עובדים במשכורת חודשית זכאים לתוספת של 50% מערך שכרם היומי עבור שעות עבודתם בימי חג וכן למנוחת פיצוי ללא ניכוי משכרם
עובדים שעתיים או יומיים זכאים לשכר של 150% משכרם הרגיל עבור שעות עבודתם בחג ובנוסף, ברוב המקרים, זכאים גם לדמי חגים בשיעור 100% משכרם
למידע נוסף ראו מנוחה שבועית וחופשת חג באתר משרד העבודה
מה לגבי שעות נוספות בימי מנוחה ובחג וההפרשות לפנסיה ולפיצויים? ולמי פונים אם זכויותיכם הופרו? לפניכם המדריך המלא
תקציר
עובדים המועסקים בחגים, זכאים לתוספת שכר עבור שעות עבודתם.
- לעובד יהודי, ימי חג הם מועדי ישראל ולעובד שאינו יהודי ימי חג הם מועדי ישראל או חגי דתו, לפי בחירתו. לרשימות החגים השונים, ראו דמי חגים.
- שעות כניסת החג ויציאת החג הן בדומה לשעות כניסת השבת ויציאת השבת (למעט יום העצמאות). עובד שהתחיל את עבודתו בערב החג וסיים לעבוד לאחר שעת כניסת החג, זכאי לגמול עבור שעות עבודתו בחג.
- עובדים במשכורת חודשית זכאים לתוספת של 50% משכרם היומי עבור שעות עבודתם בחגים וכן למנוחת פיצוי בלי שיופחת שכרם, במספר ובזמן כפי שנקבע בהיתר שלפיו הועבדו.
- עובדים שעתיים או יומיים זכאים לשכר של 150% משכרם הרגיל עבור שעות עבודתם בחג וכן למנוחת פיצוי ללא תשלום. אם הועסקו בחג שלא מתוך בחירה אלא מתוך כורח, הם זכאים בנוסף לדמי חגים בשיעור 100% משכרם.
- עובד רשאי לסרב לעבוד ביום חג מלבד במקומות עבודה מסוימים, אבל אם הוא עובד בחג הוא זכאי לתוספת שכר עבור שעות עבודתו.
- בנוסף לתוספת השכר, זכאים העובדים גם לשעות מנוחה חלופיות ("מנוחת פיצוי"). בחלק מהמקרים זכאים העובדים לתשלום גם עבור שעות או ימים שבהם היו במנוחת פיצוי.
- בכל מקרה שבו חל על העובד במקום העבודה הסכם, צו, חוזה או נוהג הקובעים תמורה לעבודה בחג בשיעור גבוה מכפי שנקבע בחוק, תחול ההוראה המיטיבה עם העובד. ראו "הרחבות" בנושא גמול עבור העסקה בחג
מי זכאי?
- כל ציבור העובדים, כולל עובדים זרים.
- עובדים זרים בתחום הסיעוד:
- אורך יום החג של עובדים זרים המתגוררים בבית מטופליהם הוא 25 שעות.
- עובד זר שהועסק בביתו של המטופל בחג זכאי לתשלום של 150% עבור שעות עבודתו בחג, נוסף לתשלום שכרו החודשי המלא.
- לפרטים נוספים ראו תשלום עבור ימי חג לעובד זר בסיעוד.
כמה אקבל על עבודה בחג?
עובד במשכורת חודשית
- עובד במשכורת חודשית שהועסק בחג זכאי לתוספת של 50% מערך שכרו היומי עבור שעות עבודתו בחג ולמנוחת פיצוי, בהתאם לאופן העסקתו בשבת.
- מנוחת הפיצוי היא בתשלום, שכן אסור למעסיק לנכות משכרו החודשי של העובד את שעות ההיעדרות במהלך מנוחת הפיצוי.
- גם במקרים שבהם החג חל בשבת זכאי העובד לתוספת של 50% בלבד משכר עבודתו עבור שעות העבודה בחג בנוסף למשכורת החודשית הרגילה. כלומר, אין כפל תשלום בגין עבודה בחג שחל בשבת.
- אם חל על העובד במקום העבודה הסכם קיבוצי ענפי/ הסכם קיבוצי מיוחד/ צו הרחבה ענפי/ חוזה עבודה אישי או נוהג הקובע תמורה עבור עבודה בחג בשיעור גבוה יותר מהשיעור האמור שנקבע בחוק, תחול ההוראה המיטיבה עם העובד.
