מ-75 ימים רצופים
- עובד בשכר שעתי/יומי, שבינו לבין מעסיקו התקיימו פחות מ- 75 ימים רצופים של יחסי עבודה בין בשנת עבודה אחת ובין בשתי שנות עבודה רצופות, ואין בינו לבין המעסיק חוזה עבודה בכתב לתקופת עבודה רצופה העולה על 74 ימים אינו זכאי לחופשה שנתית, כלומר: הוא אינו זכאי להיעדר מהעבודה ולקבל שכר עבור היעדרות זו.
- עובד כזה זכאי לתשלום תמורת חופשה בנוסף לשכר שקיבל. גובה התשלום: 4% לפחות משכר העבודה הכולל שקיבל באותה תקופה. למידע נוסף ראו חופשה שנתית לעובדים בשכר שעתי או יומי.
האם אתה זכאי?
- הזכות ניתנת לעובדים הזכאים לחופשה שנתית.
- הזכאות לתשלום עבור ימי החופשה השנתית מותנית בכך שהעובד לא יעבוד במקום עבודה אחר במהלך ימי החופשה. אם העובד עבד בעבודה אחרת, המעסיק רשאי לא לשלם לו עבור ימי החופש שלו, ובמקרה שהמעסיק כבר שילם לעובד עבור ימי חופש בהם עבד במקום אחר, המעסיק רשאי לנכות את התשלום משכר העובד.
איך תממש את הזכות?
- הזכות ניתנת באופן אוטומטי.
מתי מתקבל התשלום?
- דמי החופשה ישולמו לכל המאוחר ביום שבו היו משלמים לעובד את שכרו, אילו לא יצא לחופשה והוסיף לעבוד (ראו מועד תשלום השכר).
- אם העובד יצא לחופשה של 7 ימים לפחות ודרש להקדים את תשלום דמי החופשה, ישולמו דמי החופשה לכל המאוחר שני ימים לפני תחילת החופשה.
מה עושים אם המעסיק אינו משלם?
1. להגיש תלונה ליחידת האכיפה
- ניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.
- אם המעסיק מפר את חובתו לשלם דמי חופשה הוא חשוף לעיצום כספי בשיעור של 11,750 בהתאם ל חוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, וכן חשוף לסנקציות פליליות בהתאם להוראות חוק הגנת השכר. העובד רשאי להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה וכן להגיש תביעה בבית הדין לעבודה.
2. להגיש תביעה
- ניתן להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה לתשלום דמי חופשה עבור 3 שנים אחרונות. למידע על אופן הגשת תביעה לבית הדין האזורי לעבודה ראו הגשת תביעה לתשלום שכר עבודה, פיצויי פיטורים או זכויות סוציאליות אחרות בבית הדין האזורי לעבודה.
מידע חשוב נוסף
איך פודים ימי חופשה שנצברו?
- עובד שלא ניצל את כל ימי החופשה שצבר, רשאי עם סיום העסקתו לפדות את ימי החופשה שלא ניצל ושהיה רשאי לצבור בשנה שבה סיים לעבוד וב-3 השנים שקדמו לה.
- לצורך חישוב מספר ימי הפדיון, יש לכלול את סך כל ימי החופשה שעמדו לזכות העובד ב-3 השנים (מינואר עד דצמבר) שקדמו לשנת סיום עבודתו, בצירוף הימים שנצברו בשנת העבודה עד למועד סיום ההעסקה. מהם יש להפחית את מספר הימים שניצל העובד כחופשה בתקופה זו.
- יחד עם זאת, העובד זכאי בסיום עבודתו לפדות ימי חופשה בהתאם לאמור בתלוש השכר, גם אם ימי החופשה שנצברו הם מעבר לתקופת ההתיישנות.
- למידע נוסף ראו תשלום עבור ימי חופשה שלא נוצלו (פדיון חופשה שנתית).
איך צוברים זכויות סוציאליות בתקופה של חופשה בתשלום?
הפרשות לפנסיה
- סעיף 17 לחוק חופשה שנתית קובע שדמי חופשה דינם כדין שכר עבודה, ועל כן עובד אשר יצא לחופשה שנתית וקיבל דמי חופשה זכאי להפקדות לחיסכון הפנסיוני עבור תקופה זו.
