החל מנובמבר 2014, עובדי חברות שמירה ואבטחה זכאים לחופשה שנתית בהתאם להוראות צו הרחבה בענף השמירה והאבטחה 2014
עובדים בחברות המספקות שירותי אבטחה לטיולים זכאים להטבה זו החל מה-01.03.2015
אורך שבוע העבודה לפי צו ההרחבה הוא חמישה ימים.
בכל מקרה שבו הוראות חוק חופשה שנתית מיטיבות יותר עם העובד לעומת הוראות הצו, החוק יגבר
מספר ימי החופשה משתנה בהתאם לוותק של העובד ובהתאם למספר ימי העבודה בשבוע
ראו סעיף 15 לצו הרחבה בענף השמירה והאבטחה 2014
תקציר
החל מנובמבר 2014, זכאים עובדי שמירה ואבטחה למספר ימי חופשה בהתאם להוראות צו הרחבה בענף השמירה והאבטחה 2014. עובדים בחברות המספקות שירותי אבטחה לטיולים זכאים להטבה זו החל מ-01.03.2015.
- מספר ימי החופשה השנתית משתנה בהתאם לוותק של העובד.
- מספר ימי העבודה שמהם זכאים עובד שמירה ואבטחה להיעדר בתשלום בכל שנה, מפורט בטבלה הבאה.
- הוראות צו ההרחבה חלות לגבי עובדי שמירה ואבטחה שעובדים חמישה ימים בשבוע. לכן, ייתכן שעובדי שמירה ואבטחה שעובדים במשך שישה ימים בשבוע זכאים למספר ימי חופשה גבוה יותר על-פי החוק.
- למען הסר ספק, בכל מקרה שבו הוראות חוק חופשה שנתית קובעות מספר ימי חופשה גבוה יותר לעומת מספר הימים שנקבעו בצו, החוק יגבר (ראו חישוב מספר ימי החופשה השנתית על-פי החוק).
ותק בעבודה | מספר ימי החופשה השנתית (ימי עבודה שנעדרים מהם בתשלום) |
---|---|
2-1 שנים |
|
4-3 שנים |
|
5 שנים | 13 |
6 שנים | 18 |
8-7 שנים | 19 |
9 שנים ואילך | 23 |
מי זכאי?
- עובדי חברות שמירה ואבטחה - החל מנובמבר 2014.
- עובדים בחברות המספקות שירותי אבטחה לטיולים- החל מה-01.03.2015.
תהליך מימוש הזכות
- המעסיק מחויב להעניק לעובדים את ימי החופשה שצברו באותה שנה, במהלך החודש האחרון של השנה (דצמבר) או במהלך השנה שלאחריה. עם זאת, המעסיק רשאי לקבוע את המועד שבו ייצאו העובדים לחופש, אך עליו להתחשב בבקשות עובדיו לצאת לחופש דווקא במועד מסוים.
- מעסיק המעוניין להוציא עובד לחופשה, יודיע לו על כך מבעוד מועד.
- מעסיק המעוניין להוציא את העובד לחופשה של יותר מ-7 ימים (ברוטו, כולל שישי ושבת) חייב להודיע לו לפחות שבועיים מראש. אם לא הודיע לו על כך, לא יוכל להפחית את ימי החופשה ממכסת ימי החופשה השנתית שצבר העובד.
- במקרים הבאים עובד זכאי לבחור את מועד החופשה ולמעסיק אסור להתנגד:
- העובד רשאי לקחת יום אחד מתוך החופשה בכל מועד שיבחר, בתנאי שהודיע על כך למעסיק לפחות 30 ימים מראש. במקרה זה למעסיק אסור להתנגד ליציאתו של העובד לחופשה, והעובד אינו זקוק להסכמתו.
- כמו כן, העובד רשאי לקחת יום אחד נוסף מתוך החופשה באחד מהמועדים שנקבעו בחוק כימי חופשה לבחירה, ובתנאי שהודיע על כך למעסיק לפחות 30 ימים מראש. גם במקרה זה למעסיק אסור להתנגד ליציאתו של העובד לחופשה, והעובד אינו זקוק להסכמתו.
- עובד זכאי לקחת חופש מהעבודה לצורך הצבעה בבחירות המקדימות למפלגה שבה הוא חבר, מבלי שהמעסיק יוכל להתנגד לכך, כל עוד הודיע על כך מראש לפחות 14 ימים. למידע נוסף ראו יום חופשה לצורך הצבעה בבחירות מקדימות של מפלגה ("פריימריז").
- בהסכמת המעסיק, העובד רשאי לקחת ימי חופשה במועדים נוספים שנוחים לו.
רישום ימי החופשה
- המעסיק מחויב לנהל פנקס חופשה, שיירשמו בו פרטים הנוגעים לחופשה השנתית של עובדיו. למידע נוסף ראו ניהול פנקס חופשה.
- על המעסיק לפרט בתלוש השכר את מספר ימי החופשה שניתנו לעובד, את סכום התשלום בגינם ואת יתרת ימי החופשה.
הפרת הזכות על ידי המעסיק
- אם המעסיק לא שילם לעובד דמי חופשה:
- ניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.
- ניתן להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה לתשלום דמי חופשה עבור 3 שנים אחרונות. למידע אודות אופן הגשת תביעה לבית הדין האזורי לעבודה ראו הגשת תביעה לתשלום שכר עבודה, פיצויי פיטורים או זכויות סוציאליות אחרות בבית הדין האזורי לעבודה.
- אם המעסיק אינו מאפשר לעובד לצאת לחופשה שנתית בהתאם לחוק, ניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.
- עובד אינו רשאי להסכים לוותר על החופשה השנתית שלו, כולה או חלקה. אם הסכים, בגלל אי-הבנה או לחץ של המעסיק - אין להסכמה הזו תוקף מחייב.
תשלום דמי חופשה
- במהלך החופשה זכאי העובד לתשלום דמי חופשה בגובה השכר הרגיל שלו.
- למידע נוסף ראו תשלום דמי חופשה.
מחלה במהלך החופשה
- אם עובד יצא לחופשה, ובמהלך החופשה חלה או נפגע בתאונה, החופשה נפסקת מרגע המחלה או הפגיעה.
- הימים שבהם היה חולה לא ינוכו ממכסת ימי החופשה שעומדים לרשותו. ימים אלה ייחשבו כימי מחלה, והעובד עשוי להיות זכאי לדמי מחלה בגין היעדרותו מהעבודה במהלכם.
צבירת ימי חופשה
- בעיקרון, העובד חייב לנצל את ימי החופשה באותה שנה בה הוא צבר אותם, ואסור לו לצבור חופשה לשנים הבאות.
- עם זאת, רשאי העובד בהסכמת המעסיק, לנצל רק חלק מימי החופשה שצבר - אך לפחות 7 ימים בשנה - ולצרף את היתרה שלא נוצלה לחופשה שתינתן בשתי שנות העבודה הבאות.
- שתיקת המעסיק תיחשב כהסכמה לצבירה. מאחר שהמעסיק הוא הנותן חופשה לעובדיו, מעסיק ש"יושב בחיבוק ידיים" ולא מוציא את עובדיו לחופשה ייראה כמעסיק שהסכים לצבירת חופשה. כך לפי פסיקת בית הדין לעבודה
- אם העובד צבר ימי חופש מעבר למה שמותר לו לצבור או לא ניצל אותם לצורך חופשה במהלך השנתיים שאחרי השנה שעבורה הם ניתנו, הוא עלול לאבד את זכאותו לחופשה בימים אלה.
- כדי שהעובד "ייאבד" את ימי החופשה הצבורים לזכותו, וכדי שמעסיק יהיה רשאי "למחוק" אותם, על המעסיק להוכיח שנתן לעובד אפשרות לצאת לחופשה, וכי העובד לא יצא לחופשה מסיבות התלויות בו. למשל, אם העובד סירב לצאת לחופשה.
פדיון ימי חופשה
- עובד שלא ניצל את כל ימי החופשה שצבר, רשאי עם סיום העסקתו לפדות את ימי החופשה שלא ניצל ושהיה רשאי לצבור בשנה שבה סיים לעבוד וב-3 השנים שקדמו לה.
- לצורך חישוב מספר ימי הפדיון, יש לכלול את סך כל ימי החופשה שעמדו לזכות העובד ב-3 השנים (מינואר עד דצמבר) שקדמו לשנת סיום עבודתו, בצירוף הימים שנצברו בשנת העבודה עד למועד סיום ההעסקה. מהם יש להפחית את מספר הימים שניצל העובד כחופשה בתקופה זו.
- יחד עם זאת, העובד זכאי בסיום עבודתו לפדות ימי חופשה בהתאם לאמור בתלוש השכר, גם אם ימי החופשה שנצברו הם מעבר לתקופת ההתיישנות.
- למידע נוסף ראו פדיון חופשה שנתית.
חשוב לדעת
- מספר ימי החופשה שפורטו בטבלה שלמעלה מציינים את מספר ימי העבודה שמהם רשאי עובד להיעדר ולקבל עבורם תשלום (אין לכלול במסגרת ימי חופשה אלה את ימי המנוחה השבועית או החגים).
- תחילת מועד הזכאות למספר ימי החופשה שפורטו בטבלה הוא בנובמבר 2014 (עובדים בחברות המספקות שירותי אבטחה לטיולים זכאים להטבה זו החל מ-01.03.2015). לפני מועד זה היו זכאים עובדי שמירה ואבטחה לאותו מספר ימי חופשה שנתית כשאר העובדים במשק - למידע נוסף ראו חישוב מספר ימי החופשה השנתית.
- אפשר לחלק את החופשה השנתית, בתנאי שלפחות 7 ימים מתוכה יהיו רציפים. זאת בהסכמת העובד והמעסיק ובאישור ועד העובדים, אם קיים.
- במהלך החופשה השנתית זכאי העובד לדמי חופשה המשולמים במועד תשלום השכר. במקרה של חופשה בת שבוע ומעלה, זכאי העובד לקבלת התשלום מראש לפני צאתו לחופשה. למידע נוסף ראו תשלום דמי חופשה.
- אסור למעסיק לדרוש מעובד לצאת לחופשה (על חשבון ימי החופשה השנתית שצבר) במהלך תקופת הודעה מוקדמת לפיטורים או התפטרות, אלא אם הדבר נעשה בתום לב ומתוך צורכי העבודה. אם העובד הוא המבקש לנצל את ימי החופשה שצבר במהלך ימי ההודעה המוקדמת, ניתן לאפשר לו זאת. בכל מקרה יש להבטיח שלפחות 14 ימים מתוך תקופת ההודעה המוקדמת לא יחפפו את החופשה. למידע נוסף ראו:
- מלבד ניצול החופשה, ישנן זכויות נוספות שחשוב לנצל לפני שמסתיימת השנה. למידע נוסף ראו מדריך מיצוי זכויות לקראת סוף השנה האזרחית.