עובדים יומיים או שעתיים
- עובדים שעתיים או יומיים זכאים לשכר של 150% משכרם הרגיל עבור שעות עבודתם בחג וכן למנוחת פיצוי ללא תשלום. אם הם הועסקו בחג מתוך כורח, הם זכאים בנוסף לדמי חגים בשיעור 100% משכרם.
- בית הדין לעבודה פירש את המושג כורח בצורה נרחבת, כך שהעבודה בחגים נעשית מתוך כורח ולא מבחירה של העובד - בהיעדר הוכחה אחרת:
- עובד שעתי או יומי שהועסק בחג שלא מתוך בחירה אלא מתוך כורח, זכאי לתשלום שכר עבור שעות עבודתו בחג בשיעור של 150% משכרו הרגיל. בנוסף, הוא זכאי לדמי חגים בשיעור 100% מהשכר, אם היה זכאי לדמי חגים, כך שסך כל התגמול שהעובד זכאי לו עבור שעות עבודתו בחג הוא 250% משכרו הרגיל. בנוסף יהיה זכאי לשעות מנוחה (מנוחת פיצוי) במקום השעות שבהן עבד בחג.
- גם במצב בו שיבוץ העבודה נעשה על ידי המעסיק בהתחשב בבקשותיהם והעדפותיהם של העובדים, יש לראות בהעסקת עובד בחג ככורח לצורך הזכאות לדמי חגים, שכן המעסיק הוא זה שקובע את סידור העבודה ומסכים לו. העבודה לא תחשב ככורח אם המעסיק יוכיח שמדובר בסידור עבודה שנקבע לבקשת העובדים כלשונה, ללא שיקול דעתו, או שהעובד בחר לעבוד בחג באופן מוחלט.
- כלל זה לא חל על עובדים בענף השמירה. בהסכם הקיבוצי בענף השמירה יש הסדר מפורש שלפיו עובד שהועסק בחג, זכאי לגמול עבודה בחג בשיעור של 50% תוספת לשכרו הרגיל. מלבד תוספת זו, הוא אינו זכאי לדמי חגים.
- החוק לא קובע כי מנוחת הפיצוי תהיה בתשלום. עם זאת, קיימים ענפים שבהם נקבע שיינתן תשלום לעובדים גם עבור ימים או שעות של מנוחת הפיצוי.
שעות נוספות
- אם עובד מועסק בחג בשעות נוספות (מעבר למכסת השעות היומית או השבועית שלו), הוא יהיה זכאי לגמול עבור העבודה בחג, ובנוסף לגמול עבור שעות נוספות:
- עבור השעתיים הנוספות הראשונות, הוא זכאי לגמול בגין העבודה בחג + 25% בגין השעות הנוספות ובסה"כ לשכר של 175% משכרו הרגיל .
- מהשעה הנוספת השלישית, הוא זכאי לגמול בגין העבודה בחג + 50% בגין השעות הנוספות ובסה"כ לשכר של 200% משכרו הרגיל.
עבודה במוצאי החג
- עובדים המועסקים במוצאי חג זכאים לשכר רגיל, אולם אם עובד החל לעבוד במוצאי החג בטרם חלפו 36 שעות מאז סיים את עבודתו לפני החג, תיחשב העבודה במוצאי החג כעבודה ביום חג, המזכה את העובד בשכר בגובה 150%.
הפרשות לביטוח פנסיוני ולפיצויי פיטורים עבור העסקה בחג
- המעסיק חייב להפריש עבור העובדים כספים לביטוח פנסיוני. השכר המבוטח שממנו המעסיק מפריש כספים עבור פיצויי פיטורים וביטוח פנסיוני הוא שכר הבסיס והתוספות הקבועות שלהן זכאי העובד, ואינו כולל תשלום עבור שעות נוספות ותוספות התלויות בתנאי. לכן:
- אם שעות העבודה בחג הן בגדר שעות נוספות (שעות עבודה מעל השעות השבועיות), אין חובה להפריש לפיצויים ולביטוח הפנסיוני עבור שעות אלה.