צבירת ותק לפיצויי פיטורים
- סעיף 2 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי תקופת ההיעדרות בשל חופשה שנתית אינה קוטעת את הרציפות בעבודה הנדרשת לצורך זכאות לפיצויי פיטורים (לפחות שנה באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק).
- משמעות הדבר היא שאם עובד הועסק במשך שנה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, אבל במהלך השנה נעדר מהעבודה עקב חופשה שנתית, כך שבפועל עבד פחות משנה, ייחשב העובד (לצורך זכותו לפיצויי פיטורים) כאילו עבד שנה מלאה.
- דמי חופשה, דינם לכל דבר כדין שכר עבודה והם מהווים חלק מהשכר הקובע לצורך חישוב פיצויי פיטורים.
הבראה
- דמי חופשה דינם כדין שכר עבודה, לפיכך היעדרות בתשלום בשל חופשה שנתית תהווה ותק לעניין זכאות לדמי הבראה.
צבירת ימי מחלה
- סעיף 4(ד) לחוק דמי מחלה קובע כי שר העבודה רשאי להתקין תקנות לגבי תקופות עבודה והפסקות עבודה שיובאו בחשבון לעניין צבירת ימי המחלה, ובלבד שיראו כעבודה גם כל הפסקה בעבודה שהעובד זכאי בה לשכר או לתשלום אחר שדינו כדין שכר.
- לאור האמור בסעיף 4(ד) לחוק, ישנם פסקי דין מהם עולה כי יש להביא בחישוב הזכאות לימי מחלה גם את ימי ההיעדרות בהם זכאי העובד לתשלום, אך טרם ניתנה פסיקה מחייבת בנושא בבית הדין הארצי לעבודה.
- ראו לדוגמה בעסק (ארצי) 68/09,בפסקה 5 לפסק דינה של כב' השופטת סיגל דוידוב-מוטולה - "במסגרת חוק דמי מחלה הבהיר לפיכך המחוקק באופן מפורש, כי יום במהלכו לא מתייצב העובד לעבודה בפועל, אך מקבל בגינו שכר או תשלום אחר שדינו כדין שכר – ייחשב, ככלל, כתקופת עבודה לצורך חישוב הזכאות המצטברת לדמי מחלה".
צבירת ימי חופשה
- מספר ימי החופשה השנתית שעובד זכאי להם תלוי בוותק העובד ומספר ימי העבודה שעבד בפועל באותה שנה יחסית ל-200, ואם התקיימו יחסי עובד- מעסיק רק בחלק מהשנה ,תחושב הזכאות יחסית ל-240.
- למידע נוסף ראו :חישוב מספר ימי החופשה השנתית.
עם מי אפשר להתייעץ?
מוקדים ממשלתיים
ארגוני סיוע
גורמי ממשל
גורם ממשלתי | תחומי אחריות | נושאים |
---|---|---|
נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה | הנציבות אמונה על אכיפת כל הקשור בשוויון בעבודה ובאכיפת מקרים בהם התקיימה אפליה אסורה | שוויון הזדמנויות בעבודה, נשים עובדות |
הממונה על חוק עבודת נשים | נציבות זו ממונה על אכיפת חוק עבודת נשים | שוויון הזדמנויות בעבודה, נשים עובדות |
משרד העבודה | אחראית על כל התחומים הקשורים לתעסוקה | תעסוקה וזכויות עובדים |
המוסד לבטיחות ולגיהות | מייעץ ומסייע בתחומים של קידום הבטיחות והבריאות התעסוקתית | סביבת עבודה בטוחה, תנאי העבודה |
זכויות נוספות עבורך
| תנאי העבודה | תעסוקה וזכויות עובדים | חופשה שנתית | ימי חופשה לבחירה | פדיון חופשה שנתית | זכותון עובדים בחגים
ראו גם
מקורות משפטיים ורשמיים
חקיקה ונהלים
- חוק חופשה שנתית, תשי"א-1951 - סעיפים 12-10
- חוק להגברת האכיפה של דיני העבודה
הרחבות ופרסומים
- ידיעון זכויות עובדים באתר משרד העבודה