הקדמה:
עובדי חברות ניקיון ותחזוקה זכאים להפרשות מוגדלות לביטוח פנסיוני
העובדים זכאים לביטוח הפנסיוני מהיום הראשון לעבודתם, בין אם היו מבוטחים בביטוח פנסיוני לפני כן, ובין אם לאו
למידע נוסף ראו סעיף 9 לצו הרחבה בענף הניקיון
עובדי חברות ניקיון ותחזוקה זכאים להפרשות לביטוח פנסיוני בשיעורים הגבוהים מאלו הנהוגים אצל שאר העובדים במשק, בהתאם למפורט בהמשך.
- העובדים זכאים לביטוח הפנסיוני מהיום הראשון לעבודתם, בין אם היו מבוטחים בביטוח פנסיוני לפני כן, ובין אם לאו (ראו "פסקי דין" בהמשך).
מי זכאי?
הפרשות לקצבה (פנסיה חודשית)
- על פי צו ההרחבה לעובדים בענף הניקיון כל עובד המועסק ע"י חברה בעבודת ניקיון או תחזוקה זכאי להפרשות לקצבה. צו הרחבה זה הוא הסדר מיטיב בביטוח פנסיוני, שכן סך ההפרשות שנקבע בו הוא גבוה יותר מצו ההרחבה הפנסיוני הכללי במשק והוא אינו מסייג את הזכאות לביטוח פנסיוני לגיל 21 ומעלה בלבד או לאחר תקופת עבודה של 6 חודשים, כפי שמסייג צו ההרחבה הכללי.
- בית הדין הארצי קבע שלמרות שבצו ההרחבה המיטיב בענף הניקיון אין התייחסות למועד תחילת ההפרשות לביטוח הפנסיוני, אין להחיל את המועד הקבוע בצו ההרחבה הכללי וכי עובדי חברות ניקיון ותחזוקה זכאים לביטוח פנסיוני מהיום הראשון לעבודתם, גם אם לא היו מבוטחים בביטוח פנסיוני קודם.
- קיימת סבירות גבוהה כי מפסק דין זה ניתן להקיש שלמרות שצו ההרחבה בענף הניקיון אינו מתייחס לגיל העובד המינימלי הזכאי להפרשות פנסיוניות, אין להחיל את המועד הקבוע בצו ההרחבה הכללי, ועל כן כל מי שעובד בחברת ניקיון או תחזוקה, לרבות עובד מתחת לגיל 21, זכאי להפרשות לקצבה.
- החל מה-01.07.2015, הפרשות לפנסיה של עובדי חברות ניקיון ותחזוקה נקבעות לפי החישוב הבא:
- משכר הבסיס ומתשלום דמי הבראה - הפרשות העובד (הסכום שינוכה מהשכר של העובד) הן בשיעור של 7% מהשכר ומדמי ההבראה, והמעסיק מפריש 7.5%.
- מתשלום הגמול על עבודה בשעות נוספות או על עבודה במנוחה השבועית או על גמול עבור העסקה ביום חג, העובד מפריש 7% והמעסיק מפריש 7.5%.
- עבור קצובת הנסיעה מפרישים הן העובד והן המעסיק 5% כל אחד.
- עובד ניקיון עבד 100 שעות בחודש יולי 2016. שכר הבסיס שלו היה 2,594 ₪ והוא היה זכאי לדמי הבראה בסך 133.90 ₪.
- מתוך 100 השעות שעבד, 10 שעות היו שעות נוספות ביום חול (שעתיים בכל יום במשך 5 ימים, כאשר הגמול עליהן הוא 125% מהשכר).
- בנוסף, הוא קיבל הוצאות נסיעה על פי תעריף חופשי חודשי בסך 256 ₪.
- הפרשות העובד לפנסיה (שנוכו משכרו) הסתכמו ב-208.29 ₪, בהתאם לחישוב הבא:
- עבור שכר הבסיס בגין 90 שעות עבודה רגילות נוכו משכרו של העובד הפרשות בסך 163.42 ₪ (לפי חישוב של 90 שעות X 25.94 ₪ לשעה X 7%).