- אם שעות העבודה בחג אינן מהוות שעות עבודה נוספות עבור העובד, אלא כחלק מ-42 שעות העבודה השבועיות, יש להפריש עבורן לפיצויי פיטורים וביטוח סוציאלי, אבל ההפרשה תהיה בערך השכר הרגיל (100%), ללא התוספת עבור העבודה בחג.
- למידע נוסף אודות רכיבי השכר הבאים בחשבון לצורך חישוב פיצויי פיטורים או לצורך הפרשות לביטוח פנסיוני ראו כאן.
תהליך מימוש הזכות
- הזכות ניתנת באופן אוטומטי על ידי המעסיק.
- במקרה שמעסיק מפר את חובתו לשלם את התוספת בגין העבודה בחג:
- ניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.
- ניתן להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה. למידע אודות אופן הגשת תביעה לבית הדין האזורי לעבודה ראו: הגשת תביעה לתשלום שכר עבודה, פיצויי פיטורים או זכויות סוציאליות אחרות בבית הדין האזורי לעבודה.
הרחבות
ענף | הרחבה | ערך ספציפי |
---|---|---|
עובדי קבלן / חברות כוח-אדם |
|
גמול עבור העסקה בחג לעובדי קבלן (חברות כוח אדם) |
עובדי חברות שמירה ואבטחה |
|
|
עובדי אולמות וגני אירועים |
|
גמול עבור העסקה בחג לעובדי אולמות וגני אירועים |
עובדי ענף המלונאות | העובדים בענף המלונאות זכאים לתשלום עבור עבודתם בחג כדלקמן:
|
ראו גם
גורמים מסייעים
מוקדים ממשלתיים
ארגוני סיוע
גורמי ממשל
מקורות משפטיים ורשמיים
פסקי דין
- עובד יומי או שעתי, המועסק בימים קבועים, זכאי לדמי חגים גם אם נעדר ביום שלפני או אחרי החג.
- עובד שעתי או יומי אשר עבד בחג מתוך כורח, זכאי לדמי חגים בנוסף לשכרו עבור שעות עבודתו.
- עס"ק (ארצי) 26/99 , עמ' 333 - "עובד המועסק בשכר חודשי, שכרו הרגיל כולל את ימי המנוחה וכן את יום "מנוחת הפיצוי" אותו מקבל העובד תחת יום המנוחה הקבוע בחוק. הפיצוי הכספי שנקבע בחוק עבור עבודה של עובד חודשי ביום המנוחה השבועי, הינו תוספת של 50% לשכרו של העובד עבור עבודתו ביום המנוחה. לעומתו, מי שמועסק על-פי שכר יומי מקבל שכר על-פי יום עבודה בפועל והוא זכאי ליום מנוחה אחד בשבוע – ללא תשלום – בין בשבת ובין ביום חול אחר. שכרו של העובד היומי עבור עבודתו בשבת הינו 150% משכרו הרגיל, והוא אינו מקבל שכר בגין יום מנוחת הפיצוי."
- ע"ע (ארצי) 23333-09-16, פסקה 11- עובד שעתי יהיה זכאי לדמי חגים גם במקרה בו עבד בחג, אלא אם כן יוכח כי העבודה בחג הייתה מרצון העובד. הנטל להוכיח כי כי העבודה בחג הייתה מתוך רצון של העובד ולא מתוך כורח מוטל על המעסיק.
- בע"ע (ארצי) 38313-03-18 פסקה 72 והילך- לפי צו ההרחבה הכללי לדמי חגים, דמי חגים ישולמו בנוסף לתמורת יום העבודה לעובד שעתי שעבודתו בחגים היתה מתוך כורח ולא מתוך בחירה. גם במצב בו שיבוץ העבודה נעשה על ידי המעסיק בהתחשב בבקשותיהם והעדפותיהם של העובדים, יש לראות בהעסקת עובד בחג ככורח לצורך הזכאות לדמי חגים, אלא אם יוכח שהבחירה לעבוד בחג היתה בחירה מוחלטת של העובד.
חקיקה ונהלים
- חוק שעות עבודה ומנוחה - סעיף 17
- פקודת סדרי השלטון והמשפט, תש"ח-1948 - סעיף 18א (ב)
הרחבות ופרסומים
- זכויות עובדים באתר משרד העבודה