הקדמה:
עובד שיצא לחופשה ללא תשלום ביוזמת המעסיק למשך 30 ימים קלנדריים לפחות, עשוי להיות זכאי לדמי אבטלה
בתקופת החופשה ללא תשלום המעסיק אינו רשאי לזמן את העובד לעבודה כלשהי
למידע נוסף ראו באתר המוסד לביטוח לאומי
עובד שנמצא בחופשה ללא תשלום (חל"ת) ביוזמת המעסיק למשך 30 ימים קלנדריים לפחות, זכאי לדמי אבטלה, בהתאם לשאר תנאי הזכאות.
- אם נותרו לזכות העובד ימי חופשה, הוא לא יקבל תשלום עבור ימי האבטלה הראשונים, בהתאם למספר ימי החופשה שנותרו לזכותו לפני שיצא לחל"ת.
למידע הרלוונטי ל"מפוטרי קיץ" (עובדים שהמעסיק הפסיק את העסקתם בתקופה שבין ה-20.6 ל-31.8), ראו דמי אבטלה לעובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת למשך חופשת הקיץ.
מי זכאי?
- עובדים שעונים על תנאי הזכאות לדמי אבטלה והוצאו ביוזמת המעסיק לחופשה ללא תשלום במשך לפחות 30 ימים קלנדריים (כלומר נכללים בהם ימי מנוחה שבועית וחגים).
- מורים בשנת שבתון (שנת השתלמות) אינם זכאים לדמי אבטלה.
בתקופה שבין ה-01.08.2020 ל-30.06.2021 גם עובדים שהוצאו לחל"ת במשך 14 ימים קלנדריים בלבד, היו עשויים להיות זכאים לדמי אבטלה (ראו הקלות בזכאות לדמי אבטלה שנקבעו עד סוף יוני 2021 בתקופת משבר הקורונה).
תהליך מימוש הזכות
- לפני הגשת התביעה למוסד לביטוח לאומי, יש להתייצב בלשכת התעסוקה ולהירשם כדורש עבודה. חשוב להתייצב בהקדם כדי לא לאבד את תקופת האכשרה שנבדקת על פי היום הראשון להתייצבות.
- לאחר ההתייצבות הראשונה בלשכת התעסוקה, יש להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה.
- לתביעה יש לצרף אישור כי העובד יצא לחופשה ללא תשלום ביוזמת המעסיק.
- באישור המעסיק יש לציין את תקופת החל"ת הצפויה ואת יתרת ימי החופשה של העובד, אם ישנם.
- אם העובד ניצל את כל יתרת ימי החופשה שלו לפני היציאה לחל"ת, על המעסיק לציין כי אין לעובד יתרת ימי חופשה.
- לחלופין, ניתן למלא את השדות הרלוונטיים על גבי אישור המעסיק בטופס התביעה לדמי אבטלה.
- לפירוט הליך התביעה, ראו הגשת תביעה לדמי אבטלה.
- דמי האבטלה משולמים כקצבה יומית, המותנית בהתייצבות בלשכת שירות התעסוקה בימים ובשעות שנקבעו לעובד.
- הימים שמשולמים עבורם דמי אבטלה בתקופת החל"ת נספרים בין ימי האבטלה המירביים שלהם זכאי העובד.
- אם נותרו לעובד ימי חופשה, לא ישולמו לו דמי אבטלה עבור הימים הראשונים של תקופת האבטלה, כמספר ימי החופשה שנותרו לו.
- לפרטים נוספים על אופן תשלום דמי האבטלה ושיעוריהם ראו דמי אבטלה.
תשלום דמי ביטוח לאומי
- על המעסיק (לא כולל מעסיק של עובד/ת במשק בית) חלה החובה לשלם את דמי הביטוח הלאומי עבור העובד ב-2 החודשים הקלנדריים המלאים שבהם העובד שוהה בחופשה ללא תשלום.
- התשלום שעל המעסיק להעביר בכל אחד משני החודשים הראשונים הוא בשיעור 348 ₪ (6.57% משכר המינימום, נכון להיום), אך אם שכרו של העובד בחודש שקדם לחודש שבו הוצא לחל"ת היה נמוך משכר המינימום, התשלום בכל אחד משני החודשים הראשונים יהיה בשיעור 6.57% משכרו.
- המעסיק רשאי לנכות את הסכומים ששילם מתשלומים עתידיים שמגיעים לעובד.
- התשלום הוא רק על 2 חודשים קלנדריים מלאים שבהם העובד שהה בחופשה. אם הוא עבד בחלק מחודש מסוים, דמי הביטוח הלאומי ינוכו משכרו.
- מעסיק הוציא את העובדים לחל"ת בתאריך 12.03.2020. המעסיק חייב לשלם עבורם את דמי הביטוח הלאומי עבור חודשים אפריל ומאי (שכן בחודש מרץ הם עדיין הועסקו, גם אם רק בחלק מהחודש). בנוסף, הוא ינכה ממשכורת חודש מרץ את דמי הביטוח הרגילים מהשכר.
- אם העובדים יוחזרו לעבוד בתאריך 30.04.2020, אין חובה על המעסיק לשלם את דמי הביטוח הלאומי במהלך החופשה מכיוון שב-2 החודשים הללו (מרץ ואפריל) הם עבדו ודמי הביטוח הלאומי נוכו משכרם.
- אם החל"ת נמשך יותר מ-2 חודשים קלנדריים מלאים, על העובד לשלם בעצמו את דמי הביטוח הלאומי החל מהחודש השלישי (אם העובד זכאי לדמי אבטלה במהלך החל"ת, הביטוח הלאומי ינכה אוטומטית את דמי הביטוח מדמי האבטלה).
- למידע על הסכומים שיש לשלם ראו דמי ביטוח לאומי לעובד שכיר בחופשה ללא תשלום.
- עובדת נשואה שאין לה הכנסות ובן זוגה מבוטח בביטוח לאומי פטורה מתשלום דמי ביטוח לאומי החל מהחודש השלישי. כמו כן היא פטורה מתשלום דמי ביטוח בריאות.
- הפטור יינתן גם למי שהוכרה במוסד לביטוח לאומי כידועה בציבור (של בן זוגה או של בת זוג מאותו מין) ולמי שרשומה במרשם האוכלוסין כנשואה לבת זוג.
- התקופה שבה עובדת בחל"ת פטורה מהתשלום לא תילקח בחשבון לצבירת תקופת אכשרה לקצבת זיקנה כעובדת (שעשויה לזכות בקצבה כבר מגיל פרישה) ולצבירת חודשי ביטוח עבור תוספת ותק לקצבת זיקנה.
- למידע נוסף ראו דמי ביטוח לאומי לעובד שכיר בחופשה ללא תשלום.
עבודה זמנית במהלך החל"ת וחזרה לעבודה בסיום החופשה
- עובד שנרשם בשירות התעסוקה או הגיש תביעה לדמי אבטלה, ובמהלך החל"ת חזר לעבודה אצל מעסיקו (גם אם לתקופה זמנית של יום בודד או ימים אחדים), חייב לעדכן על כך את לשכת התעסוקה בטופס שבאתר, וכן את המוסד לביטוח לאומי (ניתן לעדכן באופן מקוון באתר המוסד לביטוח לאומי).
אם המעסיק או העובד לא יודיעו למוסד לביטוח לאומי או לשירות התעסוקה על חזרת העובד לעבודה, ייתכן שהעובד לא יהיה מכוסה בביטוח תאונות עבודה, ואם ייפגע במהלך עבודתו, המעסיק חשוף לסיכון של תביעת פיצויים בגין הנזקים שייגרמו לעובד.
- חזרת העובד לעבודה (גם לימים בודדים) מפסיקה את רצף הימים של החופשה.
- אם העובד לא הספיק לצבור 30 ימי חל"ת רצופים לפני החזרה לעבודה הוא לא יהיה זכאי לדמי אבטלה.
- אם לאחר שהעובד הוחזר לעבודה המעסיק יוציאו שוב לחל"ת, העובד יהיה חייב לצבור מחדש את תקופת החל"ת הנדרשת כדי להיות זכאי לדמי אבטלה.
גורמים מסייעים
גורמי ממשל
מקורות משפטיים ורשמיים
פסקי דין
חקיקה ונהלים
הרחבות ופרסומים
- כל השלבים בחיפוש עבודה באתר שירות התעסוקה
- מחפשי עבודה באתר שירות התעסוקה