- עבור הגמול בגין 10 שעות נוספות נוכו משכרו של העובד הפרשות בסך 22.70 ₪ (לפי חישוב של 10 שעות X 125 אחוז (הגמול) X 25.94 ₪ לשעה X 7%).
- עבור דמי ההבראה נוכו משכרו של העובד הפרשות בסך 9.37 ₪ (133.90 ₪ X 7%).
- עבור הוצאות הנסיעה נוכו משכרו של העובד הפרשות בסך 12.80 ₪ (256 ₪ X 5%).
- הפרשות המעסיק לפנסיה עבור העובד הסתכמו ב-222.26 ₪, בהתאם לחישוב הבא:
- עבור שכר הבסיס בגין 90 שעות עבודה רגילות המעסיק הפריש לפנסיה 175.10 ₪ (לפי חישוב של 90 שעות X 25.94 ₪ לשעה X 7.5%).
- עבור הגמול בגין 10 שעות נוספות המעסיק הפריש 24.32 ₪ (לפי חישוב של 10 שעות X 125אחוז (הגמול) X 25.94 ₪ לשעה X 7.5%).
- עבור דמי הבראה המעסיק הפריש 10.04 ₪ (133.90 ₪ X 7.5%).
- עבור הוצאות נסיעה המעסיק הפריש 12.80 ₪ (256 ₪ X 5%).
- ההפרשה תופיע בתלוש המשכורת כסכום כולל של הפרשת המעסיק בגין תגמולים, ללא חלוקה להפרשות על שכר בסיס, שעות נוספות/מנוחה וקצובת נסיעה. ההפרשות של המעסיק יופרדו מההפרשות של העובד. כמו כן תהיה הפרדה בין ההפרשה לפיצויים והפרשה לקצבה (פנסיה).
הפרשות לפיצויי פיטורים
- המעסיק מפריש לקופת הגמל על חשבון הפיצויים 8.33% משכר הבסיס של העובד ומתשלום דמי ההבראה.
- על הגמול עבור עבודה בשעות נוספות או במנוחה השבועית או ביום חג, מפריש המעסיק 6% מהשכר באותם ימים/שעות נוספות.
- עובד ניקיון שעבד 100 שעות בחודש, שכר הבסיס שלו היה 2,500 ₪, והוא היה זכאי לדמי הבראה בסך 133.90 ₪.
- מתוך 100 השעות שעבד, 10 שעות היו שעות נוספות ביום חול (שעתיים בכל יום במשך 5 ימים, כאשר הגמול עליהן הוא 125% מהשכר).
- העובד היה זכאי להפרשות עבור פיצויים באופן הבא:
- עבור שכר הבסיס בגין 90 שעות עבודה העובד היה זכאי להפרשות בסך 187.5 ₪ (לפי חישוב של 90 שעות X 25 ₪ לשעה X 8.33%).
- עבור הגמול בגין שעות נוספות (10 שעות נוספות - שעתיים בכל יום במשך 5 ימים) זכאי העובד להפרשות בסך 18.75 ₪ (לפי חישוב של 10 שעות X 1.25% X 25 ₪ לשעה X 6%).
- עבור דמי ההבראה זכאי העובד להפרשות בסך 11.16 ₪ (133.90 ₪ X 8.33%).
- סך ההפרשות של המעסיק על חשבון הפיצויים הסתכמו באותו חודש ב-217.41 ₪.
- ההפרשה תופיע בתלוש השכר תחת סעיף "הפרשה לפיצויים", ללא הפרדה בין הפרשה על שכר הבסיס והפרשה על גמול שעות נוספות/שעות מנוחה.
תהליך מימוש הזכות
- הזכות ניתנת באופן אוטומטי.
- בכל מקרה שהמעסיק מפר את חובתו להפריש את הסכומים שצויינו לקופת הגמל עבור פנסיה או לפיצויי פיטורים, ניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה:
- במקרה של הגשת תלונה המעסיק עשוי לספוג עיצום כספי (קנס) של עד 35,700 ₪, אם מדובר בחברה, וקנס של עד 17,850 ₪, אם מדובר בקבלן שירותים שאינו חברה.
- במקרה של הגשת תלונה עשוי גם מזמין השירות להיחשב כמי שהפר את החובה ולספוג עיצום כספי בסכום של עד 35,700 ₪.
נתוני עבר
גובה ההפרשות לפני 01.07.2015 (במגזר הפרטי ובמגזר הציבורי)
- החל מיום 01.03.2014 גובה הפרשות העובד והמעסיק לתגמולים היה כדלקמן:
- משכר הבסיס ומתשלום דמי הבראה - הפרשות העובד (הסכום שינוכה מהשכר של העובד) היו בשיעור של 6.5% מהשכר ומדמי ההבראה, והמעסיק הפריש 7%. שיעור ההפרשות לרכיב הפיצויים: 8.33%.
- מתשלום הגמול עבור עבודה בשעות נוספות או על עבודה במנוחה השבועית, הפריש העובד 6.5% והמעסיק הפריש 7%. שיעור ההפרשות לרכיב הפיצויים: 6%.
- עבור קצובת הנסיעה הפרישו הן העובד והן המעסיק 5% כל אחד.
- גובה ההפרשות שצוינו חל על:
- עובדי ניקיון במגזר הפרטי החל ממרץ 2014.
- עובדי ניקיון בבתי מלון היו זכאים לשיעורים אלה רק מ-01.07.2014. (לפני כן, הם היו זכאים לשיעורים שהיו נהוגים במגזר הפרטי לפני מרץ 2014).
- עובדי ניקיון העובדים בגופים ציבוריים החל מספטמבר 2013, ובמקרים מסוימים אף מוקדם יותר. למידע נוסף ראו ביטוח פנסיוני לעובדי קבלן בתחומי השמירה והניקיון בגופים ציבוריים.
עובדי חברות ניקיון העובדים בפועל במגזר הפרטי - לפני מרץ 2014
- מעסיקים היו חייבים להעביר אל קרן פנסיה מוכרת תשלום בגובה 6% מהשכר החודשי. העובדים הוסיפו לכך תשלום בשיעור 5.5% מהשכר, באופן אוטומטי.
- בנוסף, על מעסיקים היה להפריש 8.33% מהשכר החודשי לקרן פנסיה עבור פיצויי פיטורים.
- הביטוח התחיל בחודש השביעי להעסקה, וחל רטרואקטיבית מתחילת העבודה.
- אם קבלן שביטח בקרן פנסיה עזב, הקבלן הנכנס במקומו היה חייב להמשיך את ההפרשות לקרן מהיום הראשון.
- שיעורי ההפרשות הללו חלו על מעסיקים ועובדים במגזר הפרטי עד פברואר 2014 (כולל). על עובדי ניקיון בבתי מלון ומעסיקיהם חלו שיעורים אלה עד חודש יוני 2014 כולל.
עובדי חברות ניקיון העובדים בפועל בגופים ציבוריים - לפני ספטמבר 2013
- עד משכורת חודש אוקטובר 2013 (כולל) - ההפרשות היו זהות לאלו של עובדי חברות ניקיון במגזר הפרטי.
- החל ממשכורת חודש ספטמבר 2013 זכאים עובדי חברות הניקיון העובדים בפועל בגופים ציבוריים להפרשות מוגדלות לפנסיה. למידע נוסף ראו ביטוח פנסיוני לעובדי קבלן בתחומי השמירה והניקיון בגופים ציבוריים.
גורמים מסייעים
מוקדים ממשלתיים
ארגוני סיוע
גורמי ממשל
מקורות משפטיים ורשמיים
פסקי דין
חקיקה ונהלים
- צו הרחבה בענף הניקיון - סעיף 9
- חוק העסקת עובדים על ידי קבלני שירות בתחומי השמירה והניקיון בגופים ציבוריים
- הסכם קיבוצי מיוחד מיום 04.12.2012
- צו העסקת עובדים על ידי קבלני שירות בתחומי השמירה והניקיון בגופים ציבוריים, תשע"ג-2013 - סעיף 4
- הסכם עבודה קיבוצי כללי בענף הניקיון והתחזוקה מיום 11.07.2013 - סעיף 9
- חוק להגברת האכיפה של דיני העבודה