עובדים ועובדות שעברו את גיל פרישת חובה (גיל 67, לנשים ולגברים) זכאים לביטוח פנסיוני כמו כל העובדים במשק, למעט מקרים מסוימים המפורטים בהמשך
מעסיק רשאי שלא לבצע הפרשות לביטוח הפנסיוני של עובד, אם העובד פוטר או פרש מהעבודה הקודמת בגיל 67 או מאוחר יותר, ומשולמת לעובד קצבה מלבד קצבאות וגמלאות של המוסד לביטוח לאומי (למשל פנסיה)
אם המעסיק מפר את חובתו בעניין הפרשות לביטוח פנסיוני, ניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה
למידע נוסף ראו סעיף 4(א)(6) לצו הרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק וכן אתר משרד העבודה
תקציר
ככלל, עובדים ועובדות שעברו את גיל פרישת חובה (גיל 67 לנשים ולגברים) זכאים לביטוח פנסיוני כמו כל העובדים במשק, למעט מקרים מסוימים המפורטים בדף זה.
- מעסיק רשאי שלא לבצע הפרשות לביטוח הפנסיוני של עובדים ועובדות שעברו את גיל פרישת החובה, רק אם מתקיימים 2 התנאים הבאים:
- העובדים פוטרו או פרשו מעבודתם הקודמת בגיל פרישת חובה או מאוחר יותר.
- העובדים מקבלים קצבה מלבד קצבאות וגמלאות של המוסד לביטוח לאומי.
- אם עובד/ת התחיל/ה לעבוד לפני גיל פרישת חובה, המעסיק חייב להמשיך ולבצע את ההפרשות גם לאחר שהעובד/ת עבר/ה את גיל פרישת החובה וכל עוד העובד/ת ממשיך/ה לעבוד אצלו. ראו דוגמאות בהמשך.
- החל ממשכורת ינואר 2017, שיעור ההפרשות הוא 18.5% מהשכר, מתוכם 6% על חשבון העובדים והיתר (12.5%) על חשבון המעסיק (6.5% הפרשות מעסיק לרכיב תגמולים ו-6% הפרשות מעסיק לרכיב פיצויים). עובדים בשירות המדינה זכאים לשיעורי הפרשות גבוהים יותר (למידע על שיעורי ההפרשות ראו חובת ביטוח פנסיוני לעובדים).
- העובדים זכאים לבחור את סוג הביטוח הפנסיוני שבו הם מעוניינים להיות מבוטחים (קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים).
- העובדים זכאים לבחור את הגוף הספציפי שאליו יופרשו הכספים ושבו ינוהל הביטוח הפנסיוני.
- במקומות עבודה שבהם חל על העובדים הסדר מיטיב בביטוח פנסיוני, המעסיק מחויב להפריש סכומים על-פי הסדר זה, אם תנאיו טובים יותר מהתנאים שנקבעו בצו ההרחבה.
מי זכאי?
עובדים שנקלטו לעבודה לפני גיל פרישת חובה
- עובדים ועובדות שהגיעו לגיל פרישת חובה (גיל 67, לנשים ולגברים) בעודם מועסקים במקום העבודה וממשיכים/ות לעבוד, יהיו זכאים להפרשת תשלומים לביטוח פנסיוני בכל מקרה.
עובדים חדשים שנקלטים לעבודה לאחר גיל פרישת חובה
- עובדים /ות חדשים/ות שנקלטו לעבודה לאחר גיל פרישת חובה (67), יהיו זכאים/ות להפרשות לביטוח הפנסיוני אם התקיים לפחות אחד מ-2 התנאים הבאים:
- הם פוטרו או פרשו ממקום עבודתם הקודם לפני גיל פרישת חובה.
- הם אינם מקבלים קצבה מלבד קצבאות וגמלאות של המוסד לביטוח לאומי.
- כשהעובד נקלט לעבודה בגיל פרישת חובה או לאחריו, על המעסיק חלה חובה לבדוק האם העובד מקבל קצבה השוללת את זכאותו לביטוח פנסיוני. לפסק דין בנושא לחצו כאן.
- עובד/ת שפרש/ה מעבודתו/ה בגיל פרישת חובה או מאוחר יותר ונקלט/ה בעבודה חדשה, אינו/ה זכאי/ת לביטוח פנסיוני במקום העבודה החדש אם הוא/היא מקבל/ת קצבה כלשהי מלבד קצבאות או גמלאות מהמוסד לביטוח לאומי.
תהליך מימוש הזכות
- למידע על הליך מימוש הזכות ראו חובת ביטוח פנסיוני לעובדים (בפסקת "תהליך מימוש הזכות").
הפסקת הפרשות המעסיק כאשר העובד הגיע לגיל פרישה
- מעסיק אינו רשאי להפסיק לבצע הפרשות לביטוח פנסיוני עבור עובד/ת שהגיע/ה לגיל פרישת חובה (הגיל שבו ניתן לחייב עובד/ת לפרוש מעבודה - 67).
- בכל מקרה שהמעסיק מפסיק להעביר תשלום עבור עובד מסוים, עליו לדווח לגוף הפנסיוני על ההפסקה ולפרט את הסיבה להפסקה. למידע נוסף ראו דיווח של מעסיק על הפסקת תשלומים לקופת גמל לביטוח פנסיוני או לקרן השתלמות של עובדיו.
הפרת חובת המעסיק
- במקרה שהמעסיק מפר את הזכות, ניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.
- כמו כן ניתן להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה ולתבוע מהמעסיק, רטרואקטיבית, את חלקו של המעסיק בסכומים שהיה עליו להעביר לגוף המוסדי (החל משנת 2017 - 12.5% מהשכר: 6.5% עבור חלקו של המעסיק בתגמולים ו-6% על חשבון רכיב הפיצויים) ואת הנזקים האחרים שנגרמו כתוצאה מהתנערות המעסיק מחובתו. למידע אודות אופן הגשת תביעה לבית הדין האזורי לעבודה ראו: הגשת תביעה לתשלום שכר עבודה, פיצויי פיטורים או זכויות סוציאליות אחרות בבית הדין האזורי לעבודה.
- אם המעסיק ניכה את חלקו של העובד בהפרשות מתוך השכר, אך עיכב או לא העביר כלל את התשלומים אל הגוף המוסדי שבו מתנהל החשבון הפנסיוני של העובד, הוא עשוי להיחשב כמי שמבצע הלנת שכר ואף עבירה פלילית, וניתן להטיל עליו פיצויי הלנת שכר או עונשי מאסר או קנס.
- למידע נוסף ראו העברת כספים לביטוח פנסיוני ולקרן השתלמות על ידי המעסיק.
שמירה על רצף זכויות
- מכיוון שהמעסיק מעביר בפועל את הכספים לביטוח הפנסיוני רק לאחר מספר חודשי עבודה (גם במקרה של עובד שכבר מבוטח בביטוח פנסיוני), עלול העובד לאבד את זכויות הוותק שלו בשל תקופת העבודה ההתחלתית שבה לא בוצעו הפרשות בפועל.
- לפיכך, עובד שהתחיל עבודה חדשה והיה לו לפני כן ביטוח פנסיוני, יכול לשמור על רצף הזכויות שלו באמצעות הסדר ריסק או הפקדות עצמאיות, וזאת עד לתחילת ההפקדות בפועל של המעסיק.
- למידע נוסף ראו:
עיקול כספים שהופקדו לרכיב הפיצויים בביטוח הפנסיוני
- כספים המופקדים לביטוח הפנסיוני מוגנים מפני הטלת עיקול, כלומר לא ניתן לעקל אותם כל עוד הם נמצאים בקופה ולא נמשכו ממנה.
- אם מושך העובד את הכספים שהצטברו ברכיב הפיצויים (ולא משאיר אותם בחיסכון הפנסיוני כדי שיגדילו את קצבת הפנסיה החודשית שלו לאחר שיגיע לגיל פרישה מעבודה), ניתן יהיה לעקל אותם.
- עם זאת, כאשר העובד מגיע לגיל פרישה מעבודה (65-62 לנשים לפי תאריך לידתן ו-67 לגברים) ומקבל קצבת פנסיה חודשית, ניתן יהיה לעקל חלק מהקצבה שתשולם לו מדי חודש בתנאי שיישאר בידו מדי חודש סכום מינימלי הקבוע בחוק.
- למידע נוסף ראו עיקול כספי פנסיה, כספי פיצויי פיטורים וכספים אחרים שהופקדו לקופת גמל.
חשוב לדעת
- התפטרות של עובדים שנשארו לעבוד במקום העבודה אחרי גיל הפרישה (65-62 לנשים לפי תאריך לידתן ו-67 לגברים) מזכה אותם בפיצויי פיטורים. למידע נוסף ראו פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר לאחר הגעה לגיל פרישה.
- עובד/ת שמגיע/ה לגיל פרישת חובה רשאי/ת לבקש מהמעסיק להמשיך לעבוד, והמעסיק חייב להפעיל שיקול דעת ראוי בבחינת הבקשה. המעסיק אינו מחויב להיענות לבקשה, אלא רק לשקול אותה בכובד ראש בהתחשב בכלל הנסיבות הרלוונטיות. לקריאת פסק דין בנושא זה ראו כאן.
ראו גם
גורמים מסייעים
מוקדים ממשלתיים
ארגוני סיוע
גורמי ממשל
גורם ממשלתי | תחומי אחריות | נושאים |
---|---|---|
רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון - טל' 3002* | רשות שוק ההון מפקחת על קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים | |
מינהל הסדרה ואכיפת חוקי עבודה - מוקד ארצי 1-800-354-354 | הסדרת שוק העבודה ואכיפת חוקי עבודה למיצוי זכויות העובדים, איתור הפרות וצמצום הפגיעה בעובדים שכירים ברמות השכר הנמוכות | ההגנה קריטית במקרים שמעסיקים לא מבצעים את חובתם לחיסכון פנסיוני |
מינהלת הגמלאות במשרד האוצר - טל' 02-5016333 | תשלומי הפנסיה התקציבית לגמלאי המדינה | פנסיה תקציבית |
רשות המסים - טל' 4954* (*מסים) | מתן הטבות במס לעובדים ולעצמאים בשל ההפקדות לביטוח פנסיוני. | ראו הטבות במס הכנסה בגין הפקדות עצמאיות לביטוח פנסיוני. |
מוקד 8840* של אגף בכיר אזרחים ותיקים | אתר המשרד לשוויון חברתי | מוקד *8840 לאזרחים ותיקים של המשרד לשוויון חברתי מהווה כתובת מרכזית לטיפול בפניות של אזרחים ותיקים, למתן מידע אודות כלל הזכויות, השירותים וההטבות המגיעים לציבור האזרחים הוותיקים ולאזרחים העומדים לקראת פרישה, ולסיוע במיצוי הזכויות |
מקורות משפטיים ורשמיים
פסקי דין
- לרשימת פסקי דין בתחום הביטוח הפנסיוני
- לרשימת פסקי דין בתחום העבודה בגיל השלישי
- כשהעובד נקלט לעבודה בגיל פרישת חובה או לאחריו, חובה על מעסיק לבדוק האם העובד מקבל קצבה השוללת את זכאותו לביטוח פנסיוני
חקיקה ונהלים
- צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק.
- צו הרחבה בדבר הגדלת ההפרשות לביטוח פנסיוני במשק - באתר משרד העבודה.
- הסכם קיבוצי מיוחד מיום 04.12.2012 באתר משרד הכלכלה.
- צו ההרחבה בענף הניקיון באתר משרד העבודה.
- הסכם עבודה קיבוצי כללי בענף הניקיון והתחזוקה מיום 11.07.2013 באתר התאחדות התעשיינים בישראל.
- צו הרחבה בענף אספקת שירותי כח אדם
- חוזר חשכ"ל מס' חש. 2015-8888 מיום 14.07.2015 - חוזר מעודכן - הגדלת הפרשות פנסיוניות לעובדים בשירות המדינה.
- חוק הביטוח הלאומי - סעיף 283.
- חוקים ונהלים בנושא פנסיה וחיסכון ארוך טווח
הרחבות ופרסומים
- זכויות עובדים באתר משרד העבודה.
- ניוזלטר בעניין חובת ביטוח פנסיוני, משרד העבודה
- הרחבות ופרסומים בנושא פנסיה וחיסכון ארוך טווח
- אתר משרד האוצר
תודות
- המידע המקורי בערך נכתב בסיוע היחידה לחינוך פיננסי ומחלקת קופות גמל ברשